Čaputová hovorila v Ríme s Mattarellom aj o nezávislosti od ruského plynu

V otázke nezávislosti od ruského plynu bude veľmi dôležitá spolupráca a jednota v rámci EÚ. Zhodli sa na tom taliansky prezident Sergio Mattarella a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Počas spoločných rokovaní v Ríme zároveň Mattarella ocenil solidaritu Slovákov voči ukrajinským utečencom.

20.04.2022 16:59
čaputová Mattarella Foto: ,
Vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas plenárneho rokovania prezidentky SR a prezidenta Talianskej republiky Sergia Mattarellu (vpravo) za účasti oficiálnych delegácií v Prezidentskom paláci Kvirinál v Ríme 20. apríla 2022.
debata (9)

S talianskym prezidentom Čaputová diskutovala aj o nevyhnutnosti spolupráce pri otázke nezávislosti od ruského plynu z dlhodobejšej perspektívy. „Taliansko sa orientuje na nové zdroje plynu najmä v Afrike, ale aj v iných krajinách. Zhodli sme sa, že aj tu bude veľmi dôležitá jednota a spolupráca v rámci EÚ. To už sa na úrovni EÚ deje, teda spoločné obstarávanie nových dodávok,“ vyhlásila prezidentka, ktorá je od stredy na dvojdňovej oficiálnej návšteve Talianska. „Zhodli sme sa na tom, že toto je spôsob, akým by sme mali prestať financovať vojnu zo strany Ruska,“ priblížila.

Mattarella podľa nej ocenil solidaritu SR voči ukrajinským utečencom. Pripomenula, že v Taliansku majú skúsenosti s utečeneckými krízami, preto o to pozornejšie sledovali to, ako sa Slovensko k tejto situácii postaví.

Podľa Čaputovej sa zhodli aj v postoji k vojne na Ukrajine. „Taliansko, tak ako aj SR, pomáha nielen humanitárne, ale aj vojensky. Hovorili sme o potrebe jednoty EÚ a NATO, pretože práve táto jednota môže byť to, čo najlepšie pomôže ukončiť vojnu na Ukrajine,“ dodala.

Súčasťou delegácie prezidentky v Taliansku sú aj ľudia venujúci sa prechodu na zelenú ekonomiku. „Nevyhnutnosť diverzifikovať energetické zdroje je zároveň obrovskou príležitosťou využívať domáce zdroje, najmä obnoviteľné zdroje. Práve preto zajtra otvorím podnikateľské fórum,“ zdôraznila Čaputová. Verí, že jej návšteva bude prínosná nielen politicky, ale aj ohľadne ďalšej spolupráce medzi podnikateľským sektorom, vedou a výskumom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergio Mattarella #Zuzana Čaputová