Šachový veľmajster Kasparov načrtol podmienky na zvrhnutie Putina

Ruský šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý patrí medzi hlasných kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, načrtol podmienky, ktoré by podľa neho mohli viesť k zvrhnutiu šéfa Kremľa pri "palácovom prevrate".

20.04.2022 18:39
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (182)

Ruská verejnosť aj štátne elity podľa neho musia pochopiť, že vojna je prehraná, a to spoločne so silnejúcou sociálnou a ekonomickou nespokojnosťou vytvorí správne podhubie, napísal spravodajský server Business Insider.

Moderátorka televíznej stanice CNN Paula Reidová sa Kasparova spýtala, či v Moskve môže narastať nespokojnosť s Putinovým vedením v čase, keď stúpajú vojenské straty na Ukrajine a silnejú protiruské sankcie. Kasparov odpovedal, že postupom času nespokojnosť obyvateľov s Kremľom pravdepodobne zosilnie, a načrtol sled krokov, ktoré by mohli viesť k Putinovmu pádu.

„Najskôr musí ruská verejnosť a ruské elity pochopiť, že vojna je prehraná,“ ​​povedal Kasparov. „Zlé správy prichádzajúce z Ukrajiny nabádajú viac ľudí, aby sa postavili proti režimu, pretože sa budú zhoršovať ekonomické podmienky.“

„Takže vojenská porážka na Ukrajine, spoločensko-ekonomická revolta, a máte správne podmienky pre palácový prevrat,“ dodal Kasparov. „Pretože mnoho členov Putinovho vnútorného kruhu bude hľadať obetného baránka – a je to vždy diktátor, kto by mal niesť vinu za všetky zlyhania.“

Pre Putina podľa Kasparovho neúspech vo vojne na Ukrajine nepripadá do úvahy. Pripisuje to Putinovej snahe šíriť okolo seba silu a „auru neporaziteľnosti“ práve preto, aby sa nestal terčom svojich „rozčarovaných nohsledov“ a „rozzúreného davu“ ruských občanov.

„Pre doživotného diktátora je prehra vo vojne zničujúca,“ povedal Kasparov. „Je to otázka politického prežitia a v mnohých prípadoch aj fyzického prežitia. Preto musí predstierať, že vojnu vyhráva.“

Kasparov v roku 2005 ukončil šachovú kariéru a stal sa jedným z najvýraznejších predstaviteľov protiputinovskej opozície. Hnutie Zjednotený občiansky front ho nominovalo za kandidáta pre prezidentské voľby v roku 2008. Kasparov, ktorý teraz žije v New Yorku, však nakoniec oznámil, že kandidatúru nestihol podať kvôli vládnym obštrukciám znemožňujúcim usporiadať potrebný formálny nominačný kongres.

V novembri 2014 Kasparov prirovnal Putinovu „diktatúru jedného muža“ k vláde Adolfa Hitlera. Na začiatku marca vyzval svetové veľmoci, aby kvôli invázii na Ukrajinu uvrhli Rusko „späť do doby kamennej“.

Garri Kasparov Čítajte viac Kasparov pre ČT: Kým je Putin v Kremli, mier nebude
182 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #garri kasparov