Líder tureckej opozície na protest proti prudkému zvýšeniu cien neplatí účty, vypli mu elektrinu

Lídrovi tureckej opozície Kemalovi Kiličdarogluovi v dome vypli elektrinu - od februára totiž na protest proti prudkému zvýšeniu cien prestal platiť účty za elektrinu.

21.04.2022 22:38
Turecko / Istanbul / Ekonomika / Foto: ,
Muž na trhu v tureckom Istanbule
debata

V dôsledku inflácie a prudkého znehodnotenia miestnej meny sa mesačné platby pre väčšinu domácností v Turecku zvýšili najmenej o polovicu. Ekonómovia spájajú tieto sociálne problémy s nekonvenčnými ekonomickými názormi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého chce Kiličdaroglu zo sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) vyzvať v prezidentských voľbách naplánovaných na jún 2023.

Erdogan a jeho strana obvinili Kiličdaroglua, že sa odmietaním platenia účtov snaží v Turecku vyvolať pouličné protesty a sociálne nepokoje. Budúcoročné prezidentské a parlamentné voľby sa tak menia na jednu z najvážnejších výziev pre Erdoganovu vládu a stranu, ktorá v tureckej politike dominuje už dve desaťročia.

Pokiaľ ide o spomínané ekonomické názory, Erdogan vyvíjal na centrálnu banku tlak, aby výrazne znížila úrokové sadzby s cieľom znížiť prudko rastúce spotrebiteľské ceny – čo je presný opak toho, čo politici v podobných situáciách zvyčajne robia. V dôsledku toho sa oficiálna ročná miera inflácie v Turecku vyšplhala na viac ako 60 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kemal Kiličdaroglu