Potopenie krížnika Moskva si podľa Ruska vyžiadalo jednu obeť a 27 nezvestných

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že minulotýždňové potopenie krížnika Moskva si vyžiadalo jednu obeť, zatiaľ čo 27 ľudí zostáva nezvestných. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že zo strany Ruska ide o prvé priznanie strát, ktoré si vyžiadalo potopenie tejto vlajkovej lode Čiernomorskej flotily.

22.04.2022 22:18
krížnik moskva loď Foto: ,
Na snímke z decembra 2015 ruský krížnik Moskva
debata (5)

Raketový krížnik Moskva sa potopil 14. apríla po explózii a požiari, ktoré podľa Kyjeva spôsobil ukrajinský raketový útok. Podľa Ruska však išlo o následok výbuchu munície na palube.

„V dôsledku požiaru z 13. apríla bol raketový krížnik Moskva vážne poškodený výbuchom munície. Pokusy posádky požiar uhasiť boli neúspešné. O život prišiel jeden príslušník armády, ďalších 27 členov posádky je nezvedstných,“ píše sa vo vyhlásení rezortu obrany v Moskve. Zvyšných 396 členov posádky lode sa podľa neho podarilo evakuovať na lode Čiernomorskej flotily operujúce v oblasti a dopraviť do Sevastopola.

Podľa pozorovateľov potopenie vlajkovej lode Čiernomorskej flotily predstavuje pre Kremeľ veľký symbolický úder a pre Ukrajincov významnú psychologickú vzpruhu v pokračujúcom boji voči ruskej agresii.

Krížnik Moskva Čítajte viac Na internete kolujú fotografie, na ktorých je údajne krížnik Moskva, než sa potopil

Podľa neoficiálnych medializovaných správ v dôsledku dopadu ukrajinských protilodných striel zahynulo 37 členov posádky krížnika a ďalších zhruba 100 utrpelo zranenia, čo však Rusko popiera.

Rusko potopenie lode Ukrajincami oficiálne nepriznalo, ale v ďalších dňoch podniklo sériu raketových útokov na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Podľa Ukrajiny išlo o odvetné údery za zničenie krížnika. Jeden z ruských útokov sa zameral aj na továreň Vizar neďaleko Kyjeva, kde sa vyrábajú protilodné rakety typu R-360 Neptún. Práve takéto rakety boli podľa Kyjeva použité pri útoku na loď Moskva.

Ruské ministerstvo obrany hneď po potopení lode uviedlo, že posádku z raketového krížnika evakuovali – neposkytlo však podrobnosti o počte evakuovaných a nepriznalo ani obete či nezvestných. Neskôr sa ozvali rodičia námorníkov z plavidla, ktorí uviedli, že o svojich deťoch doposiaľ nedostali od ruských úradov žiadne informácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krížnik Moskva