59. deň: Rusi tvrdia, že zabili 200 ukrajinských vojakov. Zelenskyj vyzval Putina rokovať

Moskva tvrdí, že ruské jednotky dnes zabili až 200 ukrajinských vojakov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina rokovať o ukončení vojny. Najmenej osem ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo pri ruskom útoku na Odesu. Pri obliehanom Mariupole našli ďalší masový hrob s rozmermi 45 na 25 metrov, pričom sa v ňom môžu nachádzať telá najmenej 1000 civilistov. Rusko obnovilo pozemnú i vzdušnú ofenzívu na oceliarne Azovstaľ v Mariupole, tvrdí Kyjev. Viaceré západné štáty dodali Ukrajine ťažké zbrane. Konečne, komentoval to Zelenskyj.

23.04.2022 06:00 , aktualizované: 21:59
odesa, bombardovanie Foto:
Hasiči prechádzajú okolo obytného domu poškodeného ruským ostreľovaním v Odese na Ukrajine v sobotu 23. apríla 2022. Ukrajinské úrady informovali, že Rusko vypálilo najmenej šesť riadených striel na čiernomorské prístavné mesto, pričom zabilo päť ľudí.
debata (790)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 59. deň
  • Rusi tvrdia, že zlikvidovali 200 ukrajinských vojakov
  • Zelenskyj vyzval Putina rokovať o ukončení vojny
  • Zelenskyj privítal dodávky ťažkých zbraní od spojencov
  • Rusi útočia po celej frontovej línii v Doneckej oblasti
  • Pri Mariupole našli ďalší masový hrob, môže v ňom byť až tisíc tiel
  • V Buči dokončili exhumáciu tiel z masových hrobov, našli 412 zabitých
  • Útok na Odesu si vyžiadal 8 obetí
  • Evakuácia civilistov z Mariupoľu opäť nevyšla
  • Rusi podľa Kyjeva prišli už o 21 600 vojakov
  • Ukrajina vyhlásila celoštátny nočný zákaz vychádzania počas sviatkov
  • Za piatok zo Slovenska viac ľudí na Ukrajinu odišlo, ako vstúpilo
mier-ukrajine-2

VIDEO: Zablokujte ich tak, aby ani mucha nepreletela, rozkazuje Putin

Video

21:58 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho vojaci podnikli neďaleko juhoukrajinského prístavného mesta Odesa raketový útok na sklad so zbraňami, ktoré ukrajinským silám dodali Spojené štáty a európske krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ruské ozbrojené sily dnes vysoko presnými raketami dlhého doletu zničili logistický terminál na vojenskom letisku neďaleko Odesy, kde bolo uskladnené veľké množstvo zahraničných zbraní dodaných Spojenými štátmi a európskymi krajinami,“ uvádzalo sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

Tento útok patril k 22 lokalitám ukrajinskej armády, na ktoré v sobotu cielili ruské sily – boli medzi nimi aj tri sklady zbraní a munície blízko obce Iličovka a mesta Kramatorsk, dodalo ministerstvo.

Ruské bojové lietadlá tiež v sobotu podnikli útoky, a to na 79 vojenských lokalít na Ukrajine vrátane 16 skladov zbraní a paliva, oznámilo ministerstvo.

21:17 Ruský raketový útok na prístavné mesto Odesa si vyžiadal osem obetí ďalších 18 až 20 ľudí boli zranených, uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Odesu, ktorá doteraz zostávala ušetrená najhorších následkov vojny, zasiahlo podľa Zelenského sedem ruských striel. Najmenej jedna z nich trafila obytný blok, v ktorom zomrelo aj trojmesačné dieťa.

21:06 „Ak našich mužov v Mariupole zabijú a ak sa v Chersonskej oblasti budú konať pseudoreferendá, potom sa Ukrajina stiahne z rokovacieho procesu,“ informoval Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Všetky územia si vezmeme späť, naše deti sa spravodlivosti dočkajú

20:17 Britský premiér Boris Johnson v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským potvrdil ďalšiu dodávku zbraní pre ukrajinskú armádu, oznámila Downing Street. Zelenského kancelária potom uviedla, že sa spolu obaja lídri bavili o novej fáze vojenskej pomoci vrátane zásielok ťažkých zbraní. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ministerský predseda potvrdil, že Spojené kráľovstvo poskytne viac obrannej vojenskej pomoci, vrátane obrnených vozidiel, dronov a protitankových zbraní,“ uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária.

Britský premiér v piatok na návšteve Indie povedal, že v Británii je teraz vyše 20 ukrajinských vojakov, ktorí sa cvičia v zaobchádzaní s modernými obrnenými vozidlami britskej armády. Späť do vlasti sa potom majú vrátiť spoločne so zásielkou celkom 120 obrnených vozidiel Wolfhound a Mastiff. Ďalší Ukrajincov učia Briti v Poľsku používať nimi dodané protiletecké strely, napísali britské médiá.

Johnson v piatok tiež oznámil, že Londýn plánuje poslať do Poľska zo svojej výzbroje tanky, aby Varšave umožnil dodať na Ukrajinu tanky sovietskej výroby T-72, ktorými disponuje poľská armáda. Podľa denníka The Times chce Británia do Poľska vyviezť tanky Challenger 2.

Británia sa podľa ministerského predsedu tiež chystá v Kyjeve znovu otvoriť svoje veľvyslanectvo, ktoré krátko pred ruskou inváziou presunula do Ľvova na západe krajiny.

19:50 Americkí ministri zahraničných vecí Antony Blinken a obrany Floyd Lloyd Austin navštívia v nedeľu 24. apríla Kyjev, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pôjde o prvú oficiálnu cestu vysokých predstaviteľov Spojených štátov na Ukrajinu od 24. februára, keď Rusko začalo inváziu.

Zelenskyj o stretnutí povedal zhromaždeným novinárom na tlačovej konferencii v podzemnej stanici metra v Kyjeve.

Vyhlásil tiež, že je vďačný Spojeným štátom a Spojenému kráľovstvu za pomoc.

Doplnil, že USA musia vplývať na ďalšie európske krajiny, aby dodávali zbrane Ukrajine, a že by bol rád, keby sa to dialo rýchlejšie.

19:30 Moskva tvrdí, že ruské bojové sily dnes zabili až 200 ukrajinských vojakov a zničili vyše 30 vozidiel ukrajinskej armády. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom informuje agentúra Reuters. Tvrdenie Moskvy však nemožno nezávisle overiť.

Ministerstvo tiež uviedlo, že jeho dnešný útok na Odesu smeroval proti logistickému terminálu, kde podľa Moskvy bolo veľké množstvo zbraní z USA a z európskych krajín. Pri útoku na toto prístavné mesto bola však zasiahnutá aj najmenej jedna obytná budova. Najmenej šesť ľudí pritom podľa BBC prišlo o život.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina na stretnutie, na ktorom by ukončili vojnu. Kyjev ale skončí rokovania s Moskvou, pokiaľ budú zabití jeho vojaci v Mariupole, varoval.

Zelenskyj na tlačovej konferencii v podzemnej stanici metra v Kyjeve vyhlásil, že na stretnutí s Putinom trvá a nemá strach o svoj život, ale jeho rodina má obavy.

Zelenskyj dostal otázku, či stále trvá na stretnutí s Putinom a či si myslí, že diskusie ukončia vojnu. Ukrajinský líder odpovedal, že vojnu môže zastaviť iba ten, kto ju začal.

Dodal, že chce vojnu ukončiť a každý „zdravý človek si zvolí diplomatickú cestu“ a dá jej prednosť pred tou vojenskou.

Zelenskyj tiež povedal, že sa o svoj život nebojí, ale jeho rodina má obavy. Vyhlásil, že sa nebojí stretnúť s Vladimirom Putinom. Doplnil: „Nemám žiadne právo báť sa, pretože naši ľudia ukázali, že strach nemajú.“

Ukrajinský prezident musel v určitej chvíli prerušiť tlačovú konferenciu, aby umožnil vlakovej súprave prejsť.

Zhromaždeným novinárom povedal, že Rusko a slovo „dôvera“ sú antonymá (slová s opačným významom), a nie synonymá.

„Keď niečo povedia, ich slová sa nezhodujú s ich činmi,“ dodal.

19:13 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zdieľalo fotografie dvoch detských herečiek, ktoré boli podľa jeho informácií zabité v Mariupole. Ministerstvo o tom informovalo na svojom účte na Twitteri.

Jelyzaveta a Sonia hrali postavu Lucy v inscenácii Kroniky Narnie: Lev, šatník a čarodejnica v Mariupolskom divadle.

Divadlo využívali civilisti ako útočisko pred útokmi ruských inváznych síl, ale nakoniec sa stalo terčom ruského bombardovania.

Nie je jasné, ako presne obe dievčatá zahynuli.

Informáciu prevzalo ukrajinské ministerstvo od poradcu starostu Mariupola Petra Andruščenka, ktorý okrem iného napísal: “V Mariupole zabili dve dievčatá, dve malé herečky Jelyzavetu a Soniu."

18:52 Stovky ľudí patriacich k značnej rusky hovoriacej komunite v Lotyšsku sa zúčastnili na rozsiahlej demonštrácii v Rige, na ktorej odsúdili režim ruského prezidenta Vladimira Putina a agresiu Moskvy voči Ukrajine.

Účastníci zhromaždenia mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty, na ktorých boli nápisy ako „Ruský hlas proti vojne“, „Stop genocíde na Ukrajine“ či „Úplné embargo na ruský plyn a ropu“.

Organizátori protestu uviedli, že cieľom bolo poukázať na to, že mnohí z rusky hovoriacich obyvateľov Lotyšska nepodporujú Putina a považujú kroky Moskvy za „zločiny“.

Etnickí Rusi tvoria približne 25 % z asi 1,9-miliónovej populácie Lotyšska. Po pripočítaní ďalších národnostných skupín, ako sú Bielorusi a Ukrajinci, je podiel rusky hovoriacich osôb asi 30 % zo všetkých občanov.

Lotyšský parlament tento týždeň oficiálne označil konanie Ruska na Ukrajine za genocídu.

18:10 Rusko násilne deportovalo až do Vladivostoku 308 obyvateľov ukrajinského Mariupoľa vrátane 90 detí. Na Telegrame to uviedol poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko. Poznamenal, že títo Mariupoľčania dorazili na ruský Ďaleký východ vo štvrtok. Umiestnili ich do škôl a ubytovní, pričom ich chcú rozmiestniť v rôznych osadách Prímorského kraja.

Vladivostok je od Mariupoľu vzdušnou čiarou vzdialený zhruba 7-tisíc kilometrov, cesta autom tam trvá viac ako päť dní a má 9 500 kilometrov.

Ukrajinská vojenská rozviedka už pred mesiacom informovala, že ukrajinských civilistov posielajú do ekonomicky zaostalejších častí Ruska pod podmienkou, že dva roky odtiaľ neodídu.

17:04 Rusko pravdepodobne zintenzívni ostreľovanie ukrajinských civilistov počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Tvrdí to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorá prostredníctvom Telegramu vyzvala obyvateľov, aby cez sviatky zostali doma.

SBU zachytila telefonický rozhovor ruského okupanta, ktorý svojej žene hovorí, že pre Ukrajincov chystajú „veľkonočné prekvapenie“ v podobe silného bombardovania.

„Naši chlapci pripravujú Ukrajincom veľkonočné vajíčka. Na bomby píšeme ‚Kristus vstal z mŕtvych‘. Zabávame sa, ako vieme,“ hovorí vojak žene a vzápätí sa na tom obidvaja smejú.

Keď sa neskôr zhovárajú o situácii v jeho čate, už menej veselým tónom Rus vraví, že z 19 vojakov už zostali len siedmi, pričom dodáva, že zvyšní zahynuli alebo utiekli. Ďalej vraví žene, že z celej jeho brigády utieklo už 600 ľudí. „Ostali tu len najvytrvalejší alebo opilci,“ poznamenal.

16:33 Najmenej päť ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo pri ruskom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Zranenia utrpelo ďalších 18 ľudí. Oznámil to prezidentský úrad a varoval, že počet obetí zrejme ešte stúpne.

„Päť Ukrajincov zahynulo a 18 utrpelo zranenia. A to sú len tí, ktorých sme dokázali nájsť. Je pravdepodobné, že počet mŕtvych bude vysoký,“ napísal na sociálnej sieti Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a dodal: „Medzi zabitými je trojmesačné bábätko.“

Ukrajinskí predstavitelia odsúdili ruské raketové útoky na Odesu a jeden z nich ich označil za „veľkonočné dary od Putina“. Pravoslávni kresťania na Ukrajine slávia tento víkend Veľkú noc.

Rakety zasiahli infraštruktúru v Odese, uviedli v sobotu už predtým miestne úrady na sociálnej sieti Telegram. V správe sa na ne odvolal portál britskej spravodajskej stanice Sky News. „Zasiahnuté boli zariadenia infraštruktúry. Nezdieľajte fotografie ani videá, nepomáhajte nepriateľovi,“ dodali úrady Odesy na svojom oficiálnom kanáli na Telegrame, píše na webe aj americká stanica CNN.

Odesa, mesto na južnom pobreží Ukrajiny, zatiaľ zaznamenala len obmedzené boje, ale pripravuje sa na ruský veľký útok, dodala Sky News.

Raketový úder prišiel po tom, čo predstavitelia ruskej armády oznámili, že cieľom invázie Ruska na Ukrajine je získať „úplnú kontrolu“ nad juhom Ukrajiny a nad jej východným regiónom Donbas.

Aktuálny veliteľ ruského Centrálneho vojenského okruhu generálmajor Rustam Minnekajev vyhlásil, že ovládnutie juhu Ukrajiny poskytne ruským silám prístup do Podnesterska – separatistického regiónu v Moldavsku, kde je od začiatku 90. rokov 20. storočia umiestnený kontingent ruských síl, píše CNN.

16:24 Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Kyrylo Tymošenko oznámil celoštátny nočný zákaz vychádzania počas pravoslávnej Veľkej noci. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Námestník riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Tymošenko v sobotu vo videopríhovore spresnil, že v oblastiach najviac zasiahnutých ruskou inváziou – teda v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej, Charkovskej, Mykolajivskej a Chersonskej – bude zákaz nočného vychádzania platiť od soboty 19.00 h do nedele 05.00 h.

V ďalších oblastiach, vrátane Kyjevskej, Odeskej, Černihivskej a Ľvovskej, bude zákaz nočného vychádzania platiť od soboty 23.00 h do nedele 05.00 h.

15:37 Ukrajinské jednotky po „ťažkých bojoch“ opätovne ovládli tri dediny v blízkosti ruských hraníc, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov.

„Naše jednotky vyhnali ruských vojakov z obcí Bezruki, Slatine a Prudjanka,“ spresnil a dodal, že ukrajinské sily „zaistili svoje pozície“. Dediny ležia severne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov a blízko územia Ruska.

Sinegubov tiež uviedol, že ruské jednotky v oblasti útočili na obytnú infraštruktúru, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Gubernátor Charkovskej oblasti tiež oznámil, že sa s miestnymi náboženskými predstaviteľmi v sobotu dohodol o zrušení nočných bohoslužieb v chrámoch v predvečer pravoslávnej Veľkej noci, ktorú oslavujú v Rusku i na Ukrajine,

„Nemôžeme si dovoliť davy, bezpečnosť je na prvom mieste,“ povedal.

Gubernátor susednej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že aj na tomto území prebiehali ťažké boje. „Je tu neustále ostreľovanie,“ spresnil s tým, že ruské jednotky „pokračujú v útočení“ na mestá Rubižne a Severodoneck, cituje AFP.

Hajdaj zároveň vyzval ľudí, ktorí majú šancu na evakuáciu, aby tak urobili. Ako dodal, miestnym obyvateľom pri opustení územia pomáhajú dobrovoľníci.

Ruské jednotky podľa neho „nemali výraznejší úspech“. Budeme ich „prenasledovať, vytlačíme ich z našej krajiny, pretože je naša,“ dodal.

Aj ukrajinský prezidentský poradca Oleksij Arestovyč v sobotu uviedol, že ruské jednotky vo svojej východnej ofenzíve nedosahujú výraznejší postup, pripomína AFP.

Arestovyč na brífingu sprestnil, že ruské sily sa usilujú „vyvinúť ofenzívu na mesto Huljajpole“ na severe Doneckej oblasti.

„Nedarí sa im to už šesť dní,“ podotkol.

Ruské jednotky podľa neho „sústredia úsilie na oblasť medzi mestami Kramatorsk a Sloviansk“ a východe Doneckej oblasti.

15:10 Ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré leží pri Čiernom mori, sa stalo terčom ruských striel Kalibr s plochou dráhou letu. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla ukrajinská agentúra Unian. Vojenské veliteľstvo Juh podľa agentúry potvrdilo, že mestská infraštruktúra bola zasiahnutá, a varovalo, že nebezpečenstvo trvá.

„V meste zahrmeli štyri výbuchy. Jedna zo striel zasiahla obytný blok, na dvore zhorelo niekoľko áut a niekoľko bytov utrpelo vážne škody, v ostatných sú rozbité okná. Zatiaľ nie sú žiadne správy o prípadných obetiach či zranených,“ napísal Unian, ktorý na sociálnej sieti zverejnil aj zábery letiacej ruskej strely.

Požiar a poškodenie obytného domu v Odese nasledovalo po vyhlásení leteckého poplachu, uviedla BBC v on-line reportáži na svojom ruskojazyčnom webe.

Odesa je jedným z kľúčových miest, ktoré chce ruská armáda dobyť pri svojej ofenzíve na juhu a východe Ukrajiny.

14:38 V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, kam prichádzajú utečenci pred vojnou z iných častí krajiny, oznámili nočný zákaz vychádzania,in­formuje televízia Sky News z vyjadrenia oblastného gubernátora Maxyma Kozyckého na sociálnej sieti.

Kozyckyj nariadenie odôvodnil „novými spravodajskými informáciami“, okrem iného o možnom pôsobení sabotážnych skupín v oblasti. Zákaz vychádzania bude od sobotňajšieho večera v platnosti každý deň od 23.00 h do 5.00 h miestneho času, a to až do odvolania.

„Žiaľ, nepriateľ nepozná taký pojem, ako sú veľké náboženské sviatky,“ napísal Kozyckyj v súvislosti s tým, že pravoslávni veriaci aktuálne slávia Veľkú noc.

Vo všetkých kostoloch v Ľvovskej oblasti presunuli večerné bohoslužby na ranné hodiny.

14:05 Ruské ministerstvo obrany za absurdné označilo tvrdenie Washingtonu, že sa Rusko chystá použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane. Uviedla to agentúra Interfax. Moskva pritom niekoľko mesiacov vytrvalo popierala varovanie západných zdrojov o prípravách ruskej invázie na Ukrajinu, kým túto krajinu 24. februára skutočne napadla.

„Vyhlásenie riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby CIA (Wiliama) Burnsa o možnom použití taktických jadrových zbraní je absurdné,“ vyhlásil náčelník vojsk radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl Igor Kirillov.

„Za súčasnej úrovne technického vybavenia medzinárodného systému monitorovania jadrových skúšok nie je možné utajiť nasadenie takéhoto typu zbraní. Ak to nechápe riaditeľ CIA, tak buď nie je profesionál, alebo ho uvádzajú do omylu,“ povedal Kirillov.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Rusko na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane

Burns nevylúčil možnosť, že Rusko použije taktické jadrové zbrane proti Ukrajine, ale pripustil, že doteraz nie sú zrejmé prípravy na takýto krok, pripomína Interfax.

Všetky štáty by sa mali pripraviť na možnosť, že by ruský prezident Vladimir Putin mohol použiť na Ukrajine jadrové zbrane, povedal pred týždňom v televíznom rozhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Putin podľa Zelenského ľudským životom neprikladá žiadnu hodnotu.

Americkí činitelia už v minulosti pred podobným scenárom varovali, a to v prípade, že by mal Putin pocit, že je zahnaný do kúta. „Vzhľadom na teoretické zúfalstvo prezidenta Putina a ruského vedenia vzhľadom na neúspechy, ktorým doteraz vojensky čelili, nemôže nikto z nás brať na ľahkú váhu hrozbu, ktorú predstavuje možnosť uchýlenia sa k taktickým jadrovým zbraniam,“ varoval šéf CIA.

13:56 Šéf ruského Roskosmosu vyhlásil, že táto nová „superzbraň“ zaručí bezpečnosť „detí a vnukov“ Ruska na najbližších 30 – 40 rokov.

Rusko raketa Sarmat test Čítajte viac Je schopný niesť jadrové zbrane. Rusko „Satana“ nasadí na jeseň

13:33 Viac než 20 krajín potvrdilo svoju účasť na schôdzke zameranej na Ukrajinu, naplánovanej na utorok na leteckej základni Ramstein v Nemecku, oznámilo ministerstvo obrany USA.

Na konferenciu pri Ramsteine, ktorý je jednou z najväčších amerických vojenských zariadení v zahraničí, bolo pozvaných približne 40 krajín, povedal v piatok hovorca Pentagónu John Kirby. Nespresnil však, ktoré krajiny už prijali pozvánku amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Mariupol / Azovstaľ / Čítajte viac 58. deň: Rusi opäť tvrdia, že zničili S-300. Mariupol odoláva, vyhlásil Zelenskyj

Na schôdzku organizovanú Spojenými štátmi boli pozvané krajiny, ktoré nie sú členskými štátmi Seveoratlantickej aliancie (NATO) a konferencia sa nekoná pod záštitou tejto západnej obrannej aliancie, píše DPA.

Kirby ešte predtým uviedol, že jedným z cieľov konzultácií je trvalá bezpečnosť a suverenita Ukrajiny, preto by diskusia mala byť zameraná na potreby Kyjeva v oblasti obrany nad rámec v súčasnosti prebiehajúcej vojny, ktorú na jeho území začalo Rusko.

Skutočnosť, že viac než 20 krajín už odsúhlasilo účasť v takom krátkom čase, je znakom dôležitosti, ktorú USA a tieto krajiny pripisujú obranným potrebám Ukrajiny, povedal Kirby. Americká vláda oznámila novú vojenskú pomoc vo výške 800 miliónov dolárov pre Ukrajinu začiatkom tohto týždňa, pripomína DPA.

12:49 Rusko obnovilo ofenzívu proti ukrajinským jednotkám v komplexe oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Ruské jednotky podľa neho obnovili vzdušné útoky a pokúšajú sa vtrhnúť do oceliarní, kde sa nachádzajú ukrajinskí vojaci.

„Nepriateľ sa pokúša uškrtiť posledný odpor obrancov Mariupola v areáli Azovstaľ,“ povedal Arestovyč pre ukrajinskú štátnu televíziu.

Ruský prezident Vladimir Putin pritom len vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány na útok na Azovstaľ.

UA / Vojak / Armáda / Čítajte viac 57. deň: Zelenskyj: Rusko odmietlo návrh na veľkonočné prímerie

Moskva po dvoch mesiacoch ťažkých bojov pred niekoľkými dňami ohlásilo, že nad prístavom Mariupol na juhovýchode Ukrajiny získalo „plnú kontrolu“. V rozsiahlom komplexe tamojších oceliarní Azovstaľ sa však naďalej nachádzajú ukrajinskí vojaci a údajne aj stovky civilistov.

12:17 Ruské jednotky na Donbase na východe Ukrajiny zajali spolupracovníka Osobitnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informovala o tom agentúra APA.

Ruskí predstavitelia sa podľa ukrajinských zdrojov zároveň mali členom SMM aj vyhrážať.

Zastupujúca šéfka britskej delegácie pri OBSE Deidre Brownová na piatkovom mimoriadnom zasadaní stálej rady organizácie vo Viedni uviedla, že „tieto vyhrážky najostrejšie odsudzuje“.

„Žiadame prepustenie spolupracovníka SMM, ako aj všetkých Ukrajincov zadržiavaných Ruskom,“ dodala Brownová. Zároveň poukázala na to, že Kremeľ neustále šíri lži a dezinformácie o situácii na Ukrajine, cituje APA.

Stály zástupca Ukrajiny pri OBSE Jevhenij Cymbaljuk na osobitnom zasadaní o Viedni uviedol, že Rusko vo vojne proti Ukrajine koná ako teroristický štát a útočí na mestá, kritickú infraštruktúru a obytné štvrte, aby boli Ukrajinci neustále v nebezpečenstve.

Ukrajinský diplomat podľa agentúry APA zároveň dodal, že Rusko sa uchyľuje k teroristickým metódam aj v dočasne obsadených oblastiach, predovšetkým v Chersonskej oblasti, kde chce Moskva usporiadať referendum na legitimizáciu obsadenia tohto regiónu.

11:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že poznámka ruského veliteľa o prevzatí kontroly nad východom a juhom Ukrajiny a prístupe do regiónu Podnestersko v Moldavsku iba dokazuje, že Rusko plánuje napadnúť aj iné krajiny. Ako referuje spravodajský web BBC, útok na Ukrajinu bol podľa Zelenského iba začiatok.

Ruský vojenský veliteľ Rustam Minnekajev na výročnom stretnutí Zväzu závodov obranného priemyslu Sverdlovskej oblasti v piatok povedal, že širšia kontrola nad Ukrajinou by otvorila cestu k Moldavsku.

„Toto len potvrdzuje to, čo som už mnohokrát povedal. Ruská invázia na Ukrajinu bola zamýšľaná len ako začiatok, potom chcú dobyť ďalšie krajiny. Samozrejme, budeme sa brániť tak dlho, ako to bude potrebné, aby sme prelomili túto ambíciu Ruskej federácie. Ale musia s nami bojovať všetky národy, ktoré rovnako ako my veria vo víťazstvo života nad smrťou,“ povedal Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore.

Podľa Zelenského sa ľahko môže stať, že niekto, kto momentálne chce zostať neutrálny, aby nič nestratil, bude ďalší v poradí, a napokon môže stratiť všetko.

Moldavsko si v nadväznosti na vyjadrenia Minnekajeva už predvolalo ruského veľvyslanca. Podľa moldavskej vlády sú „nielen neprijateľné, ale aj neopodstatnené“ a vedú k zvýšenému napätiu a nedôvere v spoločnosti.

11:29 Pluk Azov zverejnil nové video z podzemia pod oceliarňami Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ.

Azovstaľ Čítajte viac Video z Azovstaľu: Ženy a deti túžia po týždňoch opäť vidieť slnko

11:07 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko viac ako 3 100 ľudí – 544 mužov, 1 773 žien a 784 detí. O dočasné útočisko požiadalo 422 osôb. Zo Slovenska smerom na Ukrajinu prešlo 3 617 osôb, informuje ministerstvo vnútra.

Na hraničných priechodoch zabezpečovali všetky činnosti viac ako 100 policajtov, 61 hasičov, 93 colníkov, 304 vojakov, 1 duchovný, 161 dobrovoľníkov, 59 príslušníkov zahraničných zložiek a 20 zamestnancov migračného úradu. Vypravených bolo 25 autobusov, ktoré prepravili 511 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenska. Vlakmi prepravili 291 osôb.

Od 24. februára prešlo hranicami Slovenska 357-tisíc ukrajinských utečencov. Od začiatku marca Slovensko udelilo dočasné útočisko cez 70-tisíc osobám.

11:01 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničilo tri ukrajinské sklady delostreleckej munície a tri vrtuľníky, zostrelilo bojové lietadlo Su-25 a 15 bezpilotných lietadiel. Tieto tvrdenia však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Rusko zase od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo asi o 21 600 vojakov, 854 tankov a 2 205 ďalších obrnených vozidiel, 177 lietadiel a 154 vrtuľníkov, odhadol dnes ukrajinský generálny štáb. Ani tieto údaje ale nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Moskva priznáva výrazne nižšie straty.

10:41 V meste Buča pri Kyjeve, ktoré ruskí vojaci niekoľko týždňov okupovali, skončila exhumácia obetí z masových hrobov.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Konečná bilancia ruského besnenia v Buči: 412 mŕtvych civilistov

10:13 Ukrajina podnikne ďalší pokus o evakuáciu civilistov z Mariupoľu, ktorých z väčšej časti ovládajú ruské vojská. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

„Dnes sa znova pokúsime evakuovať ženy, deti a seniorov,“ uviedla vicepremiérka na sociálnych sieťach a dodala, že civilisti by sa mali zhromaždiť pri jednom z obchodných centier v meste. „Ak pôjde všetko podľa plánu, evakuácia by sa mala začať približne na poludnie (11:00 SELČ),“ upresnila Vereščuková.

V predchádzajúcich dňoch nevyšli pokusy o evakuáciu z Mariupoľu a z miestnych oceliarní Azovstaľ, kde sa naďalej bránia ukrajinskí vojaci, pripomína BBC a dodáva, že zo zodpovednosti sa vzájomne obviňovali obe strany. Ruská strana tvrdila, že ukrajinskí vojaci nedovoľujú civilistom použiť humanitárne koridory, Vereščuková to odmietala.

Rusi sa podľa Vereščukovej cynicky tvária, že nechápu rozdiel medzi koridorom, ktorým sa vojaci majú vzdať do zajatia, a humanitárnym koridorom pre evakuáciu civilistov. V skutočnosti ale podľa nej tento rozdiel veľmi dobre chápu a týmto spôsobom sa len snažia zvýšiť tlak na ukrajinských vojakov, aby sa vzdali.

9:49 Pri obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora našli ďalší masový hrob. Oznámila tamojšia mestská rada a poradca starostu Petro Andriuščenko.

Mestská rada zverejnila satelitnú fotografiu, ktorú jej poskytla spoločnosť Planet Labs. Na nej sa nachádza masový hrob s rozmermi 45 na 25 metrov, pričom môžu sa v ňom nachádzať telá najmenej 1000 obyvateľov Mariupoľa. Mestská rada uviedla, že masový hrob sa nachádza pri obci Vynohradne východne od Mariupoľa.

Začiatkom tohto týždňa satelitné fotografie od spoločnosti Maxar Technologies odhalili viac ako 200 pravdepodobných masových hrobov v dedine Manhuš západne od Mariupoľa. Objavenie masových hrobov viedlo k obvineniam, že Rusi sa snažia utajiť vyvražďovanie civilistov v meste.

9:36 Ruskí vojaci útočia po celej frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil ukrajinský generálny štáb. Ruské sily za uplynulý deň ale napriek zvýšenej aktivite významnejšie územné ciele nedosiahli, ich úsilie totiž naďalej maria ukrajinské protiútoky, upozornila britská vojenská rozviedka.

Hoci Moskva už ohlásila dobytie strategického prístavu Mariupoľ pri Azovskom mori, ťažké boje tam pokračujú a spomaľujú postup ruských vojsk na Donbase, uviedlo k poznatkom rozviedky britské ministerstvo obrany. Postupu ruských síl bráni aj skutočnosť, že sa im kvôli účinnej ukrajinskej obrane nepodarilo ovládnuť vzdušný priestor ani more.

V oblasti Donbasu ukrajinské jednotky za uplynulý deň odrazili osem útokov nepriateľa. V Mariupole sú ukrajinské sily obkľúčené v oceliarňach Azovstaľ a pokračuje tam ruské bombardovanie, a to aj zo strategických bombardérov, uvádza generálny štáb. Na odmínovanie prístavu vyslalo ruské velenie ženijné jednotky.

8:59 Ukrajinské úrady považujú vrak potopeného ruského krížnika Moskva za súčasť podmorského kultúrneho dedičstva Ukrajiny. Na facebooku to ukrajinské ministerstvo obrany. Plavidlo označované za vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily sa potopilo minulý týždeň. Kyjev uvádza, že loď zasiahol protilodnými strelami, Moskva takúto verziu udalostí odmieta.

„Podľa Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva sú všetky známky ľudskej aktivity na dne Čierneho mora v medziach ekonomickej aktivity nášho štátu majetkom Ukrajiny,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany.

7:07 Muža, ktorý tajne špehoval 13 vojenských zariadení vo Švédsku, v piatok oficiálne obvinili. Prokuratúra uviedla, že získal informácie, ktoré mu „umožnili mapovať vojenskú infraštruktúru a tá má pre národnú bezpečnosť osobitný význam“, uviedla agentúra AP. Muž vo veku 51 rokov, ktorého meno ani národnosť úrady nezverejnili, rozširoval získané informácie na tajnom internetovom fóre.

„Tieto obranné zariadenia sú dôležité pre schopnosť Švédska brániť sa v prípade vojny,“ uviedol vo vyhlásení prokurátor Mats Ljungqvist. Dodal, že informácie, ktoré obvinený získal, môžu byť zaujímavé najmä pre cudzie veľmoci, pričom tento druh informácií sa nedá získať napríklad prostredníctvom vojenských satelitov. Švédska bezpečnostná agentúra Säpo vo svojom piatkovom vyhlásení informovala, že prípad vyšetruje, no podrobnosti neuviedla.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že spojenci konečne dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré žiadala, uviedla agentúra Reuters. Požadované zbrane pomôžu podľa Zelenského zachrániť životy tisícov ľudí.

Kanada v piatok oznámila, že ukrajinským jednotkám poskytla zbrane ťažkého delostrelectva a príslušnú muníciu, čím splnila prísľub kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý začiatkom týždňa sľúbil, že Kanada pošle Ukrajine delostrelecké zbrane. Kanada okrem toho uviedla, že sa dokončujú zmluvy o obrnených vozidlách, ktoré pošle na Ukrajinu tak skoro, ako to len bude možné.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v utorok zíde s niektorými svojimi náprotivkami na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku a bude s nimi diskutovať okrem iného o ďalších dodávkach zbraní Ukrajine. Americký prezident Joe Biden oznámil ďalšiu zásielku zbraní pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov, ktorej súčasťou bude munícia, delostrelecké zbrane, či taktické drony. Pomoc v rovnakej hodnote oznámili Spojené štáty aj už minulý týždeň. USA začali okrem iného ukrajinskej armáde poskytovať húfnice, ktoré podľa nich budú dôležité pre boj v rovnom teréne na východe krajiny, kam sa teraz sústredí ruská ofenzíva, povedal hovorca Pentagónu John Kirby.

Zelenskyj tiež uviedol, že piatkové vyhlásenie ruského veliteľa naznačuje, že Rusko plánuje vytvoriť pozemný koridor vedúci z ukrajinského Donbasu do Moldavska, čo podľa neho o plánoch Ruska napadnúť aj iné krajiny.

Zástupca veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev totiž v piatok vyhlásil, že Moskva plánuje nielen získať kontrolu nad celým územím Donbasu, ale úplne ovládnuť aj juh Ukrajiny, aby sa vytvoril pozemný koridor na Krym a do Podnesterska v Moldavsku, kde sa údajne tiež porušujú práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva. Moldavsko si následne v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s týmito výrokmi Minnekajeva.

Podľa Kyjeva tak Rusko poprelo svoje predchádzajúce vyhlásenia, že nemá územné ambície a preukázalo úmysel Ukrajinu okupovať. Podľa ukrajinského ministerstva obrany sa jedná o ukážku ruského imperializmu. Moldavská diplomacia Moskvu vyzvala, aby rešpektovala neutralitu Moldavska.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Rusi oznámili, čo chcú: Obsadiť Donbas a juh Ukrajiny
790 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine