Konečná bilancia ruského besnenia v Buči: 412 mŕtvych civilistov

V meste Buča pri Kyjeve, ktoré ruskí vojaci niekoľko týždňov okupovali, skončila exhumácia obetí z masových hrobov. Zatiaľ sa našli telá 412 zavraždených obyvateľov mesta, informovala dnes agentúra Unian.

23.04.2022 10:42
Ukrajina Rusko Vojna Foto: ,
Desaťročný Vova sa pozerá počas pohrebu na hrob svojej matky Maryny, pri ktorom sa modlí jeho otec Ivan v meste Buča v stredu 20. apríla 2022. Vovova matka zomrela, keď sa viac ako mesiac ukrývali v chladnej pivnici počas ruskej okupácie.
debata (130)

Jednotky 64. motostreleckej brigády, ktorej príslušníci sú podozriví z vojnových zločinov v Buči, podľa ukrajinských médií a armádneho velenia, boli v uplynulých dňoch nasadené pri Izjume v Charkovskej oblasti do bojov a už aj utrpeli straty.

OSN: V Buči sa vyskytli hromadné popravy

Päťdesiat civilistov bolo protizákonne zabitých v ukrajinskom meste Buča, pričom sa vyskytli aj „hromadné popravy“, oznámila ešte v piatok Organizácia Spojených národov. Zistila to misia OSN v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

„Počas misie v Buči 9. apríla tam zdokumentovali predstavitelia OSN pre ľudské práva protizákonné zabitia vrátane hromadných popráv približne 50 civilistov,“ spresnila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

OSN zároveň v piatok uviedla, že akcie Ruska na Ukrajine „môžu predstavovať vojnové zločiny“, cituje AFP.

Ukrajina zo zabíjania civilistov v Buči viní Rusko. Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče boli zinscenované s cieľom mariť mierové rokovania.

Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

VIDEO: Najväčšie vojny rozpútané Ruskom

Najväčšie vojny rozputané Ruskom

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #masové hroby #vojna na Ukrajine #Buča