Video z Azovstaľu: Ženy a deti túžia po týždňoch opäť vidieť slnko

Pluk Azov zverejnil nové video z podzemia pod oceliarňami Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ, v ktorom sa už skoro dva mesiace skrývajú pred ruským ostreľovaním a náletmi aj ženy s deťmi.

23.04.2022 11:30 , aktualizované: 17:13
Azovstaľ Foto:
Oceliarne Azovstaľ v Mariupole na zábere z 24. februára 2022.
debata (265)

Vo videu ženy hovoria, ako veľmi túžia zase vidieť slnko, a prosia o koridor, ktorým by mohli bezpečne odísť do neokupovanej časti Ukrajiny.

Ženy a deti v preplnenej miestnosti vo videu hovoria, že sa im míňajú potraviny i voda a žiadajú o evakuáciu z tohto prístavného mesta. Niektorí sa v podzemí ukrývajú od februára, uvádza BBC.

Stanica pripomína, že pravosť videozáznamu nedokázala overiť, predpokladá sa však, že bol nakrútený 21. apríla. V rovnaký deň ruský prezident Vladimir Putin odvolal plánovaný ruský útok na oceliarne a svojim jednotkám nariadil, aby ho miesto toho zablokovali. Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom v Mariupole, ktoré ešte nie je ovládnuté Ruskom.

Slová na stenách ako ochrana

Snímka bola na internete zverejnená v sobotu 23. apríla. Pluk Azov, pôvodne krajne pravicová skupina, ktorá sa neskôr začlenila do ukrajinskej Národnej gardy, uvádza, že jeho bojovníci rozdávajú potraviny a ďalšiu pomoc ženám a deťom v jednom z bunkrov v podzemí Azovstaľa.

Slová „Deti“ napísané veľkými červenými písmenami vidieť na stenách chodby vedúcej k miestnosti, uvádza BBC. Jedna zo žien, ktorá nebola menovaná, vo videu hovorí, že sa tam skrýva viac než 15 detí vo veku od najmenších po 14 rokov.

odesa, bombardovanie Čítajte viac 59. deň: Rusi tvrdia, že zabili 200 ukrajinských vojakov. Zelenskyj vyzval Putina rokovať

Videozáznam vedie spletitými chodbami oceliarní k podzemnej miestnosti zaplnenej rodinami s malými deťmi. BBC pripomína, že snímku nebolo možné overiť, v prípade, že je autentická, by však išlo o zriedkavý pohľad do života v oceliarňach a posledné úsilie pluku Azov zaistiť, aby bola situácia v Mariupole v centre svetovej pozornosti.

Evakuácia opäť nevyšla

Ďalší pokus evakuovať civilistov z Mariupoľu sa dnes opäť nepodaril. Oznámil to poradca mariupolského starostu. Obvinil pritom ruskú armádu, že evakuáciu zmarila.

Plánovaný pokus evakuovať civilistov dopoludnia avizovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. „Dnes sa znovu pokúsime evakuovať ženy, deti a seniorov,“ uviedla na sociálnych sieťach a dodala, že civilisti by sa mali zhromaždiť pri jednom z obchodných centier v meste. „Ak pôjde všetko podľa plánu, evakuácia by mala začať približne na poludnie (11:00 SELČ),“ upresnila.

Rusi sa tvária cynicky

Poradca mariupoľského starostu Petro Andrjuščenko ale na sociálnej sieti Telegram dnes popoludní oznámil, že sa evakuácia nepodarila. Zhruba 200 obyvateľov Mariupoľu sa podľa neho zhromaždilo na evakuáciu, ale ruská armáda im povedala, aby sa rozišli, a varovala, že sa bude ostreľovať.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Konečná bilancia ruského besnenia v Buči: 412 mŕtvych civilistov

Ani v predchádzajúcich dňoch nevyšli pokusy o evakuáciu z Mariupoľu a z oceliarní Azovstaľ, uviedla BBC a dodala, že zo zodpovednosti sa vzájomne obviňovali obe strany. Ruská strana tvrdila, že ukrajinskí vojaci nedovoľujú civilistom použiť humanitárne koridory, Vereščuková to odmietala.

Rusi sa podľa Vereščukovej cynicky tvária, že nechápu rozdiel medzi koridorom, ktorým sa vojaci majú vzdať do zajatia, a humanitárnym koridorom pre evakuáciu civilistov. V skutočnosti ale podľa nej tento rozdiel veľmi dobre chápu a týmto spôsobom sa len snažia zvýšiť tlak na ukrajinských vojakov, aby sa vzdali.

VIDEO: Pluk Azov, kontroverzní hrdinovia Ukrajiny

Pluk Azov – kontroverzní ukrajinskí hrdinovia

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine