Je schopný niesť jadrové zbrane. Rusko „Satana“ nasadí na jeseň

Rusko oznámilo, že svoju prvú vojenskú jednotku vyzbrojenú novými balistickými raketami Sarmat ( v kódovaní NATO označovaná ako Satan 2), schopnými niesť jadrové zbrane, vytvorí do jesene tohto roka. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

23.04.2022 13:57
Rusko raketa Sarmat test Foto:
Na videosnímke Skúška medzikontinentálnej balistickej rakety novej generácie typu Sarmat v kozmodróme Pleseck v Archangeľskej oblasti asi 800 kilometrov severne od Moskvy v stredu 20. apríla 2022.
debata (122)

Cieľ, ktorý uviedol riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, je podľa Reuters ambiciózny, keďže Rusko oznámilo prvú skúšku novej strely len túto stredu a západní vojenskí experti tvrdia, že pred jej zaradením do arzenálu budú potrebné ďalšie testy.

Superťažká medzikontinentálna balistická raketa novej generácie typu Sarmat je schopná niesť desať alebo viac jadrových hlavíc alebo atráp a zasiahnuť ciele vzdialené tisíce kilometrov v Spojených štátoch či Európe, približuje Reuters.

Ťažkú medzikontinentálnu raketu Sarmat, ktorá je na kvapalné palivo, označil server Armadninoviny.cz svojho času za „ruskú superraketu pre koniec sveta“. Jej úlohou je totiž spôsobiť nepriateľovi čo najťažšie straty na civilných cieľoch, a zlomiť tak jeho odhodlanie pokračovať v boji.

VIDEO: Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2)
Video

Prvý úspešný test rakety Sarmat oznámil v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Skúška prišla po rokoch odkladov spôsobených problémami s financovaním a technickým zabezpečením projektu a je ukážkou sily Ruska v čase, keď vojna na Ukrajine zvýšila napätie medzi Moskvou a Západom na najhoršiu úroveň od kubánskej raketovej krízy z roku 1962.

Rogozin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu povedal, že strelami Sarmat bude vybavená vojenská jednotka, ktorú sformujú v Krasnojarskom kraji, ležiacom približne 3000 kilometrov východne od Moskvy.

balistická raketa Čítajte viac Putin sa pochválil testom rakety, ktorá zasiahne hociktoré miesto na Zemi

Strely Sarmat umiestnia na rovnakých základniach a do tých istých raketových síl, v akých sa nachádzajú rakety Vojevoda, ktoré majú nahradiť, spresnil Rogozin. To podľa neho ušetrí „obrovské zdroje a čas“. Šéf Roskosmosu tiež vyhlásil, že táto nová „superzbraň“ zaručí bezpečnosť „detí a vnukov“ Ruska na najbližších 30 – 40 rokov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #balistické rakety #rakety Sarmat