60. deň: Rusom sa nedarí, Ukrajina im zabila ďalších dvoch generálov

Ukrajina tvrdí, že pri útoku na veliteľské stanovište v Chersonskej oblasti boli zabití ďalší dvaja ruskí generáli. Podľa analytikov prítomnosť veliacich dôstojníkov priamo na bojisku sú dôkazom, že ruské operácie na Ukrajine nejdú podľa plánu. Rusko v najbližšom období nebude schopné spustiť väčšiu ofenzívu, zostávajú pri tom, čo robia od začiatku invázie, domnievajú sa vojenskí experi z USA.

24.04.2022 06:00 , aktualizované: 22:18
Mariupoľ Foto:
Časť zničeného tanku a zhorené vozidlo v oblasti kontrolovanej separatistickými silami podporovanými Ruskom v Mariupole na Ukrajine v sobotu 23. apríla 2022.
debata (781)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 60. deň
  • Ukrajina tvrdí, že zabila ďalších dvoch generálov
  • Ruská armáda podľa expertov nemení stratégiu, uplatňovanú od začiatku invázie
  • Evakuácia civilistov z Mariupoľu sa ani v nedeľu nepodarila
  • Putin podľa FT stratil záujem o mierová rokovania s Ukrajinou
  • Turci zavreli svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá
  • Rusi v Donbase zadržali niekoľko pozorovateľov misie OBSE
  • Na Slovensko utieklo pred vojnou už takmer 360-tisíc ľudí
mier-ukrajine-2

VIDEO: Pluk Azov – kontroverzní ukrajinskí hrdinovia.

Pluk Azov – kontroverzní ukrajinskí hrdinovia

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

22:17 Do Kyjeva večer pricestoval americký minister zahraničia Antony Blinken. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Blinken je prvým takto vysoko postaveným americkým činiteľom, ktorý Ukrajinu navštívil od začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo koncom februára.

Očakáva sa, že Blinken so Zelenským budú rokovať o ďalšej americkej pomoci Ukrajine.

21:18 Od začiatku ruskej okupácie Ukrajiny zomrelo v zničenom meste Mariupoľ viac ako 20 000 jeho obyvateľov, informoval o tom starosta Vadym Bojčenko vo vysielaní televízie Ukrajina 24, píše agentúra Unian.

„Už dnes máme smutné číslo – zomrelo viac ako 20-tisíc miestnych obyvateľov, našich žien a detí,“ povedal.

Starosta tiež uviedol, že ruské jednotky naďalej znemožňujú a narúšajú evakuáciu z mesta. "V meste je viac ako 100 000 ľudí, prosia o záchranu. Už dva dni po sebe ruské okupačné sily narúšajú evakuáciu a nedovoľujú obyvateľov, ktorí sa zhromažďujú na miestach, ktoré boli určené na evakuáciu, odísť z mesta. Vysmievajú sa im,“ uviedol starosta.

20:25 Ukrajina pozvala Rusko na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v blízkosti oceliarní Azovstaľ v obliehanom Mariupole, oznámil Kyjev.

„Pozvali sme Rusov na špeciálne kolo rokovaní na miesto hneď pri múroch Azovstaľa,“ potvrdil ukrajinský prezidentský poradca Oleksij Arestovyč.

Areál oceliarní Azovstaľ je jediným miestom v zničenom Mariupole, ktorý ešte neovládli ruské jednotky. V oceliarňach sa zabarikádovali ukrajinskí obrancovia mesta a predpokladá sa, že sa tam spolu s nimi nachádzajú aj stovky tamojších civilistov.

19:58 Republikánka Victoria Spartz z Illinois, ktorá je prvou členkou amerického Kongresu narodená na Ukrajine, vyzvala Spojené štáty, aby obnovili diplomatickú činnosť na Ukrajine. Uviedla, že tento krok vyšle „silný odkaz pre ukrajinský ľud“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Veľa krajín sa naozaj vracia späť do Kyjiva. Najmenej, čo môžeme urobiť, je vrátiť sa možno aspoň do Ľviva. Vyšle to silný odkaz pre Ukrajincov. Je dôležité, aby videli túto podporu. To ich urobí silnejšími a vyhrajú (vojnu),“ vyhlásila Spartz.

Tento komentár prichádza v ten istý deň, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin plánujú návštevu Kyjiva a stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

19:38 Vyše 35 000 ružencov vyzbierala pre Ukrajinu Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie na Slovensku. Časť z nich už vo viacerých etapách osobne doručili na Ukrajinu, ďalšie zaslali poštou na požadované adresy. Informuje o tom Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku na svojom webe.

Sestry priblížili, že sa k nim dostala prosba od vojenského kňaza z východného frontu o zaslanie ružencov pre vojakov, ktorí si ich pýtajú. „My sme im už zaslali nejaké ružence, ale to nestačí. Výslovne by chceli tie ľahké plastové ružence. Môžu byť aj iné, ale na šnúrke, nie na retiazke, aby sa netrhali,“ uviedli z Kongregácie sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie na Slovensku.

Zásielku ružencov už sestry odovzdali jednému z vojenských kaplánov a sestrám služobniciam Nepoškvrnenej Panny Márie v Užhorode i Mukačeve. „Oni ich doručia po celej Ukrajine a na front. Ďalšiu zásielku ružencov posielame na východ do Záporožia vladykovi Štefanovi Meňokovi,“ dodala Emanuela Mária Rindošová, provinciálna predstavená sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie.

18:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od Západu žiadal silnejšie zbrane. Urobil tak pred plánovaným nedeľňajším stretnutím s predstaviteľmi vlády USA.

Zelenskyj na tlačovej konferencii v sobotu večer oznámil, že v nedeľu plánujú Kyjev navštíviť americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a americký minister obrany Lloyd Austin. Biely dom sa však k ceste americkým politikov nevyjadril, píše AP.

Zelenskyj podľa svojich slov od oboch predstaviteľov vlády USA očakáva výsledky v oblasti dodávok zbraní i bezpečnostných záruk. „Nemôžete k nám dnes prísť s prázdnymi rukami. Neočakávame len darčeky alebo nejaký druh tort; očakávame špecifické veci a špecifické zbrane,“ povedal.

Západ poskytuje Ukrajine vojenské vybavenie, Zelenskyj však opakovane upozorňuje, že jeho krajina potrebuje viac ťažkých zbraní vrátane systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu a bojových lietadiel, píše AP.

18:19 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg povedal, že prepojenie medzi EÚ a Ukrajinou nemusí mať nevyhnutne podobu plného členstva tejto krajiny. Jeho vyjadrenia v zahraničí vyvolali ohlas, píšu denník The Jerusalem Post a rakúska televízia ORF.

Rakúsky minister zahraničných vecí pre krajiny ako Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko v sobotu navrhol vytvorenie prispôsobenej ponuky na ich čo najužšie prepojenie s EÚ.

Tieto krajiny by podľa jeho slov mohli byť plne prepojené v oblastiach ako energetika, doprava a vnútorný trh bez toho, aby boli oficiálnymi členmi EÚ.

zelenskyj, leyenová Čítajte viac Únia ponúka Ukrajine zrýchlený proces integrácie

Schallenberg takisto pripomenul, že o členstvo v EÚ sa už niekoľko rokov usilujú aj ďalšie krajiny ako Bosna a Hercegovina, Srbsko, Čierna Hora, Macedónsko či Albánsko.

Ukrajinské internetové médiá však na Schallenbergove vyjadrenia reagovali kriticky, píše ORF. Tie (vyjadrenia) podľa hovorcu ukrajinského rezortu diplomacie Oleha Nikolenka nevyjadrujú záujmy zjednotenej Európy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už poslal oficiálnu žiadosť o prijatie svojej krajiny do EÚ a podporu členstvu Ukrajiny vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pripomína The Jerusalem Post.

18:03 Ruské jednotky dostali „tiché povolenie“ na znásilňovanie civilistov počas invázie na Ukrajinu. Ako referuje spravodajský web BBC, uviedla to popredná britská právnička pre ľudské práva.

Helena Kennedyová, ktorá je súčasťou pracovnej skupiny pomáhajúcej skúmať prípady údajných vojnových zločinov na Ukrajine, uviedla, že doterajšie dôkazy poukazujú na to, že ruskí vojaci spáchali „závažné trestné činy“.

V nedeľňajšom rozhovore pre Sky's Sophy Ridge povedala, že ruským vojakom bola umožnená určitá „imunita“, pretože nikto nebol disciplinárne potrestaný za priestupky. Poznamenala však, že stíhanie ľudí za takéto zločiny býva „veľmi ťažké“.

Rusko bolo obvinené z vojnových zločinov v mnohých oblastiach Ukrajiny vrátane Buče neďaleko Kyjiva. Kremeľ opakovane poprel, že by jeho sily páchali zverstvá.

17:50 Ruský prezident Vladimir Putin už nemá záujem o diplomatické kroky zamerané na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a namiesto toho chce dobyť čo najviac ukrajinského územia. Túto správu priniesol britský denník The Financial Times.

Traja ľudia informovaní o situácii okolo rozhovorov s ruským prezidentom denníku FT povedali, že Putin minulý mesiac vážne uvažoval nad mierovou dohodu s Ukrajinou.

Uviedli však, že Putin teraz nevidí žiadne možné riešenie prostredníctvom diplomatických rokovaní a je presvedčený, že sú v „slepej uličke“.

Jedna osoba informovaná o rozhovoroch povedala: „Putin úprimne verí tým nezmyslom, ktoré počuje v (ruskej) televízii, a chce veľké víťazstvo.“

Svoj postoj pritvrdil po potopení ruskej bojovej lode Moskva, k čomu sa prihlásila Ukrajina. Oznámila, že ruský krížnik Moskva zasiahla raketami Neptún.

Zdroj dodal: „Putin bol proti podpísaniu čohokoľvek… Po potopení Moskvy nepôsobí ako víťaz, pretože to bolo ponižujúce.“

17:16 Ruská ropa je ďalší cieľ, na ktorý mieri Európska únia. Vďaka vysokej cene na trhoch Rusko inkasuje za ňu obrovské sumy peňazí a môže financovať vojnu na Ukrajine.

Sergej Lavrov / Vladimir Putin / Čítajte viac Ďalší cieľ sankcií: ruská ropa. Ekonómovia predstavili 14 bodový plán, ako sa od nej odstrihnúť

17:11 Kyjev informoval, že evakuácia civilistov zo zničeného Mariupoľu sa ani v nedeľu nepodarila. Ukrajina doobeda navrhla Rusku veľkonočné prímerie pre mesto, aby odtiaľ mohla evakuovať civilistov aj svojich vojakov. Na evakuáciu zranených vojakov a civilistov zo strategického mesta dnes vyzval aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Evakuácia zranených vojakov a civilistov z Mariupolu musí byť zaistená, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý podľa svojej kancelárie v dnešnom telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským ponúkol všetku pomoc a sprostredkovanie v rozhovoroch medzi Moskvou a Kyjevom.

Na okamžitú evakuáciu tisícok civilistov a stoviek ranených vyzval aj Medzinárodný výbor Červeného kríža. „Predchádzajúce výzvy Rusko ignorovalo,“ poznamenala agentúra Unian. Kyjev popoludní uviedol, že sa ani dnes vytvorenie humanitárneho koridoru nepodarilo. Znovu sa oň pokúsi v pondelok.

16:51 Británia vyhlásila, že „by bolo dobré vidieť, že Francúzsko a Nemecko“ viac podporujú Ukrajinu v bojoch proti Rusku, a varovala, že ruské víťazstvo „je stále možné“. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Britský minister Oliver Dowden pre stanicu BBC povedal, že Západ by mal vo vzťahu k Rusku „pokračovať v priťahovaní skrutky“, pretože Moskva zintenzívňuje útoky na juhu a východe Ukrajiny.

„Západ musí zakaždým reagovať a my sme ochotní to robiť,“ uviedol Dowden.

„My všetci si to želáme robiť, ale bolo by dobré vidieť viac aktivity aj zo strany Francúzska a Nemecka,“ dodal.

Na otázku, či pokladá víťazstvo Ruska za možné, odpovedal: „Vždy tu bola možnosť, že Rusko z tohto vyjde ako víťaz. Nechceme, aby sa to stalo.“

Do Kyjeva majú prísť v nedeľu americkí ministri zahraničných vecí a obrany, budú to ich prvé návštevy Ukrajiny počas vojny, ktorú Rusko začalo pred dvoma mesiacmi. Kruté boje zatienili aj pravoslávnu Veľkú noc, pripomína AFP.

Ministri USA Antony Blinken a Lloyd Austin prídu do Kyjeva, keď vojna na Ukrajine vstupuje do tretieho mesiaca trvania, o život prišli tisíce ľudí a milióny obyvateľov museli ujsť zo svojich domovov.

16:18 Americké úrady fakticky zablokovali činnosť ruských zastupiteľských úradov v Spojených štátoch, ruským diplomatom sa telefonicky a poštou vyhrážajú neznámi ľudia, uviedol ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

„V jednej dobe dokonca blokovali výjazd z nášho veľvyslanectva,“ povedal veľvyslanec ruskej televízii. Uviedol tiež, že banky zatvorili účty ruských konzulátov v New Yorku a Houstone.

Antonov sa tento mesiac v interview so serverom Politico posťažoval, že vysokopostavení americkí predstavitelia a členovia Kongresu sa s ním odmietajú stretnúť. Veľvyslanectvo udržuje „technické kontakty“ s administratívou prezidenta Joea Bidena, ale deje sa tak na oveľa nižšej úrovni ako predtým.

ruskochlapec Čítajte viac Rast cien je najväčší za posledných 20 rokov, priznal to aj Putin. Mladí influenceri natáčajú poloprázdne regály v Rusku

Rusko a USA sa dostali do sporu o počet pracovníkov a fungovanie zastupiteľských úradov dlho pred tým, než prezident Vladimir Putin nariadil ruským vojskám, aby 24. februára zaútočili na Ukrajinu, pripomenula agentúra Reuters. Od začiatku invázie boli z ruských zastupiteľských úradov v Európe vyhostené viac ako tri stovky Rusov. Moskva odpovedala rovnakým spôsobom. Ruský veľvyslanec v Poľsku varoval, že uzavretie bankových účtov veľvyslanectva vo Varšave by mohlo viesť k prerušeniu činnosti.

Západ na ruský útok na Ukrajinu odpovedal tvrdými sankciami, čo viedlo Moskvu k tomu, aby obvinila západnú metropolu, že prepadajú nenávisti proti Rusku.

15:57 Švajčiarsko odmietlo dve žiadosti Nemecka o vývoz švajčiarskej munície na Ukrajinu. Odôvodnilo to prísnou neutralitou krajiny a legislatívnymi kritériami týkajúcimi sa vojnového materiálu.

Správu o rozhodnutí priniesli ako prvé švajčiarske noviny Sonntagszeitung, podľa ktorých rozhodnutie potvrdil hovorca švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre hospodárstvo (SECO).

Nemecko potrebovalo súhlas Švajčiarska na zamýšľanú dodávku munície na základe pôvodnej zmluvy o jej nákupe. Podľa švajčiarskej legislatívy nie je povolený vývoz vojenského materiálu v prípade, ak je cieľová krajina zapojená do vnútorného alebo medzinárodného konfliktu.

SECO neoznámilo, o aké strelivo malo ísť. Bývalá nemecká poslankyňa za stranu zelených Marieluise Becková vo štvrtok vo vysielaní televízie ZDF povedala, že Švajčiarsko blokuje predaj munície pre bojové vozidlo pechoty typu Marder.

15:50 Počas okupácie Černihivskej oblasti niektorí ruskí vojaci prvýkrát v živote videli toalety, no vôbec ich nevedeli používať.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Kedysi snívali o Paríži, dnes je snom Rusov záchod z Ukrajiny a smrť

15:31 Európska únia v najbližších týždňoch uvalí úplné embargo na dovoz ropy z Ruska. Pre televíznu stanicu BFMTV to povedal francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire.

Le Maire uviedol, že tento postoj potvrdil i francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Prezident niekoľkokrát povedal, že treba posilniť sankcie,“ vyhlásil s tým, že sprísnenie opatrení voči Rusku by sa malo týkať dovozu energií. „Prezident nehovorí o plyne, pretože vieme, že pre množstvo európskych krajín sa tým jednoducho zastavia všetky ich ekonomické aktivity. To, čo je dnes na stole, je zákaz dovozu ropy z Ruska,“ dodal Le Maire.

Ten skonštatoval, že embargo na ropu pomôže zastaviť tok cudzích mien do Ruska. Tvrdí, že ropa „je hlavným zdrojom cudzej meny pre Rusko“. „Ide o 700 miliónov dolárov denne,“ dodal s tým, že konsenzus v rámci Európskej únie zatiaľ nebol dosiahnutý. Je však presvedčený, že k dohode dôjde už čoskoro. „Pre mňa je to skôr otázka týždňov ako mesiacov,“ povedal Le Maire.

**15:10 Ukrajinská armáda opätovne ovládla osem obcí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol vo vyhlásení jej generálny štáb.

O názvoch obcí či ich konkrétnej polohe generálny štáb ukrajinskej armády neinformoval.

Ruské ozbrojené sily predtým tvrdili, že ovládli celé územie Chersonskej oblasti. Ukrajina sa obáva, že tam môže dôjsť k vyhláseniu nezávislosti od Kyjeva – rovnako ako v prípade odštiepeneckých republík Doneckej a Luhanskej na Donbase, ktoré Rusko už uznalo, pripomína DPA.

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval aj o ostreľovaní ruského vojenského konvoja v blízkosti obce Kyselivka severozápadne od Chersonu.

„Po tom, čo utrpel značné škody, sa nepriateľ stiahol k Čornobajivke,“ uvádza sa vo vyhlásení. Celkové denné straty ruskej armády v Chersonskej oblasti predstavovali podľa ukrajinských ozbrojených síl 74 vojakov, dva tanky, jeden raketomet, šesť obrnených vozidiel a štyri drony.

Kyjev vyčíta Moskve, že plánuje uskutočniť „pseudoreferendum“ o „Ľudovej republike Cherson“. Aj preto je pre ukrajinské vedenie dôležité udržať si kontrolu aspoň nad časťami tohto územia, konštatuje DPA.

14:59 Metalurgický závod Azovstaľ stále zostáva miestom, kde sa udržali zvyšky ukrajinských obrancov Mariupoľu.

Azovstaľ Čítajte viac Nech ani mucha nepreletí. Prečo sa Putin vyhýba boju o Azovstal?

14:56 „Európska únia vyčlenila jeden a pol miliardy na to, aby sa preplácala vojenská pomoc Ukrajine,“ povedal minister Korčok s tým, že ide o dobrú správu pre Slovensko.

Zuzana 2 Čítajte viac Ukrajina má záujem o slovenské húfnice. Rokujeme, uviedol Korčok

14:23 Pápež František znovu vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávneho veľkonočného víkendu, aby sa „zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí“, nivočených vojnou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Medzi veriacimi zhromaždenými na vatikánskom Námestí svätého Petra viali modro-žlté ukrajinské vlajky. Líder rímskokatolíckej cirkvi prítomným pripomenul, že pred dvoma mesiacmi 24. februára vypukli boje na Ukrajine.

„Namiesto toho, aby sa vojna zastavila, ešte sa zhoršila,“ dodal pápež.

„Je smutné, že v tieto najposvätnejšie a najslávnostnejšie dni pre kresťanov viac počujeme vražedný hluk zbraní, než zvuk zvonov ohlasujúcich zmŕtvychvstanie“ Krista, povedal František.

„Znovu vyzývam na veľkonočné prímerie, na ten najmenší hmatateľný prejav ochoty zaviesť mier,“ naliehal pápež.

„Zastavte útoky, aby sa zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí,“ apeloval.

Túto nedeľu slávia pravoslávnu Veľkú noc Rusi aj Ukrajinci.

13:41 Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor na žiadosť generálnej prokuratúry zablokoval Rusom prístup k jednému z najpopulárnejších šachových portálov na svete Chess.com. Stalo sa tak podľa médií kvôli vyhláseniu, v ktorom portál „rozhodne odsúdil“ počínanie Ruska proti Ukrajine.

Úrad podľa denníka Kommersant chcel zablokovať len dve strany servera, na ktorých sa píše o vojne na Ukrajine, ale nedostupným sa stal napokon celý web.

Chess.com na začiatku vojny vyhlásil, že nebude blokovať šachistov z Ruska a Bieloruska, okrem tých, na ktorých boli uvalené športové sankcie. Tento mesiac portál u ruských a bieloruských šachistov zmenil vlajky na neutrálne, pripomenula stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Vladimir Putin Čítajte viac Šachový veľmajster Kasparov načrtol podmienky na zvrhnutie Putina

Zablokovať Chess.com vyzýval ruský veľmajster Sergej Karjakin, ktorý aktívne podporuje ruské ťaženie na Ukrajine a sľubuje vytvoriť ruskú obdobu Chess.com. Medzinárodná šachová federácia (FIDE) a jej šéf Arkadij Dvorkovič aj mnohí poprední ruskí šachisti vystúpili proti vojne s Ukrajinou, dodala BBC.

FIDE s tridsaťdvaročným Karjakinom začala etické a disciplinárne konanie koncom februára po tom, čo otvorene schvaľoval kroky Vladimira Putina. FIDE 21. marca potrestala Karjakina polročným zákazom činnosti.

Federácia kvôli invázii odobrala Moskve usporiadateľstvo šachovej olympiády a kongresu FIDE. Vypovedala zmluvy s ruskými a bieloruskými sponzormi a tiež šachistom z oboch krajín zakázala používať na turnajoch národné symboly.

13:20 Koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu Amin Awad vyzval na „okamžité zastavenie“ bojov v Mariupole, aby sa „dnes“ umožnila evakuácia civilistov uviaznutých v zničenom prístavnom meste na juhu Ukrajiny.

„Ide o životy desaťtisícov obyvateľov Mariupola, vrátane žien, detí a starších ľudí,“ napísal Awad vo vyhlásení. „Hneď teraz potrebujeme prestávku v bojoch, aby sme zachránili životy. Čím dlhšie čakáme, tým viac životov je ohrozených. Musia umožniť bezpečnú evakuáciu už teraz, dnes. Zajtra môže byť príliš neskoro,“ dodal predstaviteľ OSN na adresu ruských inváznych síl.

13:12 Rusko nemá veľké ropné zásobníky, ktoré by v súčasnej situácii umožnili krajine väčšiu flexibilitu v oblasti produkcie a exportu.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Rusko plánuje výstavbu zásobníkov ropy a nové exportné odbytiská

13:01 Ukrajina znovu navrhla Rusku veľkonočné prímerie pre Mariupoľ, aby odtiaľ mohla evakuovať civilistov aj svojich vojakov. Oznámil to poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak, ktorý tiež patrí medzi ukrajinských vyjednávačov pri rozhovoroch s Ruskom.

V Mariupole ruské sily neustávajú v ostreľovaní a bombardovaní oceliarní Azovstaľ, predstavujúcej poslednú veľkú baštu ukrajinského odporu v strategicky dôležitom prístavnom meste pri Azovskom mori. V krytoch pod oceliarňami sa skrývajú aj stovky žien a detí. Ruské sily podľa ukrajinskej strany tak neprestávajú útočiť, hoci ruský prezident Vladimir Putin dal pred kamerami rozkaz ministrovi obrany ďalšie útoky na priemyselný areál odvolať a uspokojiť sa s obkľúčením zvyškov ukrajinských síl v Mariuopole. Nálety ale podľa ukrajinského generálneho štábu podnikajú aj ruské strategické bombardéry.

„Rusko by sa malo zamyslieť nad zvyškami svojej povesti. K tomu sú potrebné tri kroky: veľkonočné prímerie v Mariupole, humanitárne koridory pre civilné obyvateľstvo a kolo rozhovorov na výmenu/stiahnutie vojakov,“ napísal Podoľak na twitteri.

Zástupca veliteľa pluku Azov, brániaci Azovstaľ, dnes podľa denníka Ukrajinska pravda uviedol, že obrancovia sa držia z posledných síl, každé tri minúty na nich padajú bomby a Rusi sa pokúšajú vziať pozície ukrajinských obrancov útokom. „Hoci dnes je Veľká noc, nepriateľ pokračuje v zhadzovaní leteckých bômb a v ostreľovaní z lodí, strieľajú delá a nepriateľské tanky, pechota sa pokúša o útok,“ uviedol podľa denníka Svjatoslav Palomar.

Ten pripomenul, že podľa prezidenta Volodymyra Zelenského nie sú ukrajinské jednotky ešte dosť vybavené, aby sa pokúsili oslobodiť Mariupoľ z obkľúčenia. Ruské sily medzitým z mesta odvážajú telá zabitých obyvateľov do masových hrobov za mestom bez toho, aby sa ich pokúsili identifikovať.

12:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posolstve k pravoslávnym Veľkej noci, natočenom v kyjevskom chráme svätej Sofie, prosil Boha, aby v krajine, ktorá sa 60. deň bráni útoku Ruska, zavládol mier. „My všetci veríme v nové víťazstvo. Nezničí nás žiadna horda, ani ničomnosť. Prekonáme ťažké časy,“ vyhlásil.

Prezident vzýval nebesá, aby chránili obrancov vlasti a všetkých tých, ktorí im pomáhajú, aby uchránili budúcnosť detí a tiež pomohli smútiacim matkám prekonať bolesť zo straty dieťaťa v mestách a obciach, „kam Rusko prinieslo smrť“.

Najmenej 213 detí bolo zabitých počas terajšej vojny s Ruskom, ďalších 389 detí bolo zranených, uvádza ukrajinská generálna prokuratúra. V sobotu pri ostreľovaní Odesy ruskými raketami a strelami prišla o život matka s trojmesačným bábätkom.

Rusko popiera, že by útočilo na civilistov a na civilné ciele.

Zelenskyj pripomenul, že Veľká noc je symbolom víťazstva života nad smrťou, a zaželal si, „nech život vyhráva bitku so smrťou každý deň“.

„Naše srdcia sú naplnené veľkým hnevom, naše duše zúrivou nenávisťou k okupantom a ku všetkému, čo napáchali. Nedovoľ, aby nás táto zúrivosť zničila zvnútra a premeň ju na dobrú silu, aby sme porazili sily zla,“ modlil sa prezident za jednotu a svornosť.

„Veľký sviatok nám dáva veľkú nádej a nezničiteľnú vieru, že svetlo zvíťazí nad temnotou, dobro zvíťazí nad zlom, život zvíťazí nad smrťou, čo znamená, že zvíťazí Ukrajina!“ povedal Zelenskyj.

Ruský prezident Vladimír Putinj v noci na dnešok navštívil veľkonočné bohoslužby v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa. V posolstve, zverejnenom Kremľom, uviedol, že sviatok zjednocuje ľudí okolo vysokých mravných ideálov a hodnôt a prebúdza v nich pocity dobra, napísal server Lenta.ru.

12:14 Na Ukrajinu už dorazili slovenskí odborníci, traja kriminalistickí technici, antropológ a traja súdni lekári, aby pomohli ukrajinskej prokuratúre v zdokumentovaní dôkazov potrebných na vyšetrenie vojnových zločinov. Informuje o tom prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

„Keď som videla hrôzu v záberoch z ukrajinskej Buče, túto formu pomoci som okamžite ponúkla prezidentovi Zelenskému. Je to veľmi dôležitá súčasť procesu, na konci ktorého môže byť rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu v Haagu,“ uviedla hlava štátu. Ako dodala, historicky je to prvýkrát od našej samostatnosti v roku 1993, keď Slovensko týmto spôsobom pomôže inej krajine.

Čaputová má radosť z toho, že Slovensko patrí medzi najaktívnejších spojencov Ukrajiny. „Chcem sa poďakovať našim odborníkom za ich odvahu ísť na Ukrajinu: robíte nesmierne dôležitú prácu, slúžite spravodlivosti, pomáhate Ukrajincom a robíte dobré meno Slovensku,“ dodala.

12:09 Situácia na svetovom trhu s potravinami sa v nasledujúcom období pravdepodobne prudko zhorší.

potraviny Čítajte viac Potravinová kríza sa ešte zhorší. Indonézia zakáže vývoz palmového oleja

11:55 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 2 111 ľudí z Ukrajiny – 450 mužov, 1 122 žien a 539 detí. O dočasné útočisko požiadalo 171 osôb. Zo Slovenska smerom na Ukrajinu prešlo 2 665 osôb, informuje ministerstvo vnútra.

Na hraničných priechodoch zabezpečovali všetky činnosti viac ako 189 policajtov, 71 hasičov, 95 colníkov, 306 vojakov, traja duchovný, 152 dobrovoľníkov, 56 príslušníkov zahraničných zložiek a 14 zamestnancov migračného úradu. Zároveň vypravili 27 autobusov, ktoré prepravili 361 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenska. Vlakovou dopravou prepravili 223 osôb. Počas soboty sa ubytovalo 21 ľudí a voľné kapacity sú na úrovni 13 094.

Od 24. februára je celkový počet utečencov 359 169. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 70 667.

11:25 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa snaží dosiahnuť prepustenie členov svojej osobitnej pozorovateľskej misie, ktorí boli zadržaní v Donecku a Luhansku, baštách proruských separatistov na východe Ukrajiny. Tamojšie úrady podľa ruských médií podozrievajú európskych pozorovateľov, že vraj odovzdávali údaje ukrajinskej strane. Podľa britskej zástupkyne v OBSE Deirdre Brownovej pracovníkov misie zajali ruské sily.

„OBSE je krajne znepokojená tým, že mnoho členov misie bolo v Donecku a Luhansku zbavených slobody a snaží sa všetkými dostupnými kanálmi dosiahnuť ich prepustenie na slobodu,“ citovala agentúra Reuters z komuniké organizácie.

Ministerstvo štátnej bezpečnosti neuznávanej Luhanskej ľudovej republiky v sobotu podľa ruskej agentúry TASS oznámilo, že má dôkazy o tom, že pozorovatelia sa dopúšťali „vyzvedačstva a ďalšej podvratnej činnosti“, zhromažďovali utajované informácie a spolupracovali s ukrajinským ministerstvom obrany.

TASS pripomenul, že misia OBSE začala pôsobiť na Ukrajine v marci 2014 a bolo v nej okolo tisícky pozorovateľov. Začiatkom marca OBSE ohlásila evakuáciu skoro 500 pozorovateľov po ruskom útoku na Ukrajinu. Šéf luhanských separatistov 13. apríla pôsobenie misie zakázal. Pozorovatelia mali opustiť územie ovládané separatistami do konca mesiaca.

10:53 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú vyhladovať obrancov, ktorí sú zabarikádovaní v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom meste Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Vo svojej najnovšej analýze to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje server denníka The Guardian.

Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že v areáli oceliarní uviazli stovky vojakov a civilistov, ktorým dochádza voda a potraviny. Opakovane preto vyzývajú na prímerie, ktoré by umožnilo evakuovať civilistov z mesta takmer úplne ovládaného ruskými jednotkami.

Azovstaľ Čítajte viac Video z Azovstaľu: Ženy a deti túžia po týždňoch opäť vidieť slnko

Podľa ISW ruské sily zrejme neumožnia evakuáciu týchto uviaznutých ľudí. Inštitút tiež predpokladá, že Rusko v najbližších dňoch rozšíri svoje pozemné ofenzívne operácie v Donbase a bude pokračovať v útokoch juhovýchodne z mesta Izium, západne z miest Kreminna a Popasna a severne z Donecka.

10:14 Ministerstvo obrany v Kyjeve uviedlo, že pri ukrajinskom útoku na veliteľské stanovište v Chersonskej oblasti boli zabití ďalší dvaja generáli ruských inváznych vojsk. Tretí generál podľa ministerstva vyviazol s vážnymi zraneniami. Uviedla televízia CNN, ktorá toto tvrdenie bezprostredne nedokázala overiť.

„22. apríla 2022 ozbrojené sily Ukrajiny podnikli zničujúci úder na predsunuté veliteľské stanovište 49. kombinovanej armády ruských okupačných síl, ktoré sa nachádzalo neďaleko od frontovej línie v Chersonskej oblasti“ na juhu Ukrajiny, píše sa vo vyhlásení vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany.

Pri útoku došlo podľa vyhlásenia k zničeniu veliteľského stanovišťa, pričom boli „eliminovaní dvaja generáli okupačných vojsk a jeden bol vážne zranený a v kritickom stave evakuovaný“.

Zasiahnuté stanovište sa nachádzalo v blízkosti mesta Cherson, ktoré už takmer od začiatku invázie okupujú ruskí vojaci.

CNN požiadala o reakciu ruské ministerstvo obrany, ktoré však na správu bezprostredne nereagovalo.

Vitalij Gerasimov Čítajte viac Ukrajinci zabili Rusom významného generála. Kto bol Vitalij Gerasimov?

Ukrajinská armáda od začiatku invázie informovala už o minimálne šiestich zabitých ruských generáloch. Ruská armáda oficiálne nepotvrdila smrť ani jedného z nich. V dvoch prípadoch však potvrdili ich úmrtie iné zdroje z Ruska.

Vojenskí analytici považujú prítomnosť generálov a ďalších vysoko postavených veliacich dôstojníkov priamo na bojisku alebo v jeho blízkosti za dôkaz toho, že ruské operácie na Ukrajine nejdú podľa plánu. Prispievajú k tomu problémy s komunikáciou aj štýl velenia, v ktorom zohrávajú veľkú úlohu dôstojníci s vyššími hodnosťami.

9:55 Francúzsko a Nemecko dodali v rokoch 2015 až 2020 Rusku napriek embargu zbrane za 274 miliónov eur, Česká republika za 14,3 milióna eur.

Russia Ukraine War Čítajte viac Embargo na zbrane Rusku? Nemci, Francúzi i Česi ho porušovali

9:26 Turecko uzavrelo svoj vzdušný priestor pre ruské civilné aj vojenské lietadlá smerujúce do Sýrie. Oznámil to šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu s tým, že opatrenie bude v platnosti tri mesiace.

„Uzavreli sme vzdušný priestor pre ruské vojenské lietadlá – dokonca aj pre civilné – letiace do Sýrie,“ povedal turecký minister, ktorý toto opatrenie detailnejšie nevysvetlil.

Podľa agentúry AFP ide o doposiaľ najrazantnejšiu reakciu Ankary na už dva mesiace trvajúci vojenský útok Ruska na Ukrajinu.

Turecko sa pred ruskou inváziou na Ukrajinu snažilo udržiavať úzke vzťahy s Ruskom, od ktorého – ako členská krajina NATO – kupovalo aj vojenskú techniku.

Podľa stanice BBC News uzavretie tureckého vzdušného priestoru oslabuje ruské letecké operácie na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vojenské lietadlá Moskvy tak budú musieť do Sýrie lietať dlhšími trasami. Turecko v Sýrii podporuje protiasadovské ozbrojené skupiny.

Ankara po vypuknutí vojny na Ukrajine vyjadruje podporu Kyjevu a odsudzuje ruskú vojenskú agresiu, no zároveň odmieta zaviesť rozsiahle sankcie voči Moskve, aké prijali EÚ či USA. Turecko tiež uzavrelo Bosporský prieliv pre vojnové lode všetkých krajín vrátane Ruska, za čo Ankare poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, rovnako ako za vojenskú aj humanitárnu podporu Ukrajine. Turecká súkromná spoločnosť tiež dodáva U krajine bojové drony, ktorými zásobuje aj tureckú armádu.

8:43 Ukrajina tento týždeň odrazila početné ruské útoky vedené pozdĺž frontovej línie v Donbase na východe krajiny. Ruské sily síce dosiahli určité územné zisky, ale silný odpor na všetkých smeroch im spôsobuje značné straty, uviedla vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters.

„Zlá morálka a obmedzený čas na obnovu síl, prezbrojenie a preskupenie jednotiek, nasadených do predchádzajúcich ofenzív, pravdepodobne znižuje efektivitu ruských síl v bojoch,“ v pravidelnom hlásení britské ministerstvo obrany, odvolávajúce sa na poznatky rozviedky. Agentúra Reuters dodala, že tieto údaje nebolo možné bezprostredne overiť.

7:19 Ukrajina obvinila ruskú armádu, že v okupovaných oblastiach na východe krajiny násilne verbuje do svojich radov ukrajinské civilné obyvateľstvo. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s tým, že toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť. O plánovanom nábore mladých Ukrajincov v okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti do ruskej armády informoval v sobotu generálny štáb a vojenská rozviedka ministerstva obrany v Kyjeve.

Okrem mladých ľudí sa podľa nich ruské invázne sily zameriavajú na východe Ukrajiny aj na násilný nábor lekárov. V meste Vovčansk v Charkovskej oblasti bol – ako uviedli – zaznamenaný prípad, keď miestnych zdravotníkov pod hrozbou popravy donútili na fronte ošetrovať zranených ruských vojakov.

Touto problematikou sa v sobotu, v pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine, zaoberalo aj britské ministerstvo obrany. Podľa neho už Rusko takéto praktiky nútených odvodov brancov v minulosti aplikovalo v okupovaných častiach Donbasu a na anektovanom Kryme.

Britské ministerstvo zatiaľ nepotvrdilo, že k takýmto metódam Rusko pristúpilo aj v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Varovalo však, že by to predstavovalo jasné porušenie Ženevských konvencií zaisťujúcich ochranu civilistov vo vojnách.

„Článok 51 Štvrtej ženevskej konvenciu stanovuje, že ‚okupačná mocnosť nesmie nútiť chránené osoby (civilistov na okupovaných územiach), aby slúžili v jej ozbrojených alebo pomocných silách‘ a že "nie je povolený akýkoľvek tlak ani propaganda zameraná na dobrovoľný nábor brancov',“ uviedol rezort obrany v Londýne.

Zároveň zdôraznil, že o jednoznačné porušenie Ženevských konvencií by išlo aj v prípade, ak by sa Kremeľ snažil tvrdiť, že osoby z okupovaných oblastí vstúpili do ruskej armády dobrovoľne, alebo v súlade s platnými ruskými zákonmi.

6:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu kritizoval generálneho tajomníka OSN, že sa rozhodol navštíviť Moskvu skôr než Kyjev. Zdôraznil pritom, že vojnový konflikt neprebieha v Rusku, ale na Ukrajine, uviedla agentúra AFP.

Guterres sa v utorok 26. apríla stretne v Moskve so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Dva dni nato, vo štvrtok 28. apríla, absolvuje v Kyjeve stretnutie so Zelenským a šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

„Je jednoducho nesprávne ísť najskôr do Ruska a potom na Ukrajinu. Toto poradie je nespravodlivé a nelogické,“ povedal Zelenskyj novinárom v Kyjeve. Konštatoval, že vojnový konflikt neprebieha na ruskom, ale na ukrajinskom území. „Na uliciach Moskvy neležia (mŕtve) telá. Bolo by logické ísť najskôr na Ukrajinu a vidieť tamojších ľudí a dôsledky okupácie,“ uviedol ukrajinský prezident.

Pripomenul, že len v oblasti Kyjeva bolo počas niekoľkotýždňovej ruskej okupácie podľa zistení ukrajinských úradov zabitých viac než 1000 civilistov. Uviedol tiež, že ruská raketa v sobotu zasiahla obytnú budovu v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo osem ľudí, vrátane trojmesačného dieťaťa a jeho matky, a ďalších minimálne 18 utrpelo zranenia.

OSN podľa agentúry AFP doposiaľ zohráva v snahách o ukončenie konfliktu na Ukrajine prevažne len marginálnu úlohu, k čomu prispieva aj politické rozdelenie Bezpečnostnej rady OSN. Od začiatku invázie telefonoval Guterres so Zelenským len raz, dva dni po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Putin odmietal so šéfom OSN akýkoľvek kontakt, keďže ten označil ruskú inváziu za porušenie Charty OSN, základného dokumentu svetovej organizácie, píše AFP.

Generálny tajomník OSN vyzýval obe strany na uzavretie štvordňového prímeria počas tohtotýždňových pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Ukrajina vyjadrila ochotu boje od štvrtka do nedele prerušiť, avšak Rusko podľa nej s Guterresovým návrhom nesúhlasilo.

6:00 Velenie ruskej armády podľa novej analýzy amerických expertov odmieta vynaložiť čas a prostriedky na konsolidáciu svojich síl na Ukrajine a naďalej uplatňuje stratégiu pozorovanú od začiatku vojny. Útočné operácie sa odohrávajú na rôznych osách a v menšom meradle, uviedli v sobotu večer pracovníci washingtonského ústavu pre vojnové štúdiá (Institute for the Study of War, ISW).

Domnievajú sa, že Moskva nebude schopná v blízkej dobe spustiť na Donbase či kdekoľvek inde rozsiahlejšiu ofenzívu.

„Máme za to, že takáto operácia je nepravdepodobná, vzhľadom na pozorované vzorce a neodmysliteľné obmedzenia v dostupnej bojovej sile jednotiek, ktoré tvrdo bojovali a utrpeli veľké straty, ako aj na pozorované ťažkosti s velením,“ uvádza trojica autorov najnovšej analýzy ISW.

„Je možné, že Rusi niektoré z týchto výziev riešia alebo že sa ich snažia riešiť, a čoskoro spustia ofenzívu v novej, lepšie koordinovanej podobe, ale zostáva to nepravdepodobné,“ pokračuje hodnotenie aktuálneho vývoja.

Prichádza na konci týždňa, ktorý začal vystupňovaním ruského bombardovania ukrajinských cieľov a vyhláseniami o príchode novej fázy vojny či rozhodujúcej „bitky o Donbas“. Moskva predtým avizovala, že sa po neúspechoch na severe Ukrajiny bude viac sústreďovať na východ krajiny, kde už roky s ukrajinskou armádou bojujú Ruskom podporovaní separatisti. Počas týždňa sa však množili signály o tom, že o akomsi frontálnom útoku Rusov aspoň zatiaľ nemôže byť reč.

„Pokračujú vo vzorci operácií, ktorý majú počas celej vojny,“ domnieva sa po dvoch mesiacoch ISW. „Nasadzujú malé zoskupenia jednotiek do široko rozprestretých útokov pozdĺž viacerých osí a odmietajú prijať operačné prestávky potrebné na vytvorenie podmienok pre rozhodujúce operácie,“ pokračuje trojica expertov.

Ruská armáda podľa nich posiela do aktuálnych bojových zón jednotky, ktoré boli predtým pri Kyjeve alebo Mariupole bez toho, aby obnovovala ich výbavu. „Nepozastavujú útočné operácie, aby počkali, kým skoncentrujú jasnú prevahu bojovej sily, a nezdá sa, že by hromadili sily na niekoľkých málo rozhodujúcich osiach postupu,“ píšu výskumníci ISW.

781 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine