Embargo na zbrane Rusku? Nemci, Francúzi i Česi ho porušovali

Francúzsko a Nemecko dodali v rokoch 2015 až 2020 Rusku napriek embargu zbrane za 274 miliónov eur, Česká republika za 14,3 milióna eur, uviedol britský denník The Daily Telegraph.

24.04.2022 09:55
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinský vojak kráča po zničenom ruskom tanku v meste Buča.
debata (19)

Podľa denníka, ktorý sa odvoláva na analýzu Európskej únie, je pravdepodobné, že zbrane, vrátane bômb a rakiet, Rusko využíva pri terajšej vojenskej agresii proti Ukrajine.

EÚ prijala zbrojné embargo po ruskej anexii ukrajinského Krymu v roku 2014. Medzery v opatreniach ale najmenej desiatim členským krajinám umožnili v rokoch 2015 až 2020 do Ruska vyviezť zbrane za takmer 350 miliónov eur. Medzery v embargu sa podarilo odstrániť až tento rok, keď Rusko znova napadlo Ukrajinu.

Najväčším vývozcom zbraní do Ruska bolo v šesťročnom období Francúzsko (152 miliónov eur), nasledované Nemeckom (121,8 milióna eur), Talianskom (22,4 milióna eur), Rakúskom (18,5 milióna eur) a Bulharskom (16,5 milióna) eur). Česko bolo na šiestom mieste.

Berlín podľa britského denníka využil to, že embargo umožňovalo do Ruska exportovať vybavenie dvojakého použitia, teda také, ktoré je možné využiť ako vojensky, tak aj pre civilné potreby. Moskva sa pritom zaviazala, že ho bude používať práve na civilné účely. Francúzsko potom využilo možnosť naplniť zmluvy dojednané pred rokom 2014.

Vlani, teda v čase, keď už sa Rusko pripravovalo na vojnu s Ukrajinou, krajiny EÚ Moskve dodali zbrane v hodnote 39 miliónov eur.

O vývoze európskych zbraní do Ruska informoval už v marci novinársky tím Investigate Europe, aj keď bez presných čísel pre jednotlivé krajiny. Novinári vtedy uviedli, že export zahŕňal rakety, bomby, torpéda, pušky, pozemné vozidlá aj lode. Český priemysel podľa nich Moskve dodával lietadlá, vrátane tých bezpilotných, alebo letecké komponenty.

České ministerstvo priemyslu a obchodu vtedy informáciu nepotvrdilo. „Uvádzať detaily o konkrétnych vývozoch nám bohužiaľ zákon neumožňuje,“ povedal ČTK hovorca úradu Vojtech Srnka. Všeobecne poznamenal, že išlo o plnenie zmlúv uzavretých pred 1. augustom 2014 alebo o dodávky náhradných dielov či služieb potrebných pre údržbu a bezpečnosť existujúcich kapacít.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #vojna na Ukrajine