Prekvapenie v Slovinsku: Liberáli zdolali premiéra Janšu

Parlamentné voľby v Slovinsku podľa neúplných výsledkov vyhralo liberálne zelené Hnutie Svoboda (Gibanje Svoboda) s 32,9 percentami hlasov. Druhá skončila Slovinská demokratická strana (SDS) doterajšieho premiéra Janeza Janšu s 25,1 percentami.

24.04.2022 10:29 , aktualizované: 22:14
golob Foto:
Opozičný líder Robert Golob sa pre pozitívny test na covid prihovára cez videohovor členom a priaznivcom Hnutia sloboda počas oslavy volebného triumfu v nedeľu 24. apríla 2022 v slovinskej Ľubľane.
debata (11)

Vládnuce zoskupenie už podľa agentúry APA uznalo porážku a Janša, ktorého kritici označujú za pravicového populistu, tak podľa všetkého na čele vlády 2,1 miliónovej krajiny čoskoro skončí.

Prvotné odhady hovorili o tom, že by si Hnutie Sloboda mohlo prísť dokonca až na 35,8 percenta hlasov a SDS len na 22,5 percenta. Aj tak je ale hlasovanie považované za jasný úspech politického nováčika a niekdajšieho manažéra Roberta Goloba, ktorý hnutie viedol do jeho prvých parlamentných volieb. APA očakáva, že by sa mal stať budúcim ministerským predsedom.

Zrejme bude stačiť jedna strana

„Dnes ľudia tancujú. Zajtra je nový deň a od zajtrajška budeme tvrdo pracovať, aby sme túto dôveru ospravedlnili,“ odkázal voličom Golob, podľa ktorého hlasovanie ukázalo, že si ľudia skutočne želajú zmenu. Podpredseda SDS Aleš Hojs už uznal porážku a gratuloval víťaznému hnutiu. „Je zrejmé, že ľudia znova stavili na novú tvár,“ poznamenal.

Na zostavenie vlády bude Hnutie Sloboda potrebovať koaličného partnera. Jeho hľadanie by malo uľahčiť to, že už pred voľbami dali niektoré strany najavo, že s Janšou po hlasovaní určite spolupracovať nebudú.

Do parlamentu by sa mali dostať ešte kresťanskodemo­kratické a doteraz koaličné Nové Slovinsko so 7,2 percentami a sociálni demokrati so 6,7 percentami. Rozloženie kresiel by mohlo byť nasledujúce: Hnutie Sloboda – 41, SDS – 31, Nové Slovinsko i sociálni demokrati – osem. Dve kreslá sú v 90-člennom parlamente vyhradené národnostným menšinám.

Oproti prvotným odhadom, ktoré Levici prisudzovali 4,4 percenta, sa teraz zdá, že táto strana neprekoná štvorpercentnú hranicu. Podľa čiastočných výsledkov ju podporilo 3,8 percenta voličov.

Šesťdesiattriročný premiér Janša v kampani sľúbil, že zlepší ekonomickú situáciu a posilní energetickú bezpečnosť. Obdivovateľ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a spojenec nacionalistického maďarského premiéra Viktora Orbána avšak narazil na Brusel kvôli slobode médií a odporcovia ho obviňujú z podrývania demokratických princípov. Janša tieto obvinenia odmieta.

Referendum o demokracii

Prieskumy predpovedali tesný súboj medzi SDS a Hnutím Sloboda na čele Golobom, ktorý chce posilniť investície do obnoviteľnej energie a zaistiť väčšiu transparentnosť v štátnych inštitúciách. Päťdesiatpäťročný inžinier Golob, ktorý predtým podnikal v oblasti solárnej energie a hlasovanie popisoval ako „referendum o demokracii v Slovinsku“.

noviny, periodická tlač, periodikum, Čítajte viac Európska komisia varovala pred nátlakom na médiá

Očakávalo sa, že žiadna strana nezíska dostatok hlasov, aby mohla vládnuť sama, a budúca koalícia tak bude zložená zrejme z najmenej troch alebo štyroch strán. Podľa v piatok zverejneného prieskumu inštitútu Ninamedia by SDS mohla získať 24 percent hlasov a Hnutie Sloboda 27,7 percent. Pre vstup do 90-členného parlamentu museli strany prekročiť hranicu štyroch percent.

Janša, ktorý bol premiérom v rokoch 2004–2008, 2012–2013 a od roku 2020 doteraz, silne podporuje rozširovanie EÚ, vrátane prijatia Ukrajiny. V marci podnikol spolu s premiérmi Česka a Poľska Petrom Fialom a Mateuszom Morawieckým cestu do Kyjeva, ktorý bol vtedy v obliehaní ruskými vojskami, a prisľúbil, že zníži závislosť Slovinska na ruskom plyne.

vojna na Ukrajine, premiéri, Zelenskyj, Fiala, Janša, Morawiecki Čítajte viac Trio stredoeurópskych premiérov u Zelenského: Bojujete aj za nás. Heger chýbal

Slovinský premiér tvrdil, že riadil ekonomiku dobre a dúfa, že bude mať prospech z opatrení prijatých na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie covidu, vrátane finančnej pomoci chudobnejším dôchodcom.

Prieskumy naznačovali, že sa obavy slovinských občanov sústredia skôr na domáce otázky, ako je sociálna rovnosť, ochrana životného prostredia a právny štát, než na vojnu na Ukrajine. Analytici predpokladajú, že volebná účasť bude vyššia ako v minulých voľbách, keď predstavovala zhruba 52 percent.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #parlamentné voľby #Janez Janša #Robert Golob