Pri Tunisku sa potopili lode s migrantmi, 17 ich zahynulo

Bilancia obetí potopenia niekoľkých lodí s migrantmi pri tuniských brehoch vystúpila na 17. S odkazom na súdny zdroj o tom informuje agentúra Reuters.

24.04.2022 14:14
debata (2)

Tuniská pobrežná stráž v sobotu informovala, že sa pri brehoch blízko mesta Sfax potopili štyri lode smerujúce do Talianska so 120 africkými migrantmi, zachrániť sa ich podľa nej podarilo 98.

Dvanásť tiel pobrežná stráž našla v noci na dnešok a ďalších päť počas dneška, uviedol hovorca súdu v prístave Sfax, čo je druhé najväčšie tuniské mesto ležiace asi 240 kilometrov južne od Tunisu.

Informácie o národnosti zachránených či mŕtvych neboli bezprostredne k dispozícii. Minulý mesiac Reuters informovala o utopení 17 migrantov pri tuniských brehoch, pričom väčšinu mŕtvych tvorili Sýrčania.

United Nations Syria Humanitarian Čítajte viac Rodiny na severe Sýrie prežívajú z odpadu na skládkach

Tunisko a susedná Líbya v posledných mesiacoch zaznamenávajú nárast v počtoch migrantov vyrážajúcich na nebezpečnú cestu k európskym brehom. Okolie mesta Sfax sa pri tom stalo významným východiskom ľudí utekajúcich do Európy pred chudobou a násilím v rôznych častiach Afriky či na Blízkom Východe.

Do Talianska sa vlani z Líbye alebo Tuniska dostalo zhruba 121 000 utečencov, o rok skôr ich bolo asi 95 000. Takmer 2 000 utečencov v roku 2021 v Stredozemnom mori zahynulo, čo je viac ako v roku predchádzajúcom, keď bolo zaznamenaných 1 401 úmrtí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #utečenci #migrácia