Šéfovia inštitúcií EÚ blahoželali Macronovi. Heger: Populizmus a deštrukcia porazené

Predseda Európskej rady Charles Michel vyjadril pocit úľavy nad víťazstvom úradujúceho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole prezidentských volieb.

24.04.2022 20:58 , aktualizované: 21:42
macron Foto: ,
Priaznivci francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sledujú v nedeľu 24. apríla 2022 obrazovku pred Eiffelovou vežou, keď v Paríži ohlásili prvé odhady výsledkov volieb.
debata (11)

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Macronovi k volebnému výsledku zagratulovala.

„V týchto problematických časoch potrebujeme silnú Európu a Francúzsko, ktoré je naplno oddané zvrchovanejšej a strategickej Európskej únii,“ napísal Michel na Twitteri. „S Francúzskom môžeme počítať na ďalších päť rokov,“ dodal.

„Mám veľkú radosť, že budeme môcť pokračovať v našej vynikajúcej spolupráci,“ napísala na Twitteri von der Leyenová.

Úľavu dávali najavo aj europoslanci z hlavných politických skupín, ktorí z veľkej väčšiny dúfali v Macronovo víťazstvo. „Silná EÚ potrebuje silné Francúzsko,“ blahoželala súčasnému prezidentovi šéfka EP Roberta Metsolová.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Bitka o Francúzsko sa neskončila

Čaputová: Teším sa na spoluprácu

„Tešíme sa na pokračovanie našej spoločnej práce s Francúzskom pre silnú a jednotnú EÚ,“ napísala na twitteri prezidentka Zuzana Čaputová a vo francúzštine Macronovi pogratulovala.

Podľa premiéra Eduarda Hegera znamená triumf Macrona porážku pre populizmus a deštrukciu. „Je to skvelá správa pre Európu a zodpovedné rozhodnutie. Gratulujeme Francúzsku! A teším sa na pokračovanie našej skvelej spolupráce,“ napísal premiér na twitteri.

Znovuzvolenie Macrona dokazuje záujem francúzskych voličov o európsku budúcnosť krajiny, ako aj o jej silné angažovanie sa na širšej medzinárodnej scéne. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Korčok pripomenul, že Slovensko a Francúzsko sú spojenci v strednej Európe, v Európskej únii (EÚ) a v Severoatlantickej aliancii (NATO). „Budujeme na medzičasom strategických vzťahoch, ktoré sa za čoskoro 30 rokov formálnej väzby medzi oboma štátmi vytvorili nielen názvom, ale aj obsahom,“ povedal Korčok.

„Je to dobrá správa pre Európu, ktorá čelí novým a kolosálnym výzvam, ako sú obnova mieru na Ukrajine, energetická bezpečnosť Európskej únie či klimatická zmena,“ napísala vicepremiérka Veronika Remišová.

Draghi: Vynikajúca správa

Triumf Macrona ocenil aj taliansky premiér Mario Draghi. „Víťazstvo Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách je vynikajúcou správou pre celú Európu,“ uviedol vo vyhlásení Draghi.

„Francúzsko je jedným z našich najbližších a najdôležitejších spojencov,“ napísal na Twitteri britský premiér Boris Johnson, ktorý Macronovi aj zagratuloval k znovuzvoleniu. Takisto vyjadril radosť nad pokračovaním spolupráce.

Holandský premiér Mark Rutte tiež vyjadril nádej na pokračovanie rozsiahlej spolupráce v EÚ i NATO.

Voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proeurópsky signál, presvedčený je o tom nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý francúzskej hlave štátu na twitteri gratuloval na znovuzvolenie. Zjednotená Európa je najväčším víťazom francúzskych prezidentských volieb, myslí si aj nemecký minister financií Christian Lindner.

Vive la France, vive l'Europe

„Félicitations, srdečné blahoželanie milý prezident Emmanuel Macron,“ napísal Scholz na adresu štyridsaťštyri­ročného politika. „Teším sa, že budeme pokračovať v našej dobrej spolupráci,“ poznamenal Scholz tiež.

Šéf nemeckej štátnej kasy Lindner zase na twitteri uviedol, že francúzske voľby boli zásadným hlasovaním, v ktorom išlo o základné hodnotové otázky. „Francúzky a Francúzi sa rozhodli pre Macrona. Tým pádom je zjednotená Európa najväčším víťazom týchto volieb. Vive la France, vive l'Europe (Nech žije Francúzsko, Nech žije Európa),“ napísal.

Fiala: Francúzsko je náš dôležitý partner

Aj český premiér Petr Fiala zagratuloval Macronovi k volebnému víťazstvu „Francúzsko je náš životne dôležitý partner a veľmi chceme naďalej rozvíjať naše skvelé vzťahy," napísal na Twitteri. Fiala a pripomenul, že ČR od 1. júla prevezme polročné predsedníctvo v Rade EÚ práve od Francúzska.

Macronovi na Twitteri zagratuloval aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Macron podľa prieskumov zvíťazil v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Oficiálne výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu večer.

macron Čítajte viac Macron zvíťazil. Le Penová tretíkrát neuspela
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby