V ruskom Briansku vypukol obrovský požiar, horeli sklady ropy

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v noci na pondelok uviedlo, že vypukol požiar v ropnom zariadení v ruskom meste Briansk, ktoré leží približne 100 kilometrov na sever od ukrajinských hraníc. Požiar uhasili až v utorok ráno, trval 24 hodín.

25.04.2022 05:48 , aktualizované: 26.04.2022 14:43
debata (89)

Ruskí hasiči v Briansku v utorok ráno úplne uhasili požiar v sklade palív podniku Transnefť Brjansk-Družba, oznámila agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že pri požiari nebol nikto zranený, na mieste zostávajú hasiči a záchranári a experti kontrolujú kvalitu ovzdušia.

„Sklad horel viac ako 24 hodín,“ poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe a pripomenula, že sklad palív a tiež nádrž s naftou vojenskej posádky, ktorá sa nachádza na inom mieste Briansku, vzplanuli o pondelňajšej noci. Oficiálne úrady príčiny doteraz neoznámili, neoficiálne sa hovorí o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Obyvatelia mesta podľa RT počuli v pondelok viacero výbuchov. Pohotovostné zložky začali evakuovať ľudí žijúcich pri horiacom ropnom zariadení, dodáva RT.

Podľa ruských médií horeli dva objekty: sklad palív spoločnosti Transnefť Briansk-Družba a nádrž s naftou miestnej vojenskej jednotky. Príčiny nie sú jasné. V Kurskej oblasti, ktorá tiež susedí s Ukrajinou, protiletecká obrana zostrelila dva ukrajinské drony, uviedol tamojší gubernátor Roman Starovojtov. Všetko sa podľa neho obišlo bez obetí a ďalších škôd. Toto tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že požiarom v Briansku podľa miestnych obyvateľov predchádzali výbuchy, zničená podľa oficiálne nepotvrdených informácií bola železnica aj s vlakom, údajne prepravujúcim vojenskú techniku a muníciu ruským vojskám na Ukrajine.

Briansk sa nachádza približne 380 kilometrov juhozápadne od ruskej metropoly Moskva a je administratívnym centrom Brianskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Zatiaľ ale nie je jasné, či požiar súvisí s vojnou na Ukrajine, ktorú Rusko začalo vo februári vpádom na ukrajinské územie.

Rusko začiatkom apríla obvinilo Ukrajinu, že útočila bojovými vrtuľníkmi na sklad paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré sa tiež nachádza neďaleko ukrajinských hraníc. Ukrajina to poprela.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar