Svetové výdavky na zbrojenie prvýkrát presiahli dva bilióny USD

Svetové výdavky na armádu a zbrojenie v minulom roku vzrástli o 0,7 percenta v porovnaní s rokom 2020 a prvýkrát presiahli dva bilióny dolárov. Podľa agentúry AFP o tom vo svojej správe informoval Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

25.04.2022 07:07
debata (14)

Napriek negatívnym dopadom pandémie COVIDU-19 na ekonomiky krajiny sveta posilňovali svoje zbrojné arzenály, uviedol SIPRI. „V roku 2021 výdavky na zbrojenie vzrástli siedmykrát v rade a dosiahli 2,1 bilióna dolárov. To je najvyššie číslo, ktoré sme kedy mali,“ povedal agentúre AFP predstaviteľ ústavu Diego Lopes da Silva.

Najviac na armádu ako tradične vydali Spojené štáty, a síce 801 miliárd dolárov, čo bolo o 1,4 percenta menej ako v roku 2020. Pokles v nákladoch na zbrojenie v USA je podľa SIPRI daný predovšetkým nárastom inflácie v Spojených štátoch a stiahnutím amerických jednotiek z Afganistane.

Na druhom mieste je Čína s odhadovanými 293 miliardami dolárov a medziročným zvýšením o 4,7 percenta, nasleduje na treťom mieste India (76,6 miliardy), štvrtá Británia (68,4 miliardy) a piate Rusko (65,9 miliardy).

V Rusku sa zbrojné výdavky za minulý rok zvýšili o 2,9 percenta. Podľa da Silvu bol nárast vo výdavkoch viditeľný predovšetkým ku koncu roka. „To sa dialo, keď Rusko zhromažďovalo vojská pri ukrajinských hraniciach pred februárovou inváziou na Ukrajinu,“ poznamenal da Silva. Podľa neho Rusko vynakladá na obranu 4,1 percenta svojho HDP, čo „je podstatne viac ako svetový priemer“.

Ukrajinské náklady na zbrojenie vzrástli od ruskej anexie Krymu o 72 percent. V minulom roku síce výdavky klesli o viac ako osem percent na 5,9 miliardy dolárov, napriek tomu však predstavovali 3,2 percenta ukrajinského HDP, uviedol SIPRI.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #zbrojenie