Kalifornskej rodine pod domom hibernovalo päť medveďov, rušili ju chrápaním

Obyvatelia domu v mestečku na brehu jazera Tahoe v Kalifornii mali nečakaných hostí. Spod podlahy sa v zime občas ozývali zvláštne zvuky podobné chrápaniu a mručeniu.

25.04.2022 14:21
medveď, medveď hnedý Foto:
debata (2)

Rodina sa ich snažila ignorovať aj preto, že susedia nič nepočuli. Zvukov ale začalo pribúdať. Nakoniec sa ukázalo, že priestor pod domom si na zimný spánok vybrala medvedia rodinka.

O kurióznom príbehu na facebooku informovala nezisková organizácia na ochranu medveďov BEAR League. „Mysleli si, že počujú podivné bručanie, zvuky podobné chrápaniu, ale ignorovali to, pretože to jednoducho nedávalo zmysel,“ uviedla organizácia.

Susedia nič nepočuli a rodinu obvinili, že si zvuky vymýšľajú. Potom sa ale ukázalo, že sa rodine zvuky nezdali. Pod domom v mestečku South Lake Tahoe sa na zimný spánok uložila čierna medvedica so štyrmi mláďatami.

„Medvedia rodina sa prebudila a chystala sa dom opustiť. Jeho obyvatelia si potom museli priznať, že pod domom je najskôr medveď,“ uviedla BEAR League. Nájomníci domu, ktorí si priali zostať v anonymite, potom organizáciu zavolali, aby pomohla medvede bezpečne odprevadiť do lesa.

Najprv vyliezla medvedica, zastavila sa ale na opačnom konci záhrady. Ochrancov prírody to presvedčilo, že čaká na svoje mláďatá. Na miesto, odkiaľ medvedica vyliezla, si posvietili baterkou a videli niekoľko párov očí. Mláďatá nakoniec vyliezli samé.

„Zrazu vyliezlo jedno mláďa, druhé, tretie a štvrté,“ povedala televízii CNN riaditeľka BEAR League Ann Bryantová. „Keď nám obyvatelia zavolali, nepredpokladali, že je pod domom toľko medveďov,“ dodala.

Medvede dom nijako nepoškodili. V iných prípadoch však nemusia mať obyvatelia také šťastie. Iný medveď čierny v októbri minulého roka vnikol do chaty pri severnej časti jazera Tahoe a zranil ženu. Útok prežila.

South Lake Tahoe trápi aj nájazdy urasteného čierneho medveďa, ktorý sa už niekoľko mesiacov vydáva hľadať potravu k miestnym domom a zanecháva za sebou nemalú škodu. Viac ako 200 kilogramov ťažkému zvieraťu miestni hovoria Tank Hank.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #medveď #hibernácia