Džihádistická skupina GSIM mala zajať bojovníka Vagnerovej skupiny

Džihádistická Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM) v pondelok oznámila, že v Mali zajala bojovníka z Vagnerovej skupiny, ktorá je prepojená s Kremľom.

25.04.2022 16:18
Ranger / Strážnik / Vojak / Ozbrojenec / Afrika / Foto: ,
debata (8)

„V prvý aprílový týždeň sme zajali vojaka ruskej Vagnerovej skupiny v centrálnom regióne Ségou v Mali,“ uviedla GSIM vo vyhlásení. Ide o prvý prípad, keď GSIM, ktorá má väzby na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, oznámila zajatie bojovníka Vagnerovej skupiny.

GSIM vo vyhlásení ďalej uvádza, že „tieto vražedné sily (Vagnerova skupina) sa spolu s malijskou armádou zúčastnili na výsadkovej operácii na trhu v obci Moura, kde bojovali proti niekoľkým mudžahedínom… a zabili stovky nevinných civilistov“.

Džihádistické zoskupenie GSIM dodalo, že ruskí žoldnieri uskutočnili dve výsadkové operácie v strednej časti Mali. Bojovníci GSIM podľa vyhlásení tejto skupiny skonfiškovali zbrane ruským žoldnierom, ktorí utiekli.

Spojené štáty, Francúzsko a ďalšie krajiny tvrdia, že ruské polovojenské jednotky v Mali sú členmi Vagnerovej skupiny. Vláda v Bamaku tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že Rusi v krajine sú vojenskými inštruktormi.

Rozsiahle oblasti Mali sú mimo kontroly tamojšej vlády v dôsledku brutálneho konfliktu, ktorý sa začal v roku 2012 a neskôr sa rozšíril do susedných krajín Burkina Faso a Niger.

V Mali v súčasnosti vládne vojenská junta, ktorá sa chopila moci pri prevrate v roku 2020. Junta pôvodne sľúbila obnoviť civilnú vládu, no nesplnila predchádzajúci záväzok voči Hospodárskemu spoločenstvu západoafrických štátov (ECOWAS) usporiadať voľby vo februári tohto roku. ECOWAS preto voči členom junty zaviedlo sankcie.

Vojak / Armáda / Zbraň / Patrola / Čítajte viac Pôsobia v Mali ruskí žoldnieri? Vláda to popiera, Západ tvrdí opak

Vláda v Bamaku v marci tohto roka uviedla, že neutralizovala 203 džihádistov v obci Moura. Svedkovia oslovení médiami a ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch však tvrdia, že pri tejto akcii bolo zabitých množstvo civilistov. Jednotky stabilizačnej misie OSN MINUSMA neúspešne žiadajú malijské úrady, aby im umožnili vyšetriť udalosti v meste Moura.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #Vagnerova skupina