Experti: Niektoré ženy z hrobov v okolí Kyjeva boli pred zabitím znásilnené

Forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, hlásia nájdenie dôkazov, že niektoré zo žien z týchto hrobov boli znásilnené predtým, ako ich ruské sily zabili. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

25.04.2022 20:58
ukrajina buča Foto: ,
Dobrovoľníci prenášajú mŕtve telá z chladiarenských vozidiel do márnice kvôli vyšetrovaniu. Buča, Ukrajina. 12. apríl 2022
debata

„Zaznamenali sme niekoľko prípadov, ktoré potvrdzujú, že tieto ženy boli pred zastrelením znásilnené,“ uviedol ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovskij zo skupiny lekárov, ktorá vykonala už niekoľko desiatok pitiev obyvateľov Buče, Irpiňa a Boroďanky. Tieto osoby prišli o život počas ruskej okupácie tohto regiónu.

Lekári z Pirovského tímu obhliadajú približne 15 tiel denne, pričom mnohé z nich sú zohavené, píše The Guardian. „Je medzi nimi mnoho spálených a vážne zmrzačených tiel, čo znemožňuje ich identifikáciu,“ uviedol Pirovskij. Dodal, že tváre sú často roztrieštené a niektorým telám chýba hlava. Telá niektorých žien podľa neho dokazujú, že obete boli zavraždené paľbou z automatických zbraní, pričom niektoré z nich mali v chrbte až šesť dier po guľkách.

Kyjevský prokurátor Oleh Tkalenko uviedol, že jeho úrad dostal podrobnosti o údajných znásilneniach a vyšetruje okolnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #znásilnenia #Buča