Austin: USA chcú oslabené Rusko, neschopné zopakovať inváziu ako na Ukrajine

Rusko zlyháva vo svojich vojnových cieľoch, zatiaľ čo Ukrajina je úspešná, povedal v pondelok po nedeľnej návšteve Kyjeva americký minister zahraničia Antony Blinken. Šéf Pentagonu Lloyd Austin prvýkrát priamo povedal, že cieľom USA je oslabiť Rusko tak, aby v budúcnosti už nemalo kapacitu na podobný útok, aký vo februári začalo voči Ukrajine.

26.04.2022 05:20
Ukrajina, USA, vojna na Ukrajine, Zelenskyj,... Foto:
Americký minister obrany Lloyd Austin (tretí zľava), ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý sprava) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (štvrtý zľava) počas stretnutia 24. apríla 2022 v Kyjeve.
debata (148)

„Rusko sa snažilo v rámci svojho cieľa odobrať (Ukrajine) suverenitu, vziať jej nezávislosť. To sa nepodarilo,“ povedal Blinken na tlačovej konferencii usporiadanej blízko poľsko-ukrajinských hraníc. „Nevieme, ako sa bude táto vojna ďalej vyvíjať, ale vieme, že suverénna nezávislá Ukrajina bude existovať oveľa dlhšie, než bude na scéne (ruský prezident) Vladimír Putin,“ dodal.

Blinken s Austinom sľúbili pri svojej vopred neohlásenej návšteve Kyjeva Ukrajine a ďalším krajinám v regióne pomoc vo výške 713 miliónov dolárov a oznámili postupný návrat amerických diplomatov do ukrajinskej metropoly. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s americkými ministrami poďakoval Spojeným štátom za „bezprecedentnú“ po­moc.

Austin potom na otázku novinárov povedal, že Washington si praje suverénnu demokratickú Ukrajinu schopnú sa brániť a Rusko „oslabené do tej miery“, aby nemohlo opakovať súčasnú inváziu. Moskva už podľa neho „stratila mnoho vojenských schopností“ aj vojakov a USA by si priali, aby tieto kapacity už nedokázala obnoviť.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine