62. deň: Ruská armáda varovala pred útokmi na 'rozhodovacie centrá' v Kyjeve

Viac ako tisíc rakiet, bombardovanie, ostreľovanie, ničenie obcí a miest, aj tak Rusko za dva mesiace nič nedosiahlo, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

26.04.2022 05:30 , aktualizované: 23:32
Ukrajina, Ľvov, vojna na Ukrajine Foto: ,
Pamätný múr s fotografiami a kvetmi na pamiatku obetí vojny na Ukrajine v meste Ľvov na západe Ukrajiny v pondelok 25. apríla 2022.
debata (690)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 62. deň
  • Rusko od stredy zastaví dodávky plynu do Poľska aj Bulharska
  • Lavrov varoval pred III. svetovou vojnou
  • Ruská armáda sa vyhráža útokmi v Kyjeve
  • Nezvestných je už vyše 16-tisíc Ukrajincov
  • Ukrajinu muselo opustiť vyše 5,2 milióna ľudí, ďalšie milióny sú vnútorne vysídlené
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruské rakety systému Iskander nasadené v bojoch na Ukrajine.

Video

23:32 Premiér Heger reagoval na zastavenie dodávok zemného plynu do Poľska. Slovensko je podľa neho pripravené čeliť obdobným obštrukciám ako Poľsko. Platby za nakúpený plyn bude ruskému plynárenskému koncernu Gazprom realizovať naďalej v eurách, uviedol.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám s plynom ako Poľsko

23:11 Švajčiarsko vetovalo vývoz munície pre protilietadlové systémy typu Gepard, ktoré Nemecko posiela na Ukrajinu. Oznámila to v utorok švajčiarska vláda. TASR túto správu prevzala z agentúry Reuters. Nemecko v utorok oznámilo, že umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu.

Švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárstvo (SECO) dostal od Berlína dve žiadosti o povolenie na prevoz munície z Nemecka na Ukrajinu, pretože Nemecko túto muníciu predtým dostalo od Švajčiarska. Jedna žiadosť sa vzťahovala na strelivo s kalibrom 35 milimetrov pre spomínaný systém Gepard.

SECO podľa svojich vyjadrení na obe žiadosti reagoval negatívne s odvolaním sa na švajčiarsku legislatívu. Tá nepovoľuje vývoz vojenského materiálu v prípade, ak je cieľová krajina zapojená do vnútorného alebo medzinárodného konfliktu. To, akú muníciu teraz Nemecko pošle na Ukrajinu, nie je známe, uviedla švajčiarska verejnoprávna stanica SRF. (tasr)

22:48 Francúzsko oznámilo, že plne podporuje Moldavsko, ktorému hrozí „destabilizácia“. Francúzsko je znepokojené správami o výbuchoch z posledných dvoch dní v regióne Podnestersko.

„(Le Drian) znovu potvrdil, že Francúzsko plne podporuje stabilitu, suverenitu a územnú celistvosť Moldavska, ktoré čelí riziku, že bude destabilizované,“ dodalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová varovala, že incidenty v odštiepeneckom regióne Podnestersko boli pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Uviedla to počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia bezpečnostnej rady štátu. (tasr)

22:25 Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky.

Plyn Čítajte viac Poľskom sa to nekončí. Gazprom oznámil koniec dodávok plynu do ďalšej krajiny v EÚ

22:10 Z centra Kyjeva odstránili sochu, ktorá symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. „Vyžiadalo si to isté úsilie, no sovietska socha dvoch robotníkov – symbolizujúca znovuzjednotenie Ukrajiny a Ruska – bola dnes večer rozobraná,“ uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti.

Keď sa sochu pokúsili pomocou žeriava zdvihnúť, odpadla hlava ruského robotníka. Kličko to označil za „symbolické“. Rozhodnutie o odstránení sochy starosta vysvetlil „barbarskou túžbou Moskvy“ zničiť krajinu a mierumilovných Ukrajincov prostredníctvom invázie, ktorú Rusko začalo 24. februára. Druhú časť sochy podľa Klička odstránia neskôr a obrovský oblúk nad „robotníkmi“ bude premenovaný a rozsvietený vo farbách Ukrajiny. (tasr/afp)

22:02 Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie nad výbuchmi v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku a vyzvalo na zníženie napätia v tejto oblasti. „Sme znepokojení akýmikoľvek potenciálnymi pokusmi o eskaláciu napätia,“ povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Nevyjadril sa však k tvrdeniam ukrajinskej vlády, ktorá z útokov obvinila Rusko. „Nepoznáme všetky podrobnosti,“ zdôraznil Price. (tasr/afp)

21:50 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok obavy z napätia v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý podporuje Moskva.

Ukrajinské ministerstvo upozornilo, že útok na administratívnu budovu v podnesterskej metropole Tiraspol a výbuchy, ktoré postihli vysielacie antény a ďalšie zariadenia v tomto regióne, nasledovali po vyhlásení ruského predstaviteľa, že cieľom Moskvy počas jej „špeciálnej vojenskej operácie“ je úplne ovládnuť juh Ukrajiny a vybudovať tadiaľ pozemný koridor do Podnesterska. (tasr/ap)

21:26 Holandsko dodá Ukrajine „obmedzený počet“ ťažkých samohybných húfnic. Po konzultáciách na americkej základni Ramstein v Nemecku to v utorok oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie holandskej tlačovej agentúry ANP.

Húfnice typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), označované ako jedny z najlepších vo výzbroji holandskej armády, majú byť dodané na Ukrajinu v spolupráci s Nemeckom. Berlín zabezpečí výcvik ukrajinských vojakov a taktiež im dodá potrebnú muníciu. Reuters pripomenul, že o húfnice požiadala ukrajinská strana. (tasr)

21:04 Putin „v princípe súhlasil“ so zapojením Organizácie spojených národov (OSN) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po stretnutí generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so šéfom Kremľa v Moskve o tom informovali agentúra Reuters aj televízia CNN. Obe sa odvolali na vyhlásenie Guterresovho hovorcu.

„Generálny tajomník zopakoval postoj OSN k Ukrajine a s (Vladimirom Putinom) prerokoval návrhy na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov z konfliktných zón, najmä v súvislosti so situáciou v Mariupole,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Stéphane Dujarric.

„(Ruský) prezident v princípe súhlasil so zapojením OSN a MVČK do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole,“ dodal hovorca a spresnil, že o tejto téme bude s ruským ministerstvom obrany ďalej diskutovať Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). (tasr)

20:46 Putin vyhlásil, že stále dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou. Počas stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom dodal, že Rusko mierové rozhovory neodmieta.

Putin Guterres Čítajte viac Putin dúfa, že sa podarí dosiahnuť dohodu diplomatickou cestou

20:08 Slovensko je odhodlané pokračovať v podpore Ukrajiny prostredníctvom humanitárnej, ale aj vojenskej pomoci. Minister obrany SR Jaroslav Naď to vyhlásil v utorok po multilaterálnom rokovaní zameranom na podporu Kyjeva v priestoroch americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku. TASR o tom informoval komunikačný odbor Kancelárie ministra obrany SR.

„Ukrajina, ktorá sa vytrvalo bráni voči bezprecedentnej agresii Ruskej federácie, potrebuje silnú a dlhodobú podporu medzinárodného spoločenstva,“ uviedol Naď.

Šéf slovenského rezortu obrany zároveň informoval zahraničných partnerov o už poskytnutej pomoci zo strany Slovenska, ako aj o možnom predaji húfnic typu Zuzana 2. „Rokovania o dohode sú v pokročilom štádiu a ak k nej dôjde, sme pripravení uprednostniť dodanie tejto techniky pre Ukrajinu skôr, ako bude dodaná pre Ozbrojené sily SR,“ spresnil minister. (tasr)

19:44 Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ruských vojakov a veliteľov, aby ukončili vojnu na Ukrajine. Pri každom jednom zmarenom civilnom živote podľa nej porušujú vojenskú disciplínu a strácajú dôstojnícku česť. Uviedla to po rusky vo videu na sociálnej sieti.

„Ruskí vojaci, velitelia, všetci, ktorých sa to týka, ak ešte cítite v sebe zvyšky ľudskosti, preberte ju k životu a skončite túto strašnú vojnu. Každým ďalším dňom len zväčšujete armádu zranených duší a tiel žien, detí a nevinných ľudí. Ubližovať bezbranným je prejavom tej najväčšej slabosti,“ povedala. Vojenskú agresiu hlava štátu odsúdila. „Vidím už len tváre desiatok žien, detí, civilistov, ktoré prechádzajú obrovskou bolesťou. Vidím pred sebou duše ľudí navždy zjazvené utrpením,“ dodala.

19:12 Japonsko poskytne Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc ako napríklad potraviny a lieky, oznámil japonský premiér Fumio Kišida v utorok po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla americká spravodajská televízia CNN.

Japonsko tiež zintenzívni svoje diplomatické úsilie na podporu Ukrajiny a bude konať spoločne s ostatnými krajinami skupiny G7, uviedol Kišida. Dodal, že Zelenskyj sa mu za podporu poďakoval. Obaja lídri diskutovali o situácii na Ukrajine, o ďalších sankciách proti Rusku a pomoci pre Ukrajinu. Kišida doplnil, že to bol tento rok už jeho štvrtý telefonát so Zelenským. (tasr)

18:54 Ruská armáda varovala, že možno zaútočí na ukrajinské „rozhodovacie centrá“ v Kyjeve a dodala, že ju nezastaví ani prípadná prítomnosť západných poradcov v ukrajinskej metropole. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Ruské ministerstvo obrany v utorok obvinilo Spojené kráľovstvo zo zverejňovania vyhlásení povzbudzujúcich Ukrajinu, aby podnikala útoky na ruskom území, a varovalo, že ak k nim dôjde, ruská armáda sa za to odplatí útokmi na vládne budovy v Kyjeve.

Ruské ministerstvo poukázalo priamo na štátneho tajomníka britského ministerstva obrany Jamesa Heappeyho, ktorý pre britskú stanicu Times Radio povedal, že „to nemusí byť problém“, ak Ukrajina použije zbrane darované Britániou na útoky na lokality na ruskom území.

Ministerstvo v Moskve v oznámení napísalo, že „ruské ozbrojené sily sú pripravené podniknúť odvetné útoky presne navádzanými zbraňami dlhého doletu na centrá v Kyjeve, ktoré takéto rozhodnutia urobia“. Ministerstvo poznamenalo, že „prítomnosť občanov jednej zo západných krajín v ukrajinských rozhodovacích centrách nemusí predstavovať pre Rusko problém pri možnom rozhodnutí o spustení odvetnej akcie“. (tasr)

18:35 Rusko údajne zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska cez plynovod Jamal. Informoval o tom spravodajský web Onet.pl. V piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch.

Putin Čítajte viac Gazprom potvrdil uzavretie kohútikov do Poľska, ceny plynu v reakcii vyskočili

18:33 Vyše 16 000 ľudí je nahlásených ako nezvestných počas invázie Ruska na Ukrajine. V utorok to uviedla komisárka ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Citovala ju tlačová agentúra DPA. „Po bombardovaní a zničení miesta je prvou prioritou pátranie po nezvestných ľuďoch,“ uviedla Denisovová v televíznom rozhovore zverejnenom v utorok.

Medzi nezvestnými je približne 2000 vojakov. Z civilistov približne štvrtina pochádza z juhovýchodného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je obkľúčené ruskými vojakmi od začiatku marca. Rusko zaútočilo na Ukrajinu pred vyše dvoma mesiacmi. (tasr)

18:12 Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok na americkej leteckej základni Ramstein. TASR správu prevzala z agentúry AP. Nemecko o dodaní systémov Gepard rozhodlo v pondelok, uviedla Lambrechtová. Zbrojná firma Krauss-Maffei Wegmann podľa jej slov „dostane zelenú“, aby dodala tieto systémy zo zásob nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

Protilietadlové tanky typu Gepard sú vybavené dvoma 35-milimetrovými kanónmi a radarom a okrem vzdušných cieľov dokážu bojovať aj proti cieľom na zemi. Rozhodnutie o dodaní Gepardov je obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá je proti vývozu zbraní do oblastí konfliktov, konštatuje na svojej webovej stránke stanica BBC. Rozhodnutie Nemecka privítal aj americký minister obrany Lloyd Austin, píše agentúra DPA. (tasr)

17:58 Ruská armáda zasiahla strategický most spájajúci Odeskú oblasť na Ukrajine so susedným Rumunskom. Šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin uviedol, že utorkový útok ruských síl poškodil most ponad ústie rieky Dnester a prerušil železničné spojenie do oblastí na západe ústia a do Rumunska. Nevyžiadal si ale zranených.

Poškodenie mosta nasledovalo po sérii ruských útokov na kľúčové železničné zariadenia na Ukrajine z pondelka. (sita)

17:20 Poľská vláda oznámila, že uvaľuje sankcie na 50 ruských firiem a jednotlivcov pre vojnu Ruska na Ukrajine. Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski v utorok povedal, že poľské kroky sú nad rámec sankcií Európskej únie a cielia na ruských jednotlivcov a firmy, ktoré podnikajú v Poľsku. Minister dodal, že majetok dotknutých firiem bude zmrazený a tieto firmy budú vylúčené z verejných tendrov. Ruskí oligarchovia na poľskom sankčnom zozname budú mať zakázané vstúpiť na územie Poľska.

Na sankčnom zozname je aj ruský plynárenský gigant Gazprom a ruský oligarcha Moše Kantor, ktorý vlastní podiel v poľskej štátnej chemickej skupine Azoty. Kantor nedávno rezignoval na funkciu šéfa Európskeho židovského kongresu po tom, ako voči nemu sankcie uplatnila Veľká Británia pre jeho kontakty s vládou ruského prezidenta Vladimira Putina. (sita)

16:42 Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok telefonicky diskutovali o snahe Moskvy zaistiť bezpečie civilistov počas jej vojenskej operácie na Ukrajine, oznámil Kremeľ. V správe sa naň odvolala tlačová agentúra AFP. Podľa oznámenia Kremľa sa lídri v telefonáte rozprávali „o neustálych snahách Ruska zaistiť bezpečie mierumilovných civilistov vrátane organizovania humanitárnych koridorov“.

Oznámenie prišlo v čase, keď generálny tajomník António Guterres v utorok na návšteve Ruska vyzval Moskvu a Kyjev, aby pracovali spoločne na zriadení humanitárnych a evakuačných koridorov, píše AFP. Guterres takisto zopakoval názor OSN, že ruská vojenská intervencia predstavuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a tiež Charty OSN. Kremeľ informoval, že Erdogan sa Putina pýtal na obkľúčené juhovýchodné ukrajinské prístavné mesto Mariupol. Ruský líder mu odpovedal, že „mesto je oslobodené a bojové operácie tam už neprebiehajú“.

Rusko a Ukrajina sa v pondelok nedokázali dohodnúť na otvorení humanitárneho koridoru z mariupolskej obrovskej priemyselnej zóny Azovstaľ, kde sa údajne ukrývajú stovky civilistov a kde ukrajinskí vojaci stále kladú odpor. Putin povedal, že Kyjev by „mal prevziať zodpovednosť, aj z humanitárnych dôvodov, a nariadiť (vojakom), aby zložili zbrane“. Obaja lídri tiež diskutovali o koordinácii medzi svojimi ministerstvami obrany pri zaisťovaní bezpečia tureckých lodí plaviacich sa preč z čiernomorských prístavov, ako aj o rozvoji cestovného ruchu a leteckých spojení, dodal Kremeľ v oznámení.

15:31 Bielorusko v utorok ohlásilo začiatok veliteľsko-štábneho cvičenia svojich vzdušných síl a jednotiek protilietadlovej obrany s účasťou Ruska, ktoré majú trvať do piatka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Minsku. Do tohto cvičenia bieloruských síl sa majú zapojiť aj jednotky z ruského Západného vojenského okruhu. Ďalšie podrobnosti zverejnené bezprostredne neboli.

DPA približuje, že počas veliteľsko-štábnych cvičení velitelia simulujú určité bojové situácie, avšak zvyčajne nedochádza k presunom vojenských jednotiek. Ruské vojská napadli Ukrajinu 24. februára. Jednotky postupovali z územia Ruska, ale aj z Bieloruska. Západné krajiny preto uvalili ekonomické sankcie okrem Moskvy aj na Minsk. Po tom, čo sa Moskve nepodarilo ovládnuť severnú Ukrajinu a svoju ofenzívu zamerala na východ krajiny, sa mnohé ruské sily presúvajú do Bieloruska s cieľom preskupiť sa, analyzuje DPA. Kyjev aj jeho západní spojenci preto pozorne sledujú vývoj v tejto bývalej sovietskej republike vzhľadom na obavy, že by sa Minsk mohol zapojiť do vojny proti Ukrajine.

14:06 Viac ako osem miliónov ľudí by tento rok mohlo utiecť z Ukrajiny v súvislosti s ruskou vojenskou ofenzívou. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), informuje agentúra AFP. Najnovšie predpokladané počty utečencov UNHCR odhadol „v súčinnosti s predstaviteľmi a susednými štátmi (Ukrajiny)“, povedala novinárom v Ženeve hovorkyňa tejto organizácie Shabia Mantoová. „Je však dôležité si uvedomiť, že situácia je veľmi dynamická,“ dodala. UNHCR pôvodne odhadovala, že tento rok utečie z Ukrajiny do štyroch miliónov ľudí. Za dva mesiace ruskej invázie na Ukrajinu už muselo územie tohto východoeurópskeho štátu opustiť vyše 5,2 milióna ľudí a ďalšie milióny sú vnútorne vysídlené.

Na podporu utečencov v štátoch susediacich s Ukrajinou bude podľa UNHCR potrebných 1,85 miliardy dolárov. Organizácia Spojených národov žiada medzinárodných darcov o vyše 2,25 miliardy dolárov, ktoré potrebuje na pomoc obyvateľom vojnou postihnutej Ukrajiny. Suma, ktorú na tento účel svetová organizácia potrebuje, sa tak viac než zdvojnásobila, čo OSN zdôvodnila zhoršujúcou sa situáciou na Ukrajine. Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke priblížil, že donori dosiaľ poskytli 980 miliónov dolárov, čo pokrýva 44 percent z uvedenej sumy.

Počet Ukrajincov, ktorí podľa odhadov potrebujú humanitárnu pomoc, stúpol už na 15,7 milióna.

13:02 Najmenej jednu obeť a jedného zraneného si v utorok vyžiadalo ostreľovanie mesta Záporožie v strednej časti Ukrajiny. Dve riadené strely pri zásahu okrem toho poškodili infraštruktúru jednej z miestnych tovární. Tretia vypálená strela explodovala vo vzduchu. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na záporožskú regionálnu vojenskú správu.

Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom predtým potvrdila, že nad atómovou elektrárňou pri meste Záporožie v utorok o 06.41 h a 06.46 h miestneho času preleteli dve strely s plochou dráhou letu. Následne boli v meste Záporožie pozorované výbuchy.

Spoločnosť upozornila, že prelet takýchto striel v malých výškach priamo nad areálom, kde sa nachádza sedem atómových zariadení s obrovským množstvom jadrového materiálu, predstavuje obrovské riziko. Výkonný riaditeľ Enerhoatomu Petro Kotin varoval, že zásah jedného alebo viacerých jadrových zariadení raketou by mohol spôsobiť „jadrovú a radiačnú katastrofou na celom svete“. Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadila ruská armáda po ostreľovaní z tankov v noci na 4. marca a objekt stále je pod kontrolou ruských jednotiek.

12:46 Spojené štáty jednoznačne veria, že Ukrajina je schopná poraziť Rusko. V utorok to pred rokovaním s predstaviteľmi 40 krajín na americkej základni Ramstein v Nemecku uviedol americký minister obrany Lloyd Austin, uviedla britská televízna stanica Sky News.

„Ukrajina jednoznačne verí, že môže vyhrať, rovnako ako my všetci,“ vyhlásil Austin „Odpor (Ukrajiny voči ruskej armáde) je inšpiráciou pre celý slobodný svet,“ pokračoval šéf amerického rezortu obrany.

Šéf Pentagónu svojimi vyjadreniami nadviazal na štátneho tajomníka britského ministerstva obrany Jamesa Heappeyho, podľa ktorého netreba automaticky očakávať, že Rusko dobyje Donbas. Podľa jeho slov existujú šance, že „Ukrajinci odtiaľ odprevadia ruské jednotky“.

Podľa pondelkových vyjadrení šéfa Pentagónu Spojené štáty chcú, aby vojenské kapacity Ruska boli oslabené natoľko, že nebude schopné napadnúť ďalšiu krajinu.

12:38 Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve, uviedli televízia BBC a agentúra AFP.

„Máme obrovský záujem na tom, aby sme vytvorili podmienky na efektívny dialóg, čo najskoršie prímerie a mierové riešenie (ozbrojeného konfliktu na Ukrajine),“ vyhlásil Guterres.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij v pondelok vyhlásil, že podľa neho prímerie na Ukrajine nateraz nemá zmysel.

„Ukrajina podkopáva naše úsilie o otvorenie humanitárnych koridorov, preto si nemyslíme, že prímerie je teraz dobrou voľbou,“ povedal Poľanskij. Dodal, že prímerie by ukrajinské sily využili „na preskupenie a na ďalšie provokácie“

10:54 Prokuratúra Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že ruské sily zriadili v meste Vovčansk „koncentračný tábor“. Mesto Vovčansk ležiace na severovýchode Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky krátko po svojej invázii na Ukrajinu.

Prokuratúra uviedla, že preveruje tvrdenia, že v údajnom tábore, ktorý bol zriadený v priestoroch miestnej továrne, sú civilisti vystavení fyzickému i psychickému násiliu. Oleh Synehubov, šéf charkovskej oblastnej vojenskej správy uviedol, že útočníci továreň vyrabovali a zariadenie z nej odviezli do Ruska.

Podľa jeho slov ruské jednotky zriadili vo Vovčansku „naozajstný koncentračný tábor, kde sú ľudia vystavovaní mučeniu, nútení spolupracovať alebo aj vstúpiť do ozbrojených síl Ruskej federácie“. (tasr)

9:06 Nemecko poskytne Ukrajine samohybný protilietadlový systém Gepard, ponuku predloží nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová na dnešnej medzinárodnej konferencii na americkej základni Ramstein v Nemecku. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval denník Süddeutsche Zeitung.

Gepard je založený na podvozku tanku Leopard, ktorý je v službe od polovice 60. rokov 20. storočia. Je vybavený dvoma 35-milimetrovými kanónmi a radiolokátorom. V deväťdesiatych rokoch systém prešiel modernizáciou. Gepard je schopný likvidovať nielen vzdušné, ale aj pozemné ciele.

8:28 Ukrajinská pošta plánuje vydať novú známku na počesť najväčšieho lietadla na svete, Antonov An-225 s označením Mrija (po ukrajinsky sen), ktoré bolo zničené ruskými silami koncom februára počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na príspevok Ukrpošty na platforme Telegram.

Kreslenú podobu známky vytvorila 11-ročná Sofia Kravčuková, ktorá sa ešte pred začiatkom ruskej invázie zapojila do súťaže, v rámci ktorej deti reagovali na otázku „Čo pre mňa znamená Ukrajina?“

Pred dvoma týždňami vydala Ukrpošta poštovú známku, na ktorej je vyobrazený ukrajinský vojak ukazujúci prostredný prst ruskej vojenskej lodi. Táto poštová známka odkazuje na udalosť zo začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, keď sa ruské sily snažili zmocniť Hadieho ostrova v Čiernom mori ležiaceho južne od prístavného mesta Odesa. Ukrajinskí vojaci nachádzajúci sa na ostrove vtedy odmietli výzvy posádky približujúcej sa ruskej bojovej lode, aby sa vzdali.

7:31 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová poprela tvrdenia, podľa ktorých Spojené štáty úmyselne odkladajú uvalenie sankcií na údajnú priateľku ruského prezidenta Vladimira Putina Alinu Kabajevovú. Informovala o tom stanica CNN.

„Pokračujeme v prehodnocovaní sankcií,“ odpovedala v pondelok Psakiová na otázku, prečo sa ešte nestala ich terčom aj bývalá ruská gymnastka a neskôr politička Kabajevová.

„Samozrejme, že sme už (v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine) sankcionovali prezidenta Putina, ale aj jeho dcéru a najbližších priateľov a budeme pokračovať v prehodnocovaní ďalších,“ dodala hovorkyňa Bieleho domu.

Podľa CNN sa čoraz väčšmi množia výzvy na sankcionovanie tejto 38-ročnej bývalej olympijskej víťazky v modernej gymnastike, ktorá je podľa nepotvrdených správ médií aj matkou jeho troch detí, narodených v rokoch 2015–19. Sankcie už boli uvalené na dve Putinove dospelé dcéry.

6:24 Ukrajinské ministerstvo obrany označilo v pondelok explózie, ku ktorým došlo v regióne Podnestersko v susednom Moldavsku, za „plánovanú provokáciu“ ruských tajných šlužieb. Informovala o tom stanica CNN.

Odbor obranného spravodajstva ministerstva vo vyhlásení na platforme Telegram uviedol, že tri dni pred týmto incidentom sa vodcovia tohto odštiepeneckého regiónu „už na to pripravovali a postarali sa o zriadenie bezpečného a pohodlného bunkra“ na tamojšom ministerstve štátnej bezpečnosti, ktoré bolo výbuchmi poškodené.

„Je zjavné, že tento prípad je jeden z množstva provokatívnych opatrení organizovaných FSB (Federálnou bezpečnostnou službou Ruskej federácie) na vyvolanie paniky a protiukrajinských nálad,“ uviedol podľa CNN vo vyhlásení ukrajinský rezort obrany.

6:01 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok varoval pred „reálnou“ hrozbou tretej svetovej vojny. „Nebezpečenstvo je vážne, je skutočné, nemôžete ho podceniť,“ upozornil. Na to reagoval na sociálnej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba slovami, že najnovšie vyjadrenia Lavrova sú náznakom toho, že Rusko stratilo svoju „poslednú nádej nahnať svetu strach z podpory Ukrajiny“.

„Takto sa hovorí o ‚skutočnej‘ hrozbe tretej svetovej vojny. Znamená to, že Moskva cíti porážku na Ukrajine,“ napísal Kuleba.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Hrozba III. svetovej vojny je vysoká. Kuleba: Len sa snažia nahnať strach

5:30 Rusko so svojou útočnou vojnou na Ukrajine nebude mať žiaden úspech, vyhlásil v noci na utorok vo videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Za dva mesiace nasadili podľa neho ruské jednotky proti Ukrajine viac než 1100 rakiet, nespočetné množstvo leteckých bômb i delostrelectvo. Niektoré ukrajinské mestá a obce boli od základov zničené, povedal ukrajinský prezident vo videoposolstve zverejnenom na platforme Telegram.

„Nič však nedosiahli. A nič nedosiahnu,“ vyhlásil Zelenskyj.

Na východe Ukrajiny sa ruské jednotky nedočkali „ani omrvinky“ podpory, s ktorou tak veľmi počítali, podotkol ďalej ukrajinský prezident. V mestách Cherson, Kachovka, Melitopol, Enerhodar i ďalších, ktoré boli obsadené ruskými jednotkami, sa ľudia ozbrojeným silám Ruska neklaňajú, uviedol Zelenskyj.

Rusko pred dvoma mesiacmi napadlo svoj susedný štát Ukrajinu, pripomína DPA. Časti východu a juhu Ukrajiny sú odvtedy ovládané Ruskom, pričom milióny ľudí boli prinútené k úteku.

Kyjev medzitým uvádza, že vojna si vyžiadala už životy najmenej 3800 civilistov. Podľa ukrajinskej okresnej prokurátorky Iryny Venediktovej zahynulo dovedna najmenej 3818 civilistov, kým zranenia utrpelo vyše 4000 ľudí.

Venediktová, ktorú citovala agentúra AFP, však poznamenala, že tieto štatistiky nie sú úplné, pretože úrady nie sú schopné preskúmať mnoho oblastí krajiny v dôsledku prebiehajúcej invázie.

Prokurátorka zároveň uviedla, že v konflikte bolo doposiaľ zabitých 215 detí, kým 391 ďalších utrpelo zranenia.

© Autorské práva vyhradené

690 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine