Úroveň rádioaktivity v Černobyle je normálna, tvrdí šéf MAAE. Agentúra sa pomýlila

Úroveň rádioaktivity v bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárni je normálna, vyhlásil v utorok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi na návšteve odstaveného zariadenia, kde presne pred 36 rokmi (1986) nastala havária. Agentúra AFP pôvodne uviedla, že Grossi hovoril o abnormálnej situácii. Neskôr uviedla, že sa pomýlila.

26.04.2022 15:29 , aktualizované: 19:03
Černobyľ Foto: ,
Postavené ruské obranné pozície neďaleko bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárne
debata (24)

Neskôr na twitteri agentúra uviedla, že došlo k chybe v prepisu a že šéf MAAE hovoril o „normálnej“ úrovni. Agentura uviedla, že chyba vznikla zámenou anglického spojenia „at normal“ (na normálnej úrovni) a výrazu „abnormal“ (abnormálna).

Viac ako mesiac trvajúca okupácia elektrárne ruskou armádou bola podľa Grossiho veľmi nebezpečná.

„Úroveň rádioaktivity je, povedal by som, abnormálna,“ povedal Grossi podľa agentúry AFP novinárom na mieste a doplnil, že situáciu MAAE každý deň sleduje.

„Situácia bola absolútne nenormálna a veľmi, veľmi nebezpečná,“ uviedol Grossi k obsadeniu zariadenia ruskými vojskami. K elektrárni ho v utorok odprevadil tím odborníkov. Na miesto doniesli potrebné vybavenie ako dozimetre a ochranné obleky a chystajú sa vykonať „rádiologické a ďalšie kontroly“, uviedla MAAE. Opravia tiež diaľkové monitorovacie systémy, ktoré prenášajú dáta z elektrárne do viedenského sídla agentúry. Prenos sa prerušil krátko po začiatku vojny.

Ukrajinský vojak hliadkuje pri areáli bývalej... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Černobyľ Ukrajinský vojak hliadkuje pri areáli bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárne po odchode ruských okupačných vojsk, 16. apríla 2022

Areál Černobyľskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza vyše 100 kilometrov severne od Kyjeva a neďaleko bieloruských hraníc, padol do rúk ruských vojakov v prvý deň invázie, 24. februára. Jednotky Moskvy sa odtiaľ stiahli 31. marca. Situácia sa odvtedy postupne vrátila do normálneho stavu, napísala agentúra AFP s odkazom na denné hlásenia MAAE, založené na informáciách ukrajinských regulačných úradov.

Grossi Ukrajinu a tamojšie jadrové zariadenia navštívil už na konci marca, keď napadnutej krajine sľúbil technickú pomoc. Pri príležitosti 36. výročia černobyľskej havárie vydala vyhlásenie aj Európska únia, ktorá v ňom varovala, že ruská invázia na Ukrajinu môže spôsobiť novú jadrovú katastrofu v Európe.

rusko, elektráreň Čítajte viac Zaútočiť na jadrovú elektráreň je zverstvo. Jadrový odborník hovorí, čo sa stalo

Ruskí vojaci sa totiž okrem areálu v Černobyle zmocnili aj jadrovej elektrárne Záporoží, ktorá je najväčšou v Európe, a doteraz ju ovládajú.

EÚ vyzvala Moskvu, aby vrátila kontrolu nad okupovanou jadrovou elektrárňou v Záporoží ukrajinským orgánom a zdržala sa akýchkoľvek akcií zameraných na jadrové zariadenia. Tlačové agentúry v utorok informovali, že nad areálom tejto elektrárne v nízkej výške preleteli dve riadené strely. Následne sa z neďalekého mesta Záporožie ozvali výbuchy. Pri ostreľovaní mesta zahynula najmenej jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Vznikli aj materiálne škody.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktivita #Černobyľ #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu