Putin dúfa, že sa podarí dosiahnuť dohodu diplomatickou cestou

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že stále dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou. Počas stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom dodal, že Rusko mierové rozhovory neodmieta. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP, AP a Reuters.

26.04.2022 20:31
Putin Guterres Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 26. apríla 2022.
debata

„Napriek tomu, že operácia (na Ukrajine) prebieha, stále dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dohody diplomatickou cestou. Rokujeme a neodmietame (rozhovory),“ povedal Putin generálnemu tajomníkovi OSN pred objektívmi kamier.

Šéf Kremľa dodal, že snahy o diplomatické riešenie situácie boli „zmarené“ tvrdeniami o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča pri Kyjeve.

„V Buči došlo k provokácii, s ktorou ruská armáda nemala nič spoločné,“ tvrdí Putin. „Vieme, kto pripravil túto provokáciu, akými prostriedkami a akí ľudia na nej pracovali,“ dodal bez poskytnutia dôkazov prezident Ruskej federácie.

Sergej Lavrov Čítajte aj Lavrov: Hrozba III. svetovej vojny je vysoká. Kuleba: Len sa snažia nahnať strach

Guterres zopakoval svoju výzvu z predchádzajúceho stretnutia s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, aby Moskva a Kyjev spolupracovali s OSN na vytvorení evakuačných koridorov na pomoc civilistom na Ukrajine.

Organizácia Spojených národov ešte v piatok oznámila, že v ukrajinskom meste Buča bolo protizákonne zabitých 50 civilistov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) zároveň uviedol, že akcie Ruska na Ukrajine „môžu predstavovať vojnové zločiny“. Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče boli zinscenované s cieľom mariť mierové rokovania. Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

Denník The Guardian v súvislosti s návštevou Guterresa v Kremli poznamenal, že Putin rokoval so šéfom OSN pri dlhom stole. Za rovnakým stolom ešte vo februári sedel aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stôl má podľa médií dĺžku zhruba štyri metre.

Blinken má iný názor

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok povedal, že Putin nepreukazuje vážny záujem o diplomaciu s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine – napriek medzinárodnému úsiliu. Blinken členom výboru amerického Senátu pre medzinárodné vzťahy povedal, že Putin ešte neprejavil vážny záujem o zmysluplné rokovania.

USA by podporili úsilie Ukrajiny o ukončenie vojny diplomatickými prostriedkami. „Našim cieľom je uistiť sa, že majú (Ukrajinci) vo svojich rukách schopnosť odraziť ruskú agresiu a naozaj viac právomocí za prípadným rokovacím stolom,“ povedal Blinken.

Šéf americkej diplomacie takisto odpovedal na otázku republikánskeho senátora Randa Paula, ktorý amerického prezidenta Joea Bidena obvinil, že prispel k Putinovmu rozhodnutiu napadnúť Ukrajinu, keď podporoval prijatie Ukrajiny do NATO. Blinken povedal, že už počas rokovaní s Ruskom pred začiatkom invázie bolo jasné, že Putinove sťažnosti o vstupe Ukrajiny do NATO sú len zámienkou.

Pluk Azov – kontroverzní ukrajinskí hrdinovia

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine