EÚ je na zastavenie ruského plynu pripravená, krok Moskvy považuje za vydieranie

Európska únia chystá spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska. Oznámila to v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá označila krok Moskvy za pokus využiť plyn na vydieranie európskych krajín.

27.04.2022 10:05 , aktualizované: 14:05
Plyn Foto: ,
Plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal-Európa pri bieloruskom Nesviži
debata (91)

Únijná exekutíva je podľa nej na tento scenár pripravená a je v kontakte so všetkými členskými krajinami, s ktorými rieši zabezpečenie dostatočných dodávok pre celú EÚ.

Požiadavka platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch nie je vydieraním, vyhlásil v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Rusko podľa neho obnoví dodávky plynu Poľsku a Bulharsku, akonáhle za ne tieto krajiny „náležitou formou“ zaplatia. Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických surovín, dodal hovorca.

„Platba v správnej podobe bude základom pre pokračovanie dodávok,“ povedal Peskov a štátna agentúra TASS si jeho vyjadrenie vyložila v zmysle, že „dodávky budú obnovené, pokiaľ tieto krajiny začnú platiť v rubľoch“.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Prezident Vladimir Putin sa nechystá o situácii rokovať s poľskými a bulharskými predstaviteľmi, povedal Peskov. Rusko podľa neho muselo prejsť na platby v rubľoch z čírej nevyhnutnosti po tom, čo Rusku západné krajiny „ukradli značnú časť jeho rezerv“. Ruské rezervy uložené na Západe boli zmrazené v rámci sankcií, ktorými sa Západ snaží Rusko prinútiť k ukončeniu vojny proti Ukrajine.

Podľa Peskova išlo o „bezprecedentné, nie priateľské kroky v oblasti ekonomiky a financií, ktoré voči nám podnikli nie priateľské krajiny“. Tie podľa neho „zablokovali, čiže po rusky povedané ukradli“ značnú časť ruských rezerv, a to si vyžiadalo nový spôsob platenia, ktorý Putin nariadil dekrétom.

Ruský plynárenský podnik Gazprom v stredu ráno zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska kvôli tomu, že krajiny nezaplatili za plyn v rubľoch. Zastavenie dodávok plynu je podľa Sofie vydierania a Gazprom porušil zmluvu. Varšava sa chce domáhať odškodnenia za porušenie platného kontraktu.

rusko plyn Gas LNG Čítajte viac Plyn prúdi na Slovensko ďalej. Ťah Gazpromu vystrelil jeho ceny skoro o štvrtinu
91 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová #plynová kríza