Nemci ponúkli Ukrajincom Gepardov. S muníciou na 20 minút streľby

Nemecká ponuka samohybného protilietadlového systému Gepard pre ukrajinskú armádu prišla nečakane, pretože pôvodnú žiadosť Kyjeva na začiatku ruskej invázie Berlín odmietol. V rozhovore s nemeckou televíziou n-tv to povedal ukrajinský veľvyslanec Andrij Meľnyk.

27.04.2022 11:47
Nemecko, Ukrajina, Gepard Foto:
Na archívnej snímke zo 6. októbra 2010 protilietadlový tank typu Gepard odpaľuje protilietadlovú raketu Stinger na strelnici v nemeckom Todendorfe.
debata (51)

Možnú dodávku Gepardov uvítal, povedal ale, že bez potrebnej munície nebude môcť jeho krajina ponuku využiť. Muníciu pre obrnené protilietadlové systémy má Nemecko od Švajčiarska, ktoré ale reexport na Ukrajinu vetovalo. Svoj postoj alpská konfederácia zdôvodnila neutralitou.

Zbrojný výrobca Krauss-Maffei Wegmann, ktorý Gepardmi teraz disponuje, má podľa informácií denníka Bild zhruba 23 000 striel pre hlavné 35-milimetrové kanóny protileteckého systému. Za minútu paľby ale stroj spotrebuje približne 1 100 kusov munície.

VIDEO: Gepardy pre Ukrajinu na videu Bundeswehru.

Video

Poskytnutie päťdesiatich Gepardov schválila nemecká vláda v pondelok, v utorok vec oznámila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Uviedla tiež, že tieto systémy sú presne to, čo Ukrajina teraz potrebuje. Nemecké ministerstvo obrany tiež prisľúbilo pomoc so získaním munície.

Meľnyk v rozhovore povedal, že Ukrajina bola nemeckým návrhom zaskočená. „Prišlo to ako blesk z čistého neba,“ povedal Meľnyk, ktorý má v Nemecku povesť diplomata, ktorý sa neostýcha kritizovať ani najvyšších ústavných činiteľov.

Veľvyslanec poznamenal, že Ukrajina v prvých dňoch invázie o Gepardy žiadala, pretože by ich v tom čase armáda dobre využila. „Bolo nám povedané, že to nemá zmysel, pretože chýba potrebná munícia. Na tom sa dodnes nič nezmenilo. Preto Gepardy neboli v posledných týždňoch na programe našich bilaterálnych rokovaní,“ povedal.

„Ak muníciu nemecké ministerstvo obrany v najbližších dňoch nezaistí, bude sa Ukrajina musieť nemeckej ponuky vzdať,“ dodal.

.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine