Pápež by sa mohol stretnúť s Kirillom v Bratislave, Vatikán to nepotvrdil

Pápež František by sa s ruským patriarchom Kirillom mohol stretnúť v Bratislave.

29.04.2022 16:16
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata

Tvrdí to Catholic News Agency. Tlačová kancelária Svätej stolice na otázku agentúry tasr o možnom bratislavskom cirkevnom samite reagovala s tým, že k prípadnému stretnutiu rímskeho pápeža s moskovským patriarchom nateraz nevie poskytnúť žiadne podrobnejšie informácie.

S myšlienkou uskutočniť stretnutie hláv katolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi v Bratislave prišiel politik Ján Figeľ z KDH, ktorý v rokoch 2016 – 2019 pôsobil ako osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete. Ďalšími zvažovanými lokalitami stretnutia pápeža Františka s Kirillom boli podľa CNA Kazachstan či Maďarsko.

Agentúra Reuters ešte 11. apríla priniesla informáciu, že Vatikán zvažuje predĺženie pápežovej cesty do Libanonu v dňoch 12. až 13. júna o jeden deň, aby sa mohol stretnúť s Kirillom 14. júna v Jeruzaleme. Zrušenie plánov na stretnutie môže súvisieť s tým, že patriarcha moskovský a celej Rusi podporuje inváziu na Ukrajinu.

Pápež František pre argentínske noviny La Nación prednedávnom povedal, že plán na usporiadanie stretnutia s Kirillom bol „pozastavený“, pretože vatikánski diplomati usúdili, že takéto stretnutie „by mohlo v tejto chvíli spôsobiť veľa zmätku“.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #patriarcha Kirill