66. deň: Rusko tvrdí, že jeho letectvo zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov

Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov a zničilo 23 obrnených vozidiel. Ruské rakety vraj navyše zasiahli 17 ukrajinských vojenských objektov a zničili aj jedno veliteľské stanovište a sklad rakiet a delostrelectva. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády.

30.04.2022 06:20 , aktualizované: 21:50
USA, vojna na Ukrajine, zbrane Foto: ,
Muníciu do 155 mm kanónov pre Ukrajinu nakladajú americkí vojaci do lietadla C-17 na leteckej základni Dover.
debata (681)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 66. deň
  • Lavrov: Rusko sa nedomnieva, že je vo vojne s NATO, ale NATO sa domnieva, že je vo vojne s Ruskom
  • USA začali výcvik ukrajinských vojakov na nové druhy zbraní
  • Rusko tvrdí, že jeho letectvo zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov
mier-ukrajine-2

VIDEO: Vojaci NATO na Slovensku, Česi a Slováci cvičili s ostrou muníciou.

Video

21:50 Skupina 20 civilistov opustila v sobotu obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, uviedli ukrajinskí vojaci. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

„Dvadsať civilistov, žien a detí… bolo premiestnených na vhodné miesto a dúfame, že budú evakuovaní do Záporožia, na územie ovládané Ukrajinou,“ povedal Sviatoslav Palamar, zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov.

Reportér ruskej agentúry TASS predtým v sobotu informoval, že z oceliarní odišlo 25 civilistov vrátane šiestich detí mladších ako 14 rokov. Túto informáciu však nebolo možné nezávisle overiť.

21:02 Ruské prieskumné lietadlo narušilo vzdušný priestor Švédska, uviedlo v sobotu švédske ministerstvo obrany. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

„Ruské vrtuľové lietadlo (Antonov) An-30 narušilo v piatok večer švédsky vzdušný priestor,“ uviedlo vo vyhlásení švédske ministerstvo obrany s tým, že jeho tímy toto narušenie sledovali a odfotili.

Parlament tohto škandinávskeho štátu v súčasnosti na pozadí ruského vojenského ťaženia na Ukrajine prehodnocuje švédsku bezpečnostnú politiku, pričom by podľa očakávaní mal poskytnúť k tejto veci správu v polovici mája.

20:07 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu pre čínsku tlačovú agentúru Sinchua uviedol, že zrušenie sankcií voči Moskve je kľúčovou súčasťou mierových rokovaní s Ukrajinou. Jeho tvrdenia však poprel poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„Ruská a ukrajinská delegácia v súčasnosti na každodennej báze rokujú prostredníctvom videokonferencie o návrhu možnej dohody,“ povedal Lavrov. Súčasťou týchto rokovaní sú podľa jeho slov okrem iného otázky „denacifikácie, uznania nových geopolitických skutočností, zrušenie sankcií, postavenie ruského jazyka,“ poznamenal šéf ruskej diplomacie bez ďalších podrobností.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý je jedným z hlavných členov ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach, Lavrovove tvrdenie ohľadom sankcií odmietol. Konštatoval tiež, že Lavrov sa nezúčastnil na žiadnom z doterajších kôl vzájomných rokovaní.

„Záležitosť globálnych medzinárodných sankcií voči Ruskej federácii vôbec nie je predmetom diskusií“ na rusko-ukrajinských mierových rokovaniach, uviedol Podoľak vo vyjadrení, ktoré zverejnil prezidentský úrad. „Aké rozhodnutie sa má prijať ohľadom sankcií (voči Rusku) a kedy sa tak má stať, záleží od všetkých našich partnerov spoločne s Ukrajinou,“ povedal Podoľak.

19:35 Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo vyše 200 ukrajinských vojakov a zničilo 23 obrnených vozidiel. Ruské rakety vraj navyše zasiahli 17 ukrajinských vojenských objektov a zničili aj jedno veliteľské stanovište a sklad rakiet a delostrelectva. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády.

19:27 V maďarskej metropole Budapešť sa v sobotu uskutočnila demonštrácia vyjadrujúce solidaritu s Ukrajinou bojujúcou proti ruskej vojenskej ofenzíve a takisto protestná akcia na podporu Moskvy. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na maďarské médiá.

Zatiaľ čo na proruské zhromaždenie prišlo len okolo 200 ľudí, na akcii namierenej proti vojne na Ukrajine sa zúčastnilo približne 1000 protestu­júcich, uvádza online portál Telex.hu.

18:23 Ruská raketa podľa ukrajinskej armády zasiahla dráhu letiska v Odese. Ranvej sa tak stala nepoužiteľnou, napísala dnes agentúra Reuters. Bližšie podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentúra Unian uviedla, že v meste bolo počuť niekoľko explózií.

Prístavná Odesa, ktorá mala pred vojnou takmer milión obyvateľov, sa terčom ruského ostreľovania stáva opakovane, hoci je vzdialená od hlavného bojiska. Napríklad pred týždňom si tu ruský útok vyžiadal osem životov. Ďalší ľudia utrpeli zranenie.

Dnes tunajšie úrady oznámili, že v meste bude od večera 1. mája do 3. mája platiť zákaz vychádzania.

17:47 V západoukrajin­skom meste Ľvov sa v sobotu objavila americká herečka Angelina Jolie, ktorá zastáva aj funkciu osobitnej vyslankyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Ukrinform, ktorá citovala jednu z miestnych novinárok. Tá spozorovala 47-ročnú oscarovú herečku v jednej z ľvovských kaviarní.

To, či sa Jolie, ktorá sa dlhodobo venuje humanitárnym projektom, nachádza na návšteve Ukrajiny v rámci svojho postu v UNHCR, nebolo bezprostredne zná­me.

Novinárka Maja Pidhorodecká zverejnila na sociálnej sieti Facebook video, ktoré zachytáva Jolieovú v ležérnom oblečení a s ruksakom ako vstupuje do kaviarne v Ľvove ležiacom pri hraniciach s Poľskom. „Nič výnimočné. Jednoducho Ľvov. Išla som iba na kávu. A tam (zrazu) Angelina Jolie. Ukrajinu jednoducho podporuje celý svet,“ uviedla žurnalistka.

17:08 Dva autobusy vyslané v piatok do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov, sú údajne nezvestné. S odvolaním sa na zdroj z armády o tom informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.

Šéf miestnej vojensko-civilnej správy Mykola Chanatov uviedol, že jedno z vozidiel zasiahla v meste Popasna streľba ruských síl. Komunikácia s miestnym učiteľom, ktorý bol vodičom druhého autobusu, je údajne prerušená od piatka. Ani jedno z vozidiel sa pritom nevrátilo do mesta Bachmut v Doneckej oblasti, odkiaľ vyrazilo.

Celkovo vyslali dobrovoľníci do mesta Popasna, ktoré čelí ťažkému ostreľovaniu ruskými silami, tri autobusy. Už predtým bolo v piatok do bezpečia evakuovaných 31 civilistov.

15:18 Manželky dvoch z ukrajinských vojakov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, apelovali na to, aby súčasťou akejkoľvek evakuácie civilistov bola aj evakuácia vojakov. Obávajú sa totiž, že ak vojaci zostanú v zničenom areáli oceliarní, zajmú ich ruské sily, ktoré ich môžu vystaviť mučeniu alebo ich dokonca zabiť. TASR prevzala správu z agentúry AP.

„Na životoch vojakov tiež záleží. Nemôžeme hovoriť len o civilistoch,“ povedala v rozhovore pre AP v Ríme 29-ročná Julija Fedusiuková, manželka Arsenija Fedusiuka, ktorý je členom pluku Azov. „Dúfame, že dokážeme zachrániť aj vojakov, nielen mŕtvych, nielen zranených, ale ich všetkých,“ dodala.

15:15 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu avizoval, že Francúzsko zintenzívni poskytovanie vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Informovala o tom francúzska televízia TF1.

V sobotňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Macron povedal, že počas svojho druhého funkčného obdobia chce aktívne pracovať „na obnovení bezpečnosti a územnej celistvosti Ukrajiny“.

Zelenského ubezpečil, že Francúzsko je naďalej „k dispozícii“, aby „prispelo k dohode o poskytnutí bezpečnostných záruk Ukrajine“.

15:09 Primátor juhoukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov v sobotu potvrdil, že na evakuáciu z mesta čaká asi 6000 ľudí. Dodal, že svoje domovy opustila asi polovica z vyše 150-tisíc obyvateľov mesta, zvyšných menej ako 80-tisíc sa ich rozhodlo zostať.

V rozhovore pre britskú televíziu Sky News Fedorov poukázal aj na množiace sa prípady únosov ľudí ruskými vojakmi.

Spresnil, že k nim dochádza na kontrolných stanovištiach ruskej armády i priamo na uliciach mesta. Podľa jeho slov je pohyb po meste a regióne teraz nebezpečný.

Dodal: „Za posledné dva mesiace uniesli viac ako 200 občanov.“ Podľa jeho slov sú obeťou únosov najmä bojaschopní muži.

Fedorov informoval, že pred dvoma týždňami takýmto mužom ponúkali vstup do ruskej armády, ale teraz ich unášajú a odvážajú neznámym smerom.

13:51 V posledných týždňoch sa mnoho Ukrajincov, ktorí utiekli z krajiny, vrátilo domov. V mnohých prípadoch sa tak stalo preto, že sa ruské sily stiahli z oblasti okolo metropoly Kyjeva a preskupili sa k ofenzíve na východe. Nie je známe, koľko ľudí prekročilo frontovú líniu a vrátilo sa do napadnutých oblastí a obsadených miest.

V juhukrajinskom meste Záporožie je parkovisko, kde dobrovoľníci pomáhajú tisícom ľudí utekajúcich v otlčených vozidlách. Niektoré majú rozbité okná. Ďalším chýbajú dvere. Mnohé majú na čelných sklách prilepený nápis „deti“. Na okraji toho sú ľudia mieriaci opačným smerom.

12:52 Ruská armáda informovala, že pri raketových a delostreleckých útokoch, ktoré podnikla v noci na sobotu, zasiahla na území Ukrajiny stovky vojenských objektov. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré britská spravodajská televízia Sky News nedokázala overiť z nezávislých zdrojov, nevyjadril.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské delostrelecké jednotky počas noci na Ukrajine zasiahli 389 cieľov. Podľa Moskvy prišlo o život 120 ukrajinských vojakov.

Sky News citovala Moskvu, že medzi zasiahnutými cieľmi na Ukrajine je údajne aj 35 kontrolných postov, 15 skladov zbraní a munície a niekoľko miest koncentrácie ukrajinských vojakov.

Moskva tiež tvrdí, že ruské letectvo v noci na sobotu na východe Ukrajiny zničilo štyri muničné sklady, jeden sklad paliva a 18 bezpilotných lietadiel, informovala agentúra DPA.

Hovorca ukrajinského rezortu obrany Igor Konašenkov na sobotňajšom brífingu sumarizoval, že doteraz bolo zničených viac ako 2600 ukrajinských tankov a obrnených vozidiel, približne 650 bezpilotných lietadiel, ako aj 142 lietadiel a 112 vrtuľníkov.

DPA poznamenala, že v čase vojny nie je možné overiť túto bilanciu z nezávislých zdrojov.

12:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady (NR) SR. Urobí tak prostredníctvom videokonferencie. Prenos sa plánuje už na aktuálnej 65. schôdzi. Agentúre TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu slovenského parlamentu Michaela Jurcová s tým, že aktuálne dolaďujú technické riešenia prenosu a čas.

10:18 Rusko vyslalo do obsadenej ukrajinskej jadrovej elektrárne pri Záporoží svojich špecialistov, ktorí teraz dohliadajú na ukrajinských pracovníkov a vyžadujú od nich pravidelné správy k „dôverným témam“. Ukrajinský personál celkovo pracuje „pod neuveriteľným tlakom“, uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) s odvolaním sa na oznámenie ukrajinských úradov.

8:50 Rusko bolo nútené zlúčiť a presunúť vyčerpané a nesúrodé jednotky z neúspešného postupu na severovýchode Ukrajiny, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej rannej správe k situácii na Ukrajine. Mnoho z týchto inváznych jednotiek sa podľa neho pravdepodobne stretáva s oslabenou morálkou.

„Rusko dúfa, že geografickým sústredením bojovej sily, skrátením zásobovacích trás a zjednodušením velenia napraví problémy, ktoré predtým obmedzovali jeho inváziu,“ píše britský rezort obrany, podľa ktorého Rusko stále čelí významným výzvam.

„Nedostatky v ruskej taktickej koordinácii pretrvávajú. Nedostatok zručností na úrovni jednotiek a nedôsledná letecká podpora spôsobili, že Rusko nie je schopné plne využiť svoju bojovú masu, napriek miestnym zlepšeniam,“ domnievajú sa Briti.

8:30 Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova bolo evakuovaných od 24. februára z Ukrajiny na ruské územie 1,02 milióna ľudí. Z nich 120 000 boli cudzinci či obyvatelia separatistických oblastí na východe Ukrajiny. O presun do Ruska podľa neho požiadalo 2,8 milióna Ukrajincov. Podľa údajov OSN Ukrajinu od začiatku konfliktu opustilo vyše päť miliónov ľudí. Veľká časť z nich zamierila napríklad do Poľska. Kyjev tvrdí, že ruská armáda zavliekla tisíce Ukrajincov za hranicu, na ruské územie.

7:23 Česká republika je zatiaľ jedinou krajinou, ktorá prejavila záujem stať sa namiesto Ruska členom Rady OSN pre ľudské práva. Agentúre AFP to oznámila hovorkyňa predsedu Valného zhromaždenia OSN. Ďalšie krajiny by sa však o členstvo mohli ešte prihlásiť. O tom, kto voľné miesto obsadí, rozhodne Valné zhromaždenie 10. mája. Miesto, ktoré Moskva stratila, by malo podľa pravidiel pripadnúť krajine zo strednej a východnej Európy. Valné zhromaždenie OSN schválilo 7. apríla prerušenie členstva Ruska v UNHRC kvôli správam, že ruskí vojaci na Ukrajine vraždia civilistov. Rusko sa následne mandátu vzdalo. Pozastavené členstvo má Rusko aj v špeciálnej agentúre OSN pre cestovný ruch UNWTO. Moskva ohlásila, že chce z tohto orgánu odísť. Obmedzením členstva v orgánoch a agentúrach OSN sa podľa agentúry AFP znižuje schopnosť Ruska ovplyvňovať medzinárodné dianie.

6:40 Cieľom ruských vojenských útokov na Donbase je oblasť úplne zničiť a vyľudniť. V noci na sobotu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho hrozí, že oblasť skončí ako ťažko obliehaný Mariupol.

„Neustále brutálne bombardovanie, neustále ruské útoky na infraštruktúru aj obývané oblasti ukazujú, že Rusko chce túto oblasť úplne vyľudniť,“ uviedol Zelenskyj. Za brutálnu označil aj situáciu v Charkove, kde sa podľa Zelenského podarilo ukrajinskej armáde dosiahnuť „významné taktické úspechy“ bez toho, aby ich ďalej upresnil. Z Mariupolu, ktorý pred vojnou patril medzi najrozvinutejšie ukrajinské mestá, sa podľa neho stal „ruský koncentračný tábor pod holým nebom“.

6:37 Podľa amerického ministerstva obrany ruská ofenzíva na Donbase postupuje výrazne pomalšie, než bolo v predstavách Moskvy. Podľa predstaviteľa Pentagonu sú ruské jednotky „aspoň niekoľko dní pozadu voči stavu, kde chceli byť“. Môže za to aj húževnatý vzdor ukrajinských jednotiek. Podľa britského ministerstva obrany bitka na Donbase zostáva hlavným strategickým vojenským úsilím Ruska, aby dosiahlo svoj deklarovaný cieľ zaistiť si kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou.

6:25 Rusko sa nedomnieva, že by bolo vo vojne so Severoatlantickou alianciou (NATO), pretože takýto vývoj by zvýšil riziko jadrového konfliktu. NATO sa však domnieva, že je vo vojne s Ruskom. Uviedol to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu al-Arabíja, informuje tlačová agentúra Reuters.

„Zdá sa, že NATO sa domnieva, že je vo vojne proti Rusku. Lídri NATO a Európskej únie bez okolkov a verejne vyhlasujú, že (ruský prezident Vladimir) Putin musí zlyhať, že Rusko musí byť porazené. Keď použijete takúto terminológiu, verím, že si myslíte, že ste vo vojne,“ povedal Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie tvrdí, že Moskva pozná trasy, ktoré sú používané na zásobovanie Ukrajiny „západnými zbraňami“, pričom uviedol, že „hneď ako sa tieto zbrane dostanú na ukrajinské územie, sú legitímnym cieľom ruskej špeciálnej operácie“.

Lavrov ďalej uviedol, že Moskva Kyjevu predložila už mnoho návrhov, ako vyriešiť prebiehajúci konflikt, avšak nedokázala sa s Ukrajincami dohodnúť na konkrétnych otázkach.

Reuters v piatok citovala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý pre poľské médiá uviedol, že existuje riziko, že sa mierové rozhovory s Moskvou skončia neúspechom. Ako dôvod uviedol hnev ukrajinskej verejnosti na „zverstvá, ktoré napáchali ruské jednotky“ na Ukrajine.

6:20 Spojené štáty začali s výcvikom ukrajinských vojakov na základniach v Nemecku, povedal hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby. Súvisí to s použitím nových zbraní, ktoré Západ posiela na Ukrajinu, aby sa mohla brániť pred Ruskou agresiou. Správanie Rusov na Ukrajine je „kruté“ a ruský prezident Vladimir Putin je „mravne skazený“, povedal Kirby na nezvyčajne emotívnej tlačovej konferencii.

Výcvik v Nemecku „naviaže na počiatočný delostrelecký výcvik, ktorý ukrajinské sily už absolvovali inde“. Vojaci sa začínajú školiť v používaní radarových systémov a obrnených vozidiel. Školia ich príslušníci Floridskej národnej gardy, ktorá pôsobila na Ukrajine až do februára, keď sa začala ruská invázia. Kirby povedal, že stretnutie vojakov, ktorí sa spoznali ešte pred vojnou, bolo veľmi emotívne.

„Je ťažké pozerať sa na niektoré zábery a predstaviť si, že ich spôsobil akýkoľvek zdravo uvažujúci, seriózny a zrelý vodca,“ uviedol hovorca Pentagonu.

Argumenty Kremľa pre inváziu označil za „bizarné“ a „nezmyselné“. Moskva tvrdí, že Ukrajinu oslobodzuje od nacizmu a svoje pôsobenie označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu. Je „ťažké zladiť túto rétoriku s tým, čo robí na Ukrajine nevinným ľuďom, ktorým strieľa do tyla, zväzuje im ruky za chrbtom, zabíja ženy, tehotné ženy, bombarduje nemocnice,“ hodnotil Kremeľ Kirby, admirál vo výslužbe.

681 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine