Pripravte si peňaženky. Vojna vedie k cenovému šoku, aký tu nebol 50 rokov

Svet sa po prekonaní pandémie koronavírusu do normálu v blízkom čase nevráti. Zapríčiňuje to vojna na Ukrajine. Prognózy Svetovej banky sú chmúrne.

30.04.2022 11:00
Rusko, Moskva Foto: ,
Zdražovanie, ktoré akcelerovala invázia Ruska na Ukrajinu, pocíti celý svet vrátane Rusov.
debata (473)

Svetová banka, ktorá pomáha rozvíjajúcim sa ekonomikám znižovať chudobu a zlepšiť životné podmienky, varuje pred najväčším zdražením tovarov za posledných 50 rokov. Očakáva, že ceny za potraviny i za energie sa budú pohybovať vysoko najbližšie tri roky vrátane tohto roku.

„Pohľad Svetovej banky na trhy s komoditami ukazuje najväčší cenový skok energií od ropnej krízy v roku 1973 a najvýraznejšie zdraženie potravín a hnojív od roku 2008," citoval z jej analýzy denník Guardian.

Cenový šok sa týka aj obilnín. „Očakávame v tomto roku nárast cien pšenice o viac ako 40 percent, čo vyvinie tlak na rozvíjajúce sa ekonomiky štátov, ktoré sú závislé od jej dovozu z Ruska a Ukrajiny," uvádza štúdia Svetovej banky.

plyn, oheň, sporák Čítajte viac Čo s plynom? Brusel hrozí sankciami za platbu v rubľoch a hľadá trik, ako to obísť

Nedostatok hnojív a dodávky potravín

Značne vysoké ceny spojené s nedostatkom viacerých tovarov súvisia s tým, že Ukrajina a Rusko patria medzi ich najväčších globálnych vývozcov. „Západné sankcie proti Rusku, hlavnému exportérovi uhličitanu draselného, čpavku a iných pôdnych živín, narušili dodávky týchto významných produktov na celom svete. Hnojivo je kľúčom k udržaniu vysokých výnosov kukurice, sóje, ryže a pšenice," napísala agentúra Reuters.

Server NPR poukázal na to, že napríklad grécki pôdohospodári musia teraz platiť za hnojivá dvojnásobne viac a farmári v Keni dokonca čelia päťnásobne vyšším cenám. „Hrozí, že nedostatok hnojív ešte viac obmedzí celosvetové dodávky potravín, ktoré už obmedzuje prerušenie dôležitých dodávok obilia z Ukrajiny a Ruska. Strata týchto cenovo dostupných zásob pšenice, jačmeňa a iných obilnín dáva vyhliadky na nedostatok potravín a politickú nestabilitu v krajinách Blízkeho východu, Afriky a niektorých ázijských krajín, kde sa milióny ľudí spoliehajú na dotovaný chlieb a lacné rezance," upozornil NPR.

„Rusko sa (dokopy s Bieloruskom) podieľa viac ako 40 percentami na celosvetovom exporte uhličitanu draselného, čo je jedna z troch hlavných živín používaných na zvýšenie výnosov v poľnohospodár­stve," konštatuje Reuters. Pri Bielorusku treba poznamenať, že aj naň Západ uvalil sankcie, čo bol trest za sfalšované výsledky prezidentských volieb a za brutálne potlačenie pokojných povolebných demonštrácií.

Vyššie účty pre firmy aj domácnosti

Svetová banka zdôrazňuje, že najvýraznejšie zdraženie sa týka energií. Hovorí o 50-percentnom skoku cien, pričom v prípade plynu je to dvojnásobný nárast. Vyššie účty zaň pocítia domácnosti i firmy.

Stanica BBC poukázala na časť správy Svetovej banky so sídlom vo Washingtone, kde sa venuje zdražovaniu a nedostatku obilnín: „Dodávky obilia a olejnatých semien z Ukrajiny klesli v dôsledku bojov o viac ako 80 percent a tieto straty vo vývoze v priebehu roka zodpovedajú približne desiatim dňom celosvetových dodávok potravín."

Prehlbujúcu sa krízu napríklad veľmi bolestivo pociťujú obyvatelia Afrického rohu, čo je označenia územia vo východnej Afrike. „Veľa tamojších rodín sa už nachádza na pokraji prežitia," varovala medzinárodná dobročinná organizácia Action Aid.

Svetová banka sa domnieva, že ceny hnojív sa v tomto roku zvýšia takmer až o 70 percent. V takom prípade by to viedlo k tomu, že pôdohospodári ich asi začnú používať menej, čo spôsobí nižšie výnosy plodín.

Drahá ropa

Zdraženie sa týka nielen plynu, ale aj takzvaného čierneho zlata – ropy. „Priemerná cena za barel ropy bude v tomto roku okolo 100 amerických dolárov (USD), čo je najvyššia úroveň od roku 2013 a nárast o viac ako 40 percent v porovnaní s rokom 2021. Očakáva sa, že ceny v roku 2023 klesnú späť na 92 USD, ale zostanú výrazne nad päťročným priemerom 60 USD za barel," napísal Guardian na základe správy Svetovej banky.

473 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #zdražovanie #Svetová banka #vojna na Ukrajine