Ani S-300, ani Patrioty. Srbi si vybrali čínsky raketový systém

Srbsko na sobotňajšej vojenskej prehliadke blízko Belehradu prvýkrát predstavilo verejnosti moderný čínsky systém protivzdušnej obrany FK-3, uviedla rozhlasová a televízna stanica RTS.

30.04.2022 17:12
Srbsko, Čína, FK-3, systém protivzdušnej obrany Foto: ,
Srbsko 30. apríla 2022 na vojenskej prehliadke blízko Belehradu prvýkrát predstavilo verejnosti moderný čínsky systém protivzdušnej obrany FK-3.
debata (52)

Belehrad tak urobil v čase, keď je pre neho s ohľadom na vojnu na Ukrajine stále ťažšie udržiavať krehkú rovnováhu vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom.

Peking predstavuje momentálne pre vojensky neutrálne Srbsko jedného z hlavných partnerov. Balkánska krajina ašpiruje aj na členstvo v Európskej únii a súčasne udržuje priateľské vzťahy s nábožensky a kultúrne spriazneným Ruskom.

Čínsky systém FK-3 je podobný ruskému systému S-300 alebo americkému systému Patriot. Srbsko ho zakúpilo v roku 2019 a prevzalo začiatkom tohto mesiaca. V súčasnosti je jedinou európskou krajinou, ktorá prevádzkuje tento raketový systém, ako aj čínske bojové drony CH-92A.

Srbsko 30. apríla 2022 na vojenskej prehliadke...
Srbsko 30. apríla 2022 na vojenskej prehliadke...
+5Srbsko 30. apríla 2022 na vojenskej prehliadke...

Srbský prezident Aleksandar Vučić si po boku armádnych veliteľov na základni Batajnica prezrel čínsky systém a potom sledoval akrobatickú show, ktorú predvádzali modernizované stíhačky MiG-29 darované balkánskej krajine Ruskom.

„Som hrdý na srbskú armádu, som hrdý na veľký pokrok,“ citovala Vučiča agentúra Reuters. „Chystáme sa výrazne posilniť naše stíhacie letectvo (…) Srbsko je neutrálna krajina a musí nájsť riešenia, ktoré mu umožnia ochrániť svoje nebo a svoj štát,“ dodal.

Dodávka raketového systému FK-3 prinútila niekoľko západných krajín vrátane Nemecka upozorniť Srbsko, že sa od neho ako od krajiny kandidujúcej na členstvo v EÚ očakáva zladenie zahraničnej politiky s dvadsaťsedmičkou. Západ po začiatku vojny na Ukrajine tlačí na Belehrad, aby sa pripojil k protiruským sankciám. To Vučić doteraz odmieta, hoci Srbsko v OSN hlasovalo už trikrát proti Rusku.

Podľa serveru Balkan Insight môže byť zvýšená orientácia na Peking pre Belehrad spôsobom, ako tomuto tlaku čeliť. Prepravu systému FK-3 šiestimi obrovskými čínskymi dopravnými lietadlami Y-20 do Srbska pred viac ako troma týždňami analytici hodnotili ako demonštráciu sily.

Peking vníma Srbsko ako súčasť iniciatívy nového Hodvábneho chodníka, ktorého cieľom je vytvárať nové obchodné príležitosti pre čínske firmy. V balkánskej krajine už Čína investovala miliardy eur, väčšinou vo forme pôžičiek na výstavbu infraštruktúrnych či energetických projektov.

Značná časť technického vybavenia srbskej armády má pôvod v bývalom Sovietskom zväze, hoci silné postavenie si v nej tradične zachováva domáci vojenský priemysel. Rusko je súčasne jedným z jej hlavných dodávateľov. Srbsko je tiež závislé na dodávkach ruského zemného plynu a ropy.

Vučič dnes tiež uviedol, že Srbsko chce do konca roka alebo začiatkom budúceho roka od Francúzska kúpiť 12 viacúčelových stíhacích lietadiel Rafale. V rokovaní je podľa Vučiča aj kúpa 12 bojových lietadiel Typhoon od Británie.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Srbsko #vojna na Ukrajine