67. deň: Z areálu Azovstaľ podľa Zelenského evakuovali okolo 100 ľudí

V ukrajinskom meste Mariupol aktuálne prebieha operácia Organizácie Spojených národov, ktorej cieľom je evakuovať civilistov z komplexu oceliarní Azovstaľ, potvrdil v nedeľu hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AP. OSN na tejto evakuačnej operácii spolupracuje s Medzinárodným výborom Červeného kríža, ako aj s predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska.

01.05.2022 06:30 , aktualizované: 22:08
vojna na Ukrajine Foto: ,
Nedávna, no nedatovaná fotografia, ktorú v piatok 29. apríla 2022 poskytla manželka člena pluku Azov, ukazuje ženu, ktorá utešuje zraneného muža v oceliarni Azovstaľ v Mariupole na východnej Ukrajine.
debata (813)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 67. deň
  • Obkľúčení v oceliarniach Azovstaľ sú podľa starostu Mariupolu v kritickej situácii
  • V areáli Azovstaľ prebieha evakuačná operácia, oznámila OSN
mier-ukrajine-2

VIDEO: Vojaci NATO na Slovensku: Českí výsadkári zlaňujú z Blackhawku.

Video

22:08 Osem civilistov prišlo o život v Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas nedeľňajšieho ostreľovania ruskými silami. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

„Počas ruského ostreľovania v Doneckej oblasti boli 1. mája zabití štyria civilisti, všetci z nich v (meste) Lyman. Zranených bolo ďalších 11 ľudí,“ uviedol gubernátor uvedenej oblasti Pavlo Kyrylenko na online platforme Telegram. Dodal, že ďalšia osoba podľahla zraneniam v meste neďaleko Lymanu.

Očakáva sa, že Lyman, známy ako „červené mesto“ pre svoje priemyselné budovy z červených tehál, bude jedným z ďalších miest, ktoré po tom, čo sa odtiaľ stiahli ukrajinské sily, ovládne ruská armáda, poznamenala AFP.

21:06 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre pondelkové vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzval Nemecko, aby prevzalo „vedúcu úlohu v Európe, a to najmä v súvislosti s otázkami východnej politiky“. Berlín totiž podľa neho v porovnaní s inými európskymi krajinami zaujal váhavý postoj čo sa týka pomoci Ukrajine brániacej sa pred ruskou vojenskou agresiou.

„Nemecko a Ukrajina sú dnes dve kľúčové krajiny, ktoré nesú zodpovednosť za budúcnosť Európy,“ zdôraznil Kuleba. „Nemecko v otázkach zbraní, sankcií a perspektívy (Ukrajiny získať štatút kandidátskej krajiny) EÚ. A Ukrajina zase čo sa týka úlohy zastaviť (ruského prezidenta Vladimira) Putina, poraziť jeho vojnovú mašinériu,“ priblížil.

„Pretože ak tu Putin dosiahne víťazstvo, Európa sa nebude tešiť zo stability a bezpečnosti celé desaťročia,“ varoval šéf ukrajinskej diplomacie. „Ak však zvíťazí Ukrajina, Európu to do budúcnosti posilní,“ uviedol.

20:12 V zariadení ruského ministerstva obrany neďaleko mesta Belgorod vypukol v nedeľu požiar, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov s tým, že jedna osoba utrpela ľahké zranenia. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

„Vypukol požiar v jednom z objektov ministerstva obrany,“ uviedol Gladkov prostredníctvom aplikácie Telegram. Belgorodská oblasť susedí s Ukrajinou.

Predtým v nedeľu gubernátor Kurskej oblasti, ktorá tiež hraničí s Ukrajinou, Roman Starovojt informoval, že sa zrútila časť železničného mosta.

19:07 Skupina prvých približne 100 civilistov bola v nedeľu evakuovaná z komplexu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými silami. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Začala sa evakuácia civilistov z Azovstaľu. Prvá skupina zhruba 100 ľudí už smeruje do kontrolovanej oblasti. Zajtra (v pondelok) sa s nimi stretneme v Záporoží,“ uviedol Zelenskyj v tvíte. Mesto Záporožie leží 220 kilometrov severozápadne od juhoukrajinského prístavu Mariupol. „Teraz spoločne s OSN pracujú na evakuácii ďalších civilistov zo železiarní,“ dodal prezident.

18:56 Dánska vláda v nedeľu oznámila, že si na pondelok predvolala ruského veľvyslanca Vladimira Barbina po tom, čo vzdušný priestor Dánska na krátky okamih v piatok narušilo ruské prieskumné lietadlo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Ruský veľvyslanec (Vladimir Barbin) bol na zajtra predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí,“ uviedol na Twitteri šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Dodal, že tento incident je „absolútne neprijateľný a mimoriadne znepokojujúci v súčasnej situácii“. Reagoval na prebiehajúcu ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a narastajúce napätie medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou (NATO), ktorej členom je aj Dánsko.

Lietadlo vstúpilo do dánskeho vzdušného priestoru v piatok večer východne od ostrova Bornholm v Baltskom mori a následne preletelo aj cez vzdušný priestor Švédska, uviedla vláda v Kodani. Ministerstvo obrany v Štokholme informovalo o narušení švédskeho vzdušného priestoru v sobotu s tým, že išlo o ruské vrtuľové lietadlo Antonov An-30.

17:50 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odmietol kritiku, že jeho vláda neposkytuje dostatočnú a rýchlu pomoc Ukrajine brániacej sa pred ruskou ofenzívou. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Rozhodnutia (ohľadom Ukrajiny) som prijal rýchlo a v koordinácii s našimi spojencami,“ povedal Scholz pre nedeľník Bild am Sonntag.

Scholz v nedeľu na prvomájovom zhromaždení v Düsseldorfe, ktoré zorganizovala Nemecká konfederácia odborových zväzov (DGB), prisľúbil, že Berlín bude naďalej podporovať Ukrajinu finančne, humanitárnou pomocou, ako aj zbraňami.

Pacifistov kritizoval za ich cynický postoj, ktorý označil v aktuálnej situácii za „zastaraný“. „Rešpektujem každý pacifizmus a všetky postoje,“ povedal podľa agentúry AP. Dodal však, že „pre ukrajinských občanov sa musí zdať cynické, keď im hovoria, že sa majú brániť pred Putinovou agresiou bez zbraní“. Šéf nemeckej vlády obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z imperializmu. „Nedovolíme, aby sa násilím posúvali hranice a dobývalo sa územie,“ zdôraznil.

16:09 V ukrajinskom meste Mariupol aktuálne prebieha operácia Organizácie Spojených národov, ktorej cieľom je evakuovať civilistov z komplexu oceliarní Azovstaľ, potvrdil v nedeľu hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AP.

OSN na tejto evakuačnej operácii spolupracuje s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), ako aj s predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska, priblížil Abreu s tým, že o tejto „veľmi zložitej“ situácii v tomto čase neposkytne ďalšie informácie.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Ako píše AP, v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, sa podľa odhadov stále ukrýva približne 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov.

14:30 Ukrajina navrhuje Poľsku, aby sa pripojilo k skupine krajín, ktoré budú garantmi jej bezpečnosti. Poľsko túto ponuku prijme, uviedol hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch.

V rozhovore pre poľskú internetovú stránku Gazeta.pl Kumoch špecifikoval, že autorom návrhu bola administratíva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Kumoch dodal, že poľský prezident Andrzej Duda a vláda prijali rozhodnutie, že „Poľsko sa nevyhne svojej zodpovednosti“.

Informoval, že v súčasnosti sa vedie diskusia o návrhu dohody medzi Ukrajinou a štátmi pripravenými garantovať jej bezpečnosť.

Na margo prípadnej dohody s Ruskom Kumoch podľa agentúry PAP zdôraznil: „Ak sa má dosiahnuť mierová dohoda, máme záujem len o takú, ktorá zaručí územnú celistvosť Ukrajiny a jej nezávislosť, a len takú, s ktorou budú súhlasiť Ukrajinci.“

„Môžem vás ubezpečiť: nepodporíme žiadnu mierovú dohodu, ktorá by vydala Ukrajinu Rusku,“ zdôraznil Kumoch.

13:01 Ukrajinské ozbrojené sily v nedeľu oznámili, že opakovane pálili raketovými strelami na Ruskom obsadený Hadí ostrov v Čiernom mori. Pri útokoch bolo zničených niekoľko ruských protivzdušných obranných systémov a jedna komunikačná jednotka.

Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na velenie Južného vojenského okruhu ukrajinskej armády. Podľa tohto zdroja prišlo o život pri ukrajinskej raketovej paľbe 42 ruských vojakov.

Ani samotné útoky, ani počet obetí sa však nedajú v súčasnosti nezávisle overiť, poznamenáva DPA. Z ruskej strany neprišla o tejto vojenskej akcii nijaká správa.

Hadí ostrov leží v Čiernom mori približne 35 kilometrov od ukrajinského pobrežia a koncom februára ho dobyli ruské jednotky.

11:46 Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že z domov pri mariupolských oceliarňach Azovstal v sobotu odišli humanitárnym koridorom dve skupiny civilistov. V jednej podľa tohto zdroja bolo 25 osôb a v druhej 21, napísala agentúra TASS. Ukrajinská strana túto informáciu nepotvrdila. Železiarne a oceliarne Azovstal sú poslednou baštou ukrajinského odporu v juhukrajinskom prístavnom meste Mariupol. V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj civilisti vrátane žien a detí.

10:58 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v sobotu 4275 obyvateľov Ukrajiny, z toho 846 mužov, 2658 žien a 771 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 151 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3888 ľudí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 56 policajtov, 61 hasičov, 97 colníkov, 471 vojakov, 123 dobrovoľníkov, dvaja duchovní, 50 príslušníkov zahraničných zložiek a 14 zamestnancov migračného úradu,“ priblížila Zuzana Hrabovská z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Dodala, že zároveň vypravili 55 autobusov. Prepravili tak 590 osôb na rôzne miesta Slovenska. Vlakom prepravili 302 Ukrajincov. Dva vlaky boli podľa MV vypravené mimoriadne.

9:38 Ruská armáda pokračuje v sťahovaní síl k ukrajinským hraniciam, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb vo svojej situačnej správe k bojom v krajine. Invázne jednotky sa podľa neho tiež pokúšajú dosiahnuť administratívne hranice ukrajinskej Chersonskej oblasti a vytvoriť tam priaznivé podmienky pre ofenzívu na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Pokračujú v ostreľovaní a leteckých náletoch na Charkov, oznámilo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

„Velenie ozbrojených síl Ruskej federácie naďalej prijíma opatrenia na posilnenie úderného potenciálu svojich vojsk, aby zvýšilo tempo útočnej operácie. Do pohraničných oblastí s Ukrajinou privážajú po železnici zbrane a vojenskú techniku z ruských skladov v Západnom, Centrálnom a Východnom vojenskom okruhu a Severnej flotily,“ tvrdí ukrajinské vojenské velenie.

7:36 Podľa prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského Rusko od začiatku invázie prišlo o viac ako 1 000 tankov, takmer 200 lietadiel a 2 500 bojových vozidiel. Upozorňuje ale, že Rusko má stále dostatok vojenského vybyvenia a rakiet, ktoré môže proti Ukrajine použiť, uviedol Kyiv Independent.

"Áno, stále majú rakety, ktoré môžu zaútočiť na naše územie… Ale táto vojna už oslabila Rusko natoľko, že na prehliadku 9. mája v Moskve musia naplánovať menej vojenskej techniky,“ povedal Zelenskyj.

6:52 Pokračujúcu „silnú podporu“ Washingtonu Ukrajine v boji proti agresii Ruska opätovne potvrdil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Povedal to v rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom, ktorý sa uskutočnil v sobotu večer miestneho času, uvádza sa vo vyhlásení rezortu americkej diplomacie, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Blinken informoval Kulebu aj o pripravovanom návrate amerických diplomatov – najskôr do Ľvova v nadchádzajúcom týždni a čo najskôr do Kyjeva. Obaja ministri hovorili tiež o ďalšej finančnej pomoci Ukrajine vo výške 33 miliárd dolárov, o ktorú požiadala vo štvrtok vláda USA Kongres, aby umožnila Kyjevu poraziť „bezohľadnú vojnu“ vedenú Kremľom. Z tejto sumy má byť 20 miliárd dolárov použitých na vojenské účely a asi 8,5 miliardy ako ekonomická pomoc. Blinken navštívil ukrajinskú metropolu 25. apríla spolu s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

6:30 Ľudia v Rusmi obliehanom areáli oceliarní Azovstal v ukrajinskom Mariupole sú na pokraji smrti a môžu im zostávať len hodiny života. Britskej stanici BBC to povedal primátor Mariupolu Vadym Bojčenko. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské sily pokračujú v náletoch na Mariupol s cieľom zablokovať jednotky brániace Azovstal. Ruská strana v sobotu informovala o úspešnej evakuácii 25 civilistov z obliehaného areálu. Ukrajinci potvrdili evakuáciu 20 ľudí.

Oceliarne Azovstal sú poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole. V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch podľa ukrajinských úradov skrývajú aj stovky žien a detí.

Ľudia v Azovstale sú „na hranici medzi životom a smrťou. Čakajú, modlia sa za záchranu… Je ťažké povedať, koľko dní alebo hodín máme na záchranu ich životov,“ povedal Bojčenko. „Ľudia, ktorí tam uviazli, nemajú takmer žiadnu šancu zachrániť si život. Nemajú možnosť nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. Vstúpili do protiatómových krytov a čakajú na záchranu životov.“

V oceliarňach je podľa starostu približne 1000 civilistov, z ktorých zhruba 600 je zranených. Niektorí sú v areáli ukrytí už od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Pluk Azov, pôvodne krajne pravicová skupina, ktorá bola neskôr začlenená do ukrajinskej domobrany, zverejnila zábery žien a detí v preplnených miestnostiach a chodbách. Tvrdia o nich, že pochádzajú z Azovstalu. Na inom sú ranení ľudia vo veľmi primitívnych podmienkach.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti dnes uviedla, že z obliehaného areálu oceliarne Azovstal v Mariupole bolo dnes evakuovaných 25 civilistov, vrátane šiestich detí.

O niekoľko hodín neskôr zástupca veliteľa pluku Azov potvrdil evakuáciu 20 žien a detí z Azovstalu do Záporožia, ktoré je pod kontrolou Ukrajincov. „Dúfame, že tento proces bude pokračovať a podarí sa nám evakuovať všetkých civilistov,“ uviedol.

O záchranu nielen civilistov, ale aj obrancov Azovstalu, v piatok v Ríme žiadali dve manželky ukrajinských vojakov z pluku Azov, uviedla agentúra AP. Medzi obrancami oceliarní, ktorých je asi 2 000, je podľa žien 600 ranených, niektorí majú amputované končatiny alebo trpia gangrénou. Muži na videu, ktoré ženy ukázali novinárom, tvrdia, že majú jednu fľašu vody pre štyri osoby na deň.

„Môžeme vykonať rýchlu záchrannú operáciu, ktorá zachráni našich vojakov, našich civilistov, naše deti. Musíme to urobiť hneď, pretože ľudia – každú hodinu, každú sekundu – umierajú,“ povedala jedna z manželiek. Ak vojaci z pluku Azov padnú do rúk Rusov, budú mučení a zabití, sú presvedčené ženy. V celom Mariupole zostáva zhruba 100 000 obyvateľov, štvrtina predvojnovej populácie. Ich evakuácia opakovane zlyhala.

Starosta Bojčenko vyhlásil, že ruskí vojaci za dva mesiace vojny zabili dvakrát viac obyvateľov Mariupolu, než nacisti, ktorí Mariupol počas druhej svetovej vojny okupovali dva roky. Ruskej armáde pripisuje zabitie 20-tisíc ľudí, kým po nacistoch podľa neho zostalo 10-tisíc obetí.

813 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine