V americkom Novom Mexiku sa rýchlo šíria lesné požiare, zničili stovky domov

V americkom štáte Nové Mexiko sa vplyvom silného vetra rýchlo šíria lesné požiare. Podľa odhadov môžu viac ako zdvojnásobiť svoju súčasnú rozlohu cez 400 kilometrov štvorcových. Zničili už stovky budov a tisíce ľudí vyhnali z domovov, informovala dnes agentúra Reuters.

01.05.2022 08:38
debata (1)

Požiar s centrom v údolí Calf Canyon necelých 50 kilometrov východne od hlavného mesta Nového Mexika Santa Fe rozdúchava vo vyprahnutých horských lesoch prudký jarný vietor. V súčasnosti je zďaleka najväčším a najničivejším požiarom v Spojených štátoch. Jeho veľkosť je takmer porovnateľná s rozlohou českej metropoly – Praha má bezmála 500 kilometrov štvorcových.

„Požiar je už na rozlohe 100-tisíc akrov (406 štvorcových kilometrov). Jeho veľkosť sa môže ľahko zdvojnásobiť, možno aj viac,“ povedal na brífingu veliteľ zásahu Carl Schwope. Počas posledných 24 hodín sa požiar rozrástol o polovicu. Pokiaľ plamene zachvátia viac ako 100-tisíc akrov, jedná sa podľa americkej definície o takzvaný „megapožiar“.

V sobotu sa oheň priblížil na niekoľko kilometrov k mestečku Las Vegas v Novom Mexiku, na ktoré „pršali“ kúsky obhoreného dreva s veľkosťou až štvrťdolárovej mince. Úrady obce so 14-tisíc obyvateľmi pripravujú evakuáciu.

Hasiči tento rok predvídajú množstvo požiarov na západe USA, pretože podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva je na 80 percentách tohto územia veľké sucho. Vedci očakávajú, že v prípade vyplnenia scenára zvýšenie globálnej teploty o dva stupne budú požiare na západe Spojených štátov už v polovici storočia spaľovať ročne dvojnásobnú plochu ako teraz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lesné požiare