Rusi v Mariupoli pootvorili bránu z pekla

Desať dní po tom, čo šéf Kremľa nariadil hermeticky zablokovať poslednú baštu ukrajinských obrancov v Mariupoli, aby z nej "ani mucha nevyletela", OSN potvrdila, že z areálu obkľúčených oceliarní v azovskom prístave sa začala evakuácia.

01.05.2022 18:48
Russia Ukraine War Foto:
Manželky posledných ukrajinských obrancov Mariupoľa v Kyjeve žiadali, aby do evakuácie boli popri civilistoch zahrnutí aj vojaci. FOTO: SITA/AP
debata (39)

Na operácii sa podieľa Medzinárodný výbor Červeného kríža a je koordinovaná s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi, oznámil hovorca OSN Saviano Abreu. Situáciu vo vyše dvoch mesiacov obliehanom juhoukrajinskom meste označil za „veľmi zložitú“ a ďalšie podrobnosti nechcel uviesť.

V podzemných priestoroch rozľahlého hutníckeho komplexu Azovstaľ, ktorý zaberá plochu asi desať štvorcových kilometrov, našlo útočisko spoločne s približne dvoma tisíckami ukrajinských bojovníkov až tisíc civilistov.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že z domov pri Azovstale už v sobotu odišli humanitárnym koridorom dve skupiny civilistov. V jednej bolo podľa Moskvy 25 osôb a v druhej 21.

„Cez deň odišlo 25 miestnych obyvateľov. S príchodom tmy odišla druhá skupina 21 ľudí. Previezli ich do obce Bezimennoje,“ potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Podľa fotografa agentúry Reuters v nedeľu dorazilo do dočasného ubytovacieho centra v meste Bezimennoje vyše päťdesiat civilistov, ktorí opustili oblasť okolo Azovstaľu. Priviezli ich autobusy s ukrajinskými poznávacími značkami, ktoré v konvoji sprevádzali ruské vojenské vozidlá a autá so symbolmi OSN. V prvej skupine bolo asi 40 ľudí, v druhej ďalších 14 osôb, tvrdí fotoreportér Reuters.

Bezimennoje sa nachádza asi tridsať kilometrov východne od Mariupoľa.

Mariupoľská mestská rada v nedeľu ráno oznámila, že v priebehu dňa by sa mohla uskutočniť hromadnejšia evakuácia civilistov z Azovstaľu. Ľudí, ktorí chcú odísť do Záporožia, úrady vyzvali, aby sa dostavili o štvrtej popoludní miestneho času na stanovené evakuačné miesto.

Generálny tajomník OSN António Guterres už po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve spomenul intenzívne rokovania, ktoré majú umožniť evakuáciu z Azovstaľu. O evakuáciách civilistov rokoval šéf OSN predtým v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Ruské agentúry TASS a RIA Novosti v sobotu večer uviedli, že z areálu oceliarne bolo evakuovaných prvých 25 civilistov vrátane šiestich detí. Zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov Sviatoslav Palamar, známy pod bojovým pseudonymom Kalina, potvrdil evakuáciu dvoch desiatok žien a detí z Azovstaľu. „Boli to prví civilisti ukrývajúci sa pod rozsiahlym hutníckym komplexom, ktorým sa po niekoľkých týždňoch podarilo odísť,“ poznamenal denník Guardian.

Pokoj zbraní

„Je pravda, že obe strany dodržiavajú režim prímeria,“ informoval v sobotu večer Palamar vo videu zverejnenom na platforme Telegram. Pokoj zbraní mal podľa neho začať platiť v posledný aprílový deň už o šiestej ráno, paľba však stíchla až o päť hodín neskôr. „Útočníci predtým celú noc búšili do Azovstaľu delostrelectvom, čo spôsobilo nové blokády a nové závaly. "Na dohodnuté miesto stretnutia sme priviedli dvadsať civilistov, ktorých sa nám podarilo zachrániť spod trosiek. Ide o ženy a deti. Dúfame, že títo ľudia pôjdu na dohodnuté miesto určenia, ktorým je Záporožie,“ poznamenal Palamar s odkazom na mesto, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl. „Dúfame tiež, že tento proces bude pokračovať a podarí sa nám evakuovať všetkých civilistov,“ dodal.

Záblesk nádeje

Poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak v rozhovore pre stanicu BBC sobotňajšiu evakuáciu menšieho počtu ľudí označil za „záblesk nádeje“, hoci situácia podľa neho zostáva extrémne zložitá.

Konkrétny počet evakuovaných Sak neuviedol. „Je to, samozrejme, len malý počet, pretože v oceliarňach Azovstaľ zostáva uväznených vyše tisíc civilistov a navyše je tam aj vyše päťsto zranených vojakov, ktorých je tiež potrebné evakuovať, aby im bolo možné poskytnúť potrebnú lekársku pomoc,“ uviedol.

Medzitým manželky ukrajinských obrancov Mariupoľa, ktorí uviazli v obliehanom Azovstale, vyzývajú, aby súčasťou evakuácie bol aj bezpečný odsun vojakov. Obávajú sa totiž, že ak vojaci zostanú v zničenom areáli oceliarní, zajmú ich ruské sily, ktoré ich môžu mučiť i popraviť.

Aj na vojakoch záleží

„Na životoch vojakov tiež záleží. Nemôžeme hovoriť len o civilistoch,“ povedala v rozhovore pre agentúru AP Julia Fedusiuková, manželka bojovníka pluku Azov Arsenia Fedusiuka. „Dúfame, že dokážeme zachrániť aj vojakov, nielen mŕtvych, nielen zranených, ale ich všetkých,“ dodala.

Kateryna Prokopenková, ktorej manžel Denys Prokopenko je veliteľom pluku Azov, vyzvala na uskutočnenie vojenskej operácie podobnej tej, ktorá počas druhej svetovej vojny pri francúzskom meste Dunkerque umožnila evakuáciu britských a spojeneckých vojsk obkľúčených nemeckými silami. „Môžeme spraviť takúto operáciu, ktorá zachráni našich vojakov, našich civilistov, naše deti,“ povedala Prokopenková. „Musíme to spraviť práve teraz, pretože každú hodinu, každú sekundu zomierajú ľudia,“ zdôraznila.

Starosta Mariupoľa Vadym Bojčenko v sobotu ráno varoval, že ľudia v areáli oceliarní sú na pokraji smrti a mnohým zostávajú už len hodiny života. „Čakajú, modlia sa za záchranu,“ povedal s tým, že zásoby jedla a pitia sa v podzemí Azovstaľu katastrofálne míňajú, ľudia dostávajú denne len malý prídel stravy a pol litra vody. „Je ťažké povedať, koľko dní alebo hodín máme na záchranu ich životov. Ľudia, ktorí tam uviazli, nemajú takmer žiadnu šancu sami si zachrániť život. Nemajú možnosť nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. Vstúpili do protiatómových krytov a čakajú na záchranu,“ dodal starosta, podľa ktorého Rusi za dva mesiace zabili vyše dvadsaťtisíc Mariupoľčanov, čo je dvojnásobne viac, než koľko obetí si vyžiadala dvojročná nacistická okupácia mesta počas druhej svetovej vojny.

S výnimkou areálu oceliarní Azovstaľ je zvyšok Mariupoľa už od polovice apríla plne pod kontrolou ruských síl. V niekdajšom takmer polmiliónovom meste, z deväťdesiatich percent zdevastovanom bombardovaním a ostreľovaním, podľa odhadov stále zostáva asi stotisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariupol #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Azovstal