Biden vysiela na Slovensko prvú dámu. Poďakuje za Ukrajinu

Jill Bidenová, manželka amerického prezidenta Joea Bidena, príde na Slovensko.

02.05.2022 07:23 , aktualizované: 16:17
Jill Biden Foto: ,
Americká prvá dáma Jill Bidenová.
debata (117)

Cesta prvej dámy do Európy v dňoch 5. až 9. mája sa zameria na podporu utečencov z Ukrajiny. Tí museli opustiť domov pre vojnu, ktorú 24. februára rozpútalo Rusko. Bidenová najprv zavíta do Rumunska. Potom príde na Slovensko a podľa agentúry Reuters okrem Bratislavy navštívi Košice a Vyšné Nemecké. Na Deň matiek, ôsmeho mája, sa stretne s ukrajinskými ženami a deťmi, humanitárnymi pracovníkmi a Slovákmi podporujúcimi rodiny utečencov.

Ocenenie pre Slovensko

Prvá dáma má naplánované aj schôdzky s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a vládnymi predstaviteľmi. Dá sa Bidenovej návšteva chápať ako ocenenie USA za slovenské postoje k Ukrajine?

"Jednoznačne,“ reagoval pre Pravdu zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš. "Slovensko sa ukázalo pred svetom ako zodpovedná krajina, ktorá veľmi citlivo a obetavo zareagovala na katastrofálnu vojnu a utečeneckú vlnu z územia nášho východného suseda. Prvá dáma USA sa u nás stretne s ľuďmi, ktorí majú rozhodujúci podiel na pomoci Ukrajine. Obzvlášť symbolické bude stretnutie na východnom Slovensku na Deň matiek s ukrajinskými utečenkami a ich deťmi, ktoré bude určite silno mediálne rezonovať po celom svete,“ uviedol bývalý slovenský minister medzinárodných vzťahov.

Slovensko-ukrajinské hranice podľa ministerstva vnútra od začiatku vojny prekročilo takmer 385-tisíc ľudí. Boli medzi nimi najmä ženy a deti. Na Slovensku o dočasné útočisko požiadalo viac ako 71-tisíc z nich. Celkovo už Ukrajinu podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov opustilo viac ako päť a pol milióna ľudí.

"Možno je trocha prekvapujúce, že na cestu do Európy sa vydá prvá dáma a nie viceprezidentka Kamala Harrisová. Ale asi sa dá debatovať, či návšteva Bidenovej nie je svojím spôsobom ešte na vyššej úrovni. Je to manželka prezidenta a prvá dáma, takže určite bude mať jej príchod aj symbolický význam,“ zdôraznil pre Pravdu expert na americkú politiku z Karlovej univerzity Jan Hornát, ktorý si rovnako ako Demeš myslí, že Bidenová ocení pomoc krajín strednej a východnej Európy Ukrajine. "Prvá dáma určite upriami pozornosť na to, čo tento región vrátane Slovenska robí. A bude to takpovediac kontrapunktom oproti tomu, ako naše krajiny v minulosti pri téme utečencov vnímala najmä západná Európa, ale aj liberálni demokrati v Spojených štátoch. Z návštevy americkej prvej dámy sa teda dá vyčítať uznanie za prístup k Ukrajincom a dá sa predpokladať, že Bidenová v tomto kontexte pochváli východoeurópske krajiny za ich prácu,“ povedal Hornát.

Zároveň si odborník myslí, že Bidenová sa bude usilovať Slovensko povzbudiť, aby utečencov z Ukrajiny naďalej podporovalo.

"Jej návšteva prichádza v čase, keď to vyzerá tak, že východoeurópske krajiny asi neočakávali, že vojna bude trvať tak dlho a že utečenecká kríza bude taká rozsiahla. Sledujem to v Česku, ale vidím to aj na Slovensku, že už sa viac objavujú hlasy, že vlády sa vraj viac starajú o Ukrajincov ako o bežných ľudí. A, samozrejme, čím dlhšie bude táto situácia trvať, tým budú takéto vyjadrenia znieť silnejšie. Možno Bidenovej prítomnosť a jej humanitárny odkaz pomôžu odraziť podobné tvrdenia. Inou otázkou je, či to pomôže nejako dlhodobejšie,“ vysvetlil Hornát.

Okrem pomoci ukrajinským utečencom sa na Slovensko v posledných týždňoch upriamila pozornosť sveta za to, že Kyjevu poskytlo systém protivzdušnej obrany S-300. "Úlohou manželky amerického prezidenta nie je hovoriť o týchto záležitostiach, ale z Bidenovej návštevy sa dá vyčítať, že USA oceňujú snahy viacerých krajín vojensky pomáhať Ukrajine,“ dodal Hornát.

Naposledy bola americká prvá dáma na Slovensku v roku 1999. Vtedy prišla Hillary Clintonová, ktorá do Bratislavy zavítala po prvý raz už v roku 1996. V roku 2005 bola na Slovensku aj Laura Bushová, no nie na samostatnej návšteve. Do Bratislavy prišla po boku manžela Georgea Busha. Vtedajší americký prezident v hlavnom meste absolvoval summit so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Jill Bidenová a manželom Joeom Bidenom počas... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Biden Egg Roll Jill Bidenová a manželom Joeom Bidenom počas veľkonočnej slávnosti v Bielom dome.

Príde na Slovensko po Bidenovej aj jej manžel? "Dá sa očakávať, že jej pobyt vytvorí predpolie pre takúto návštevu. Už je najvyšší čas, aby sa to stalo. Na Slovensku sme privítali dosiaľ len prezidenta USA Busha v roku 2005, keď mal okrem bilaterálnych stretnutí na Bratislavskom hrade aj schôdzku s Putinom. Termín návštevy prezidenta je však zložité predvídať. Len nedávno bol v susednom Poľsku. Prípadný Bidenov príchod bude výsledkom vývoja vo svete a celkového cestovného kalendára vládcu Oválnej pracovne. Nesmieme zabudnúť ani na domácu agendu vrátane nadchádzajúcich amerických prezidentských volieb, ktoré sa konajú v roku 2024,“ ozrejmil situáciu Demeš.

Americké prvé dámy

Určujú módne trendy, ale neraz udávali aj politický tón. Taká je história pôsobenia prvých dám v Bielom dome. Bidenová bola na titulke magazínu Vogue, ale manžel z nej urobil aj svoju vyslankyňu. "Jej cestovný program sa dá porovnať s tým, ktorý má šéf Bieleho domu,“ napísala v júli 2021 o súčasnej prvej dáme spravodajská agentúra AP.

Bidenová bola mimoriadne aktívna pri propagovaní anticovidových vakcín po celých Spojených štátoch. V júli 2021 viedla americkú delegáciu na letnej olympiáde v Tokiu. Návšteva Rumunska a Slovenska bude jej druhou samostatnou zahraničnou cestou od nástupu jej manžela do Bieleho domu v januári 2021. "Jill Bidenová má politické skúsenosti a vie, ako ich využiť. Okrem toho jej manžel nie osobou, ktorá na seba púta všetku pozornosť, takže médiá sa venujú aj jej iniciatívam. Bidenová sa sústreďuje na vzdelávanie či na podporu vojenských rodín,“ uviedla pre Pravdu Tammy Vigilová, autorka knihy Melania a Michelle: Prvé dámy v novej ére, ktorá sa venuje manželkám dvoch predchádzajúcich prezidentov Melanii Trumpovej a Michelle Obamovej.

Bidenová aj ako prvá dáma naďalej vyučuje angličtinu na vysokej škole Northern Virginia Community College. "Je to výnimočná situácia. Pokiaľ viem, naposledy sme mali pracujúcu prvú dámu v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Bola ňou Eleanor Rooseveltová. A to len písala stĺpčeky do magazínov. Bidenová už odráža modernú reprezentáciu americkej ženy, ktorá chodí do práce a nie je len odkázaná na príjem manžela,“ dodala Vigilová, ktorá sa na Bostonskej univerzite zaoberá politickou komunikáciou.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Ukrajina #Jill Bidenová #Putinova vojna #utečenci z Ukrajiny