Erdogan: Vojna na Ukrajine nesmie negatívne ovplyvniť turistickú sezónu v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že vojna na Ukrajine nesmie negatívne ovplyvniť turistickú sezónu v Turecku.

02.05.2022 09:43
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (10)

Po modlitbách pri príležitosti začiatku moslimského sviatku íd al-fitr prezident Erdogan povedal, že ruský prezident Vladimir Putin je „veľmi citlivý“ voči potrebe Turecka mať z turizmu zisky a už v tejto veci prisľúbil podporu.

Turecko sužuje prudko sa zvyšujúca inflácia a potrebuje zahraničné meny pochádzajúce od turistov. Erdogan dodal, že do Turecka budú prichádzať aj saudskoarabskí turisti, čo je výsledkom jeho minulotýždňovej návštevy v Saudskej Arábii.

Turecko / Istanbul / Ekonomika / Čítajte viac Líder tureckej opozície na protest proti prudkému zvýšeniu cien neplatí účty, vypli mu elektrinu

V rozhovore pre grécku štátnu stanicu ERT ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský cestovný ruch priniesol Grécku a Turecku zisky, ale označil ich za „krvavé peniaze“.

Zelenskyj poukázal na dvojaký meter, pretože Turecko vystupuje ako sprostredkovateľ medzi Ukrajinou a Ruskom, a zároveň pripravuje destinácie pre ruských dovolenkárov.

Erdogan tiež oznámil, že tento týždeň sa bude rozprávať s ruským prezidentom Putinom o urýchlení evakuácií ľudí z obkľúčeného juhoukrajinského mesta Mariupol a o hľadaní spôsobu, ako vyviezť do sveta obilie z Ukrajiny a Ruska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #turistická sezóna #vojna na Ukrajine