Mobily španielskeho premiéra a ministerky obrany napadol špionážny softvér Pegasus

Španielska vláda v pondelok oznámila, že mobilné telefóny premiéra Pedra Sáncheza a ministerky obrany Margarity Roblesovej boli vlani sledované pomocou špionážneho softvéru Pegasus a išlo o "protizákonný a vonkajší zásah". Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

02.05.2022 13:55
Španielsko Pegasus Roblesová Foto: ,
Španielska misnisterka obrany Margarita Roblesová na archívnej snímke.
debata

Špionážny softvér môžu mať k dispozícii len vládne úrady, ale vláda nedala žiadnemu povolenie na jeho použitie.

„Nie je to domnienka, existujú o tom nesmierne závažné fakty,“ uviedol predstaviteľ španielskej vlády Félix Bolaňos a potvrdil tak správy médií. „Chceme, aby to justičné orgány vyšetrili,“ dodal.

Sánchezov mobilný telefón bol napadnutý týmto sledovacím softvérom dvakrát v máji 2021 a mobil ministerky obrany Roblesovej sa stal terčom nasledujúci mesiac, povedal Bolaňos na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii.

Oznámil, že tieto prieniky mali za následok získanie značného množstva údajov a že správy podrobne opisujúce uvedené zásahy boli odovzdané španielskemu Národnému súdu na ďalšie vyšetrovanie. „Nemáme žiadne pochybnosti, že toto je protizákonný, nepovolený zásah. Prichádza z cudzieho štátneho orgánu a nemal povolenie súdu,“ doplnil Bolaňos.

Španielska vláda je už pod tlakom, aby vysvetlila, prečo boli špionážnym softvérom Pegasus v rokoch 2017 až 2020 napadnuté mobilné telefóny desiatok ľudí napojených na separatistické hnutie v severovýchodnom španielskom regióne Katalánsko, ako tvrdí skupina Citizen Lab špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #špionáž #Pedro Sanchéz #Pegasus