Z trosiek zrútenej výškovej budovy v Číne vyslobodili záchranári ôsmu osobu

Záchranári v pondelok vyslobodili spod zrútenej budovy v čínskom meste Čchang-ša v provincii Chu-nan ôsmeho preživšieho a previezli ho do nemocnice bez zverejnenia podrobností o jeho zdravotnom stave. TASR prevzala správu od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na čínsku štátnu televíziu CCTV.

02.05.2022 17:00
debata

Záchranárske práce pokračujú už tretí deň. Podľa miestnych predstaviteľov je v troskách budovy uväznených stále najmenej 15 osôb, pričom s ďalšími 39 ľuďmi nedokázali nadviazať kontakt.

Starosta mesta Čchang-ša pôvodne uviedol, že vláda sa pokúsi vyslobodiť ľudí spod sutín v priebehu kľúčových prvých 72 hodín. Tento termín však vypršal v pondelok popoludní a podľa televízie CCTV nádej na záchranu ďalších osôb rýchlo klesá.

K zrúteniu výškovej budovy došlo v piatok. Podľa agentúry Sinchua mala budova osem poschodí.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu vyzval na pátranie po preživších „za každú cenu“ a nariadil dôkladné vyšetrenie príčin incidentu.

Polícia zatkla v nedeľu v súvislosti s nešťastím deväť osôb. Je medzi nimi majiteľ budovy, traja ľudia zodpovední za projekt a jeho realizáciu a ďalší piati ľudia, ktorí sú podozriví, že nesprávne vyhodnotili bezpečnosť penziónu na štvrtom až šiestom poschodí budovy.

Zrútenia budov v Číne nie sú nezvyčajným javom. Dochádza k nim v dôsledku nedostačujúcich bezpečnostných noriem i korupcie stavebného dozoru.

debata chyba