Dánsko zlikviduje 1,1 milióna vakcín, nepodarilo sa ich darovať

Dánsko v najbližších týždňoch zlikviduje 1,1 milióna vakcín proti covidu, pretože sa blíži dátum ich spotreby a snahy darovať ich rozvojovým krajinám boli neúspešné. S odvolaním sa na dánske zdravotné úrady to dnes napísala agentúra AP.

02.05.2022 17:31
debata (6)

Veľká väčšina ľudí v krajine s 5,8 miliónmi obyvateľov je už očkovaná, 81 percent z nich dostalo dve dávky a takmer 62 percent aj dávku posilňujúcu. Epidémia nákazy je teraz v krajine podľa zdravotných úradov pod kontrolou.

„Teraz sa objavili globálne problémy s darovaním vakcín proti Covid-19, pretože prvýkrát počas pandémie nastala situácia, kedy ponuka vakcín prevyšuje dopyt,“ uviedla dánska agentúra zodpovedná za boj proti infekčným chorobám. Poznamenala, že sa to týka aj Dánska, ktoré doteraz darovalo deväť miliónov vakcín a snažilo sa aj v spolupráci s Európskou úniou nájsť krajiny, ktoré by využili ďalšie.

„Vzhľadom na klesajúci dopyt a nedostatočnú ochotu nechať sa očkovať v rozvojových krajinách však bolo pre Dánsko a ďalšie krajiny EÚ ťažké nájsť pre prebytočné dávky príjemcu,“ dodala agentúra.

Nemecko koronavírus incidencia týždňová rekord Čítajte viac Na hraniciach Chorvátska prestali platiť všetky proticovidové opatrenia
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #koronavírus #vakcína proti covidu