Aj Hitler bol Žid, bráni Lavrov "denacifikáciu" Ukrajiny

Ukrajinského prezidenta prirovnal k vodcovi nacistickej ríše. Svojou poznámkou o židovskej krvi, ktorá údajne kolovala aj v Hitlerových žilách, šéf moskovskej diplomacie vyvolal v Izraeli obrovskú búrku nevôle.

02.05.2022 18:22
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (74)

Izrael, ktorý sa k ruskej agresii proti Ukrajine doteraz staval prísne neutrálne, tvrdo odsúdil výroky Sergeja Lavrova. Ruský minister zahraničných vecí v rozhovore pre taliansku televíziu Mediaset dostal otázku, ako je možné „denacifikovať“ krajinu, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid. "Podľa mňa aj Hitler mal židovskú krv. To absolútne nič neznamená. Už dlho počúvame od múdrych Židov, že najhorlivejšími antisemitmi sú spravidla Židia. V každej rodine sa nájde čierna ovca,“ znela Lavrovova odpoveď.

V Jeruzaleme, ktorý sa uchádzal o rolu sprostredkovateľa medzi Moskvou a Kyjevom, Lavrovove šokujúce výroky doslova vyrazili poistky. "Jeho slová sú vo svojej podstate nepravdivé a neprijateľné. Účelom takejto lži je pokúsiť sa nasmerovať obvinenia z páchania tých najstrašnejších zločinov proti Židom na samotných Židov a zbaviť zodpovednosti prenasledovateľov nášho ľudu,“ citoval denník Haarec premiéra Naftaliho Bennetta, ktorý v marci, už po vypuknutí vojny, rokoval s Putinom v Moskve a ponúkol Jeruzalem ako dejisko budúcich mierových rokovaní so Zelenským.

Ešte ostrejšie ragoval šéf izraelskej diplomacie Jair Lapid, ktorého rezort si predvolal ruského veľvyslanca a tlmočil mu ostrý protest. „Vyjadrenia ministra zahraničných vecí Lavrova je neodpustiteľné a odporné a zároveň je to strašný historický omyl,“ citoval Lapida denník Jerusalem Post. „Povedať, že Hitler bol Žid je ako tvrdiť, že Židia sa zabíjali sami .Židia počas holokaustu nevraždili sami seba," pokračoval Lapid a zdôrazni: "Ukrajinci nie sú nacisti. Nacistami boli iba nacisti – iba oni systematicky vyhladzovali Židov. Najnižšia forma rasizmu proti Židom je obviniť ich samotných z antisemitizmu,“ dodal s tým, že od Lavrova očakáva ospravedlnenie.

Lavrov v rozhovore pre Mediaset ešte poznamenal, že „Zelenskyj môže podporiť mier medzi štátmi, ak prestane svojim nacistickým silám vydávať rozkazy, ktoré hraničia so zločinom.“ Izraelský minister komunikácií Joaz Hendel v rozhovore pre armádny rozhlas odsúdil Lavrovovo tvrdenie, že Hitler bol Žid, ako historicky zdiskreditované „lži, ktoré majú ospravedlniť zverstvá Rusov na Ukrajine“. Minister sociálnych vecí Meir Kohen označil Lavrovove slová za "antisemitizmus najhrubšieho zrna“.

Na slová šéfa ruskej diplomacie reagovala aj izraelská Liga proti hanobeniu: „V zúfalej snahe ospravedlniť inváziu na Ukrajinu sa Lavrov uchyľuje k urážlivým a falošným prirovnaniam,“ konštatovala vo vyhlásení.

Izraelskí komentátori vyzývajú vládu na prehodnotenie politiky vyváženého postoja k agresorovi a obeti.

„Najhorúcejšie miesta v pekle sú vyhradené pre tých, ktorí si v čase veľkej morálnej krízy zachovávajú neutralitu,“ citoval komentátor denníka Haarec z Danteho Božskej komédie. "Izrael odmietol odsúdiť ruskú agresiu i zverstvá. Kým radnice a budovy parlamentov po celom svete boli osvetlené vo farbách ukrajinskej vlajky, na jeruzalemskom Múre nárekov sa objavila projekcia ukrajinskej vlajky vedľa ruskej. Viete si predstaviť záchvaty hnevu nad antisemitizmom, keby niektoré európske mesto spoločne vyvesilo vlajku Izraela a Hamasu či Hizballáhu, aby, takpovediac, boli zastúpené obe strany?“ pýta sa Haarec.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Naftali Bennett