USA: Po Kryme ide Putin anektovať aj Luhansko a Donecko

Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu.

02.05.2022 21:47 , aktualizované: 21:51
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (39)

Uviedol to americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter.

„Podľa najnovších správ Rusko plánuje usporiadať referendá o pristúpení (DĽR a LĽR) niekedy v polovici mája,“ uviedol Carpenter. Spojené štáty sa tiež domnievajú, že Rusko zvažuje podobný plán aj v Chersone, nad ktorým nedávno upevnilo kontrolu a zaviedlo používanie ruského rubľa, pokračoval americký veľvyslanec.

vojna na Ukrajine, Rusko, Melitopol Čítajte viac 68. deň: Ukrajinci našli v štábe špióna. Ruská raketa zasiahla ďalší strategický most

„Myslíme si, že tieto správy sú veľmi dôveryhodné. Nanešťastie, väčšinou sme mali dosiaľ pravdu, keď sme poukazovali na to, čo bude pravdepodobne nasledovať,“ povedal Carpenter.

Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov, avšak nepokračovalo v anexii ostatných prevažne ruskojazyčných oblastí na Ukrajine.

„Takéto falošné referendá s vyfabrikovanými hlasmi nebudeme považovať za legitímne, rovnako ako žiadne pokusy o anexiu ďalšieho ukrajinského územia,“ dodal Carpenter.

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislosť dvoch samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky – 21. februára, teda tri dni pred začiatkom invázie na Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Všetky územia si vezmeme späť, naše deti sa spravodlivosti dočkajú
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #anexia Krymu #vojna na Ukrajine