V Severnom Írsku sa konajú voľby, zvíťaziť môžu separatisti

Obyvatelia Severného Írska budú dnes voliť svojich zástupcov do regionálneho parlamentu. Podľa predvolebných prieskumov je možné, že voľby skončia prelomovým víťazstvom katolíckej republikánskej strany Sinn Féin.

05.05.2022 07:08
Michelle O'Neill Foto: ,
Predvolebný plagát s líderkou strany Sinn Fein Michelle O'Neillovou v severoírskom hlavnom meste Belfast
debata (6)

Ľavicové zoskupenie presadzujúce zjednotenie Írskej republiky so Severným Írskom si v prieskumoch udržiavalo náskok pred Demokratickou unionistickou stranou (Democratic Unionist Party – DUP), ktorá podporuje zotrvanie tejto časti ostrova vo zväzku s Britániou.

Víťazstvo by pre Sinn Féin predstavovalo minimálne symbolický míľnik. Ľavicoví nacionalisti, ktorí pôvodne vzišli z politického krídla polovojenskej organizácie IRA, ktorá sa usilovala o odtrhnutie Severného Írska od Británie, by mohli vôbec prvýkrát navrhnúť šéfa budúcej severoírskej vlády.

V posledných voľbách v roku 2017 tesne zvíťazili unionisti, ktorí sú pri moci v Severnom Írsku už od jeho vzniku v roku 1921. DUP vtedy v predčasných voľbách získala 28 kresiel v 90-člennom zbore. Separatistická republikánska strana Sinn Féin si ale zaistila len o kreslo menej.

Popularita probritských protestantov za posledné štyri roky klesla, aj kvôli následkom brexitu, s ktorými sa regionálna vláda musela vysporiadať. Prieskumy DUP pripisujú podporu pätine voličov, v roku 2017 stranu volilo 28 percent voličov.

Katolícki separatisti naopak teraz oslovujú viac ľudí, a to ľavicovo orientovanou politikou. V kampani sa kandidáti zameriavali hlavne na témy zvyšujúcich sa životných nákladov, nedostupného bývania a na zamestnanosť.

Volebné miestnosti sa otvoria o 07:00 miestneho času (08:00 SELČ) a uzavrú sa o pätnásť hodín neskôr, teda o 22:00 (23:00 SELČ). Voliť môže zhruba 1,4 milióna ľudí. Napriek tomu, kto vo voľbách zvíťazí, budú na seba obe najväčšie strany zrejme odkázané pri zostavovaní budúcej vlády. Republikáni a unionisti dodržiavajú od roku 1998 dohody o deľbe moci na základe veľkopiatkovej mierovej dohody, ktorá ukončila dlhoročný konflikt v krajine.

DUP sa ale teraz vyhráža, že ak Londýn nezruší pobrexitový severoírsky protokol, kvôli ktorému Severné Írsko čiastočne stratilo doterajšie pevné putá so Spojeným kráľovstvom, pretože musí dodržiavať pravidlá jednotného trhu EÚ a colnej únie, na ďalšej spoločnej vláde sa Sinn Féin podieľať nemieni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Severné Írsko