Putin sa ospravedlnil Izraelu za slová Lavrova o tom, že Hitler bol žid

Ruský prezident Vladimir Putin sa v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom ospravedlnil za nedávny výrok ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o židovskom pôvode Adolfa Hitlera, oznámila kancelária izraelského predsedu vlády.

05.05.2022 18:51 , aktualizované: 19:17
Sergej Lavrov Foto:
Sergej Lavrov
debata (119)

Informovala o tom agentúra Reuters a denník Haarec, podľa ktorého Bennett ospravedlnenie prijal a poďakoval Putinovi za objasnenie jeho postoja voči Židom a pamiatke holokaustu. Kremeľ vo svojom vyhlásení po rozhovore štátnikov diplomatickú roztržku kvôli Lavrovovmu výroku priamo nespomenul, podotkla agentúra Reuters.

Šéf ruskej diplomacie cez víkend v televíznom rozhovore s talianskou televíziou v súvislosti so židovským pôvodom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhlásil, že to nepopiera údajné nacistické prvky v jeho krajine a že aj vodca nacistického Nemecka Hitler „mal židovskú krv“ a aj „najväčší antisemiti bývajú Židia“.

Sergej Lavrov Čítajte viac Aj Hitler bol Žid, bráni Lavrov "denacifikáciu" Ukrajiny

Svojím výrokom vyvolal pobúrenie v Izraeli, tamojšie ministerstvo zahraničia si v pondelok kvôli tomuto tvrdeniu predvolalo ruského veľvyslanca. Proti slovám Lavrova sa ohradil aj Bennett alebo šéf pamätníka obetiam holokaustu Jad vašem. Izraelský minister zahraničia Jair Lapid výroky označil za „neodpustiteľné, šokujúce a historicky chybné“. „Povedať, že Hitler bol Žid, je to isté ako povedať, že Židia zabíjali sami seba,“ uviedol Lapid.

Dlhodobo bez pádnych dôkazov

Rusko následne obvinilo Izrael, že podporuje „neonacistický režim“ v Kyjeve. Z Moskvy podľa denníka The Guardian odznelo, že Lapid robí „protihistorické“ poznámky o holokauste, ktoré „do značnej miery vysvetľujú kurz súčasnej izraelskej vlády, ktorá podporuje neonacistický režim v Kyjeve“. Moskva dlhodobo bez pádnych dôkazov vykresľuje vládu v Kyjeve ako neonacistov.

Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte viac 71. deň: Po raketovej paľbe na mestá v Donbase je mnoho mŕtvych a ranených

Kremeľ vo vyhlásení po dnešnom hovore Putina s Bennettom podľa agentúry TASS okrem iného uviedol, že obaja štátnici pred nadchádzajúcim výročím konca druhej svetovej vojny „zdôraznili osobitný význam tohto dátumu pre národy oboch krajín, ktoré starostlivo uchovávajú historickú pravdu o udalostiach oných rokov a uctievajú pamiatku všetkých padlých, vrátane obetí holokaustu“.

Bennett dnes podľa Reuters tiež uviedol, že požiadal Putina, aby zvážil možnosť evakuácie obliehaných oceliarní Azovstaľ v Mariupole. Podľa svojich slov túto žiadosť vzniesol po predchádzajúcom rozhovore s ukrajinským prezidentom Zelenským. Putin podľa neho sľúbil zriadiť koridor na evakuáciu civilistov.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Rusko je pripravené poskytnúť bezpečný priechod civilistom z Azovstaľu, Kyjev by podľa neho mal nariadiť ukrajinským bojovníkom, ktorí sa tam nachádzajú, aby zložili zbrane.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Vladimir Putin #Adolf Hitler #Sergej Lavrov #Naftali Bennett