Výbuch v luxusnom hoteli v Havane si vyžiadal 26 obetí

Počet obetí výbuchu v luxusnom hoteli Saratoga v centre Havany stúpol na 26, ďalších 46 ľudí zostáva hospitalizovaných. Nedávnu správu Červeného kríža o 32 mŕtvych a 19 nezvestných úrady popreli a označili ju za "chybu", píše agentúra AFP. Medzi obeťami sú aj štyri deti. Príčinou nešťastia bol zrejme únik plynu.

06.05.2022 19:19 , aktualizované: 07.05.2022 22:24
havana Foto:
Päťhviezdičkový hotel Saratoga v kubánskej Havane po výbuchu v piatok 6. mája 2022.
debata

Výbuch, ku ktorému došlo v hoteli Saratoga v historickom centre Havany, podľa agentúry AP zapríčinil únik plynu. Uviedol to na Twitteri kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel, ktorý miesto nešťastia osobne navštívil spoločne s premiérom Manuelom Marrerom a predsedom parlamentu Estebanom Lazom.

Podľa agentúry EFE z hotela stúpa hustý dym, ktorý je vidieť z väčšiny hlavného mesta. Výrazne zničené sú prvé dve podlažia hotela a vonkajšia fasáda. Škody ale vykazujú aj ďalšie štyri poschodia budovy.

Na mieste prebieha pátranie po prípadných ďalších obetiach, ktoré by mohli byť uviaznuté pod troskami. Výbuch podľa AP strhol veľkú časť fasády hotela, ktorého okolie polícia uzavrela, a zničil aj niekoľko zaparkovaných áut.

V hoteli postavenom v 19. storočí podľa AFP prebiehali renovačné práce, a tak v ňom neboli ubytovaní nijakí hostia. V jeho blízkosti sa nachádza budova školy, ktorú po výbuchu preventívne evakuovali.

V hoteli Saratoga sa podľa jeho webovej stránky nachádza 96 izieb, dve reštaurácie, dva bary a strešný bazén. V minulosti v ňom boli ubytované viaceré celebrity, ktoré navštívili Havanu, vrátane Madonny a Beyoncé.

Hotel stojí v jednej z najrušnejších častí Havany. V posledných rokoch hotel prišiel o časť hnuteľnej klientely kvôli otvoreniu nových zariadení v kubánskej metropole.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Kuba #Havana #únik plynu