Staronový francúzsky prezident Macron bol slavnostne uvedený do funkcie

Staronový francúzsky prezident Emmanuel Macron bol dnes v Elyzejskom paláci slávnostne uvedený do funkcie.

07.05.2022 11:29 , aktualizované: 12:43
Emmanuel Macron / Francois Lecointre / Foto: ,
Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Francois Lecointre (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas inaugurácie za prezidenta po znovuzvolení v Elyzejskom paláci 7. mája 2022 v Paríži
debata

Štyridsaťštyriročný Macron sa po dvoch desaťročiach stal prvou hlavou štátu, ktorej sa podarilo obhájiť mandát. V druhom kole aprílových volieb vyhral rovnako ako pred piatimi rokmi nad krajne pravicovou političkou Marine Le Penovou.

„Z dôvery francúzskeho ľudu sa veľmi teším, je pre mňa zaväzujúce,“ vyhlásil Macron v inauguračnom prejave, v ktorom tiež vymenoval svoje priority. "Bude treba rezolútne konať, v mene Francúzska i Európy. Treba konať tak, aby nedošlo k ďalšej eskalácii ukrajinskej krízy, podporiť demokraciu a odvahu. Musíme vybudovať nový európsky mier, "nechal sa počuť.

Pokiaľ ide o vnútornú politiku, staronový prezident sľúbil transformáciu zdravotníctva aj školstva, zjednodušenie pravidiel pre investovanie, boj za rovnaké postavenie žien a mužov či za životné prostredie. „Sľubujem, že im odovzdám planétu, ktorá bude lepšia na život, a Francúzsko, ktoré bude lepšie a silnejšie,“ odkázal ďalším generáciám v príhovore, ktorý v sále počúvala aj dvojica jeho predchodcov Nicolas Sarkozy a François Hollande.

Macronovi sa síce podarilo dobyť Elysejský palác, teraz však podľa pozorovateľov musí zjednotiť rozdelených Francúzov. Voľby zákonodarcov v krajine, v ktorej mnoho ľudí za Macrona hlasovalo len ako za „menšie zlo“, sa totiž uskutočnia už v júni. Bez parlamentnej podpory by prezident nebol schopný presadzovať kľúčové reformy.

Philippe Descamps Čítajte viac Macron, falošné víťazstvo

Aj preto tento týždeň Macronova strana oznámila, že za účelom volebného víťazstva uzavrela koalíciu s dvoma centristickými zoskupeniami a zmenila meno z Republika v pohybe (LREM) na Obnova (Renaissance). Vo Francúzsku sa ale formuje aj ľavicová koalícia, ktorá chce byť protiváhou k Macronovi. Lídrom rodiaceho sa partnerstva je Nepodrobené Francúzsko (LFI) a jej šéf Jean-Luc Mélenchon. Do koalície s ním pôjdu socialisti či strana zelených.

Keď sa Macron v roku 2017 stal po prvý raz hlavou štátu, prevzal úrad ako ôsmy a zároveň najmladší prezident Francúzska v ére piatej republiky. Predtým bol ministrom hospodárstva v socialistickej vláde Françoisa Hollanda. Kým vstúpil do politiky, pracoval ako investičný bankár. Od roku 2007 je ženatý s bývalou učiteľkou francúzštiny Brigitte, ktorá je o 25 rokov staršia ako on.

macron Čítajte viac Macron zvíťazil. Le Penová tretíkrát neuspela
debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron