Vojenská paráda v Moskve je pripravená. Putin už vie, čo všetko uvidí

Moskva je prichystaná na tradičnú vojenskú prehliadku, ktorá sa koná 9. mája, v tomto roku v tieni invázie na Ukrajine. Na tribúne nebudú zahraniční hostia, ako to bývalo v minulých rokoch.

08.05.2022 09:15
Rusko, Moskva, prehliadka Foto: ,
Tanky T-34. Nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva nad fašizmom v Moskve v stredu 4. mája 2022.
debata (100)

Rusko v sobotu usporiadalo generálnu skúšku vojenskej prehliadky, ktorou si krajina 9. mája pripomenie porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Do pondelkového sprievodu na Červenom námestí v Moskve sa zapoja aj účastníci ruskej invázie na Ukrajinu.

Ruské samohybné delostrelecké vozidlá, tanky a...
Nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva...
+14Ruský raketový protiletecký systém S-400....

Ruskí výsadkári, ktorí sa zúčastnili invázie na Ukrajinu, boli aj na sobotňajšom nácviku prehliadky. Podľa spravodajcu agentúry TASS ich obecenstvo, ktoré sa prišlo na skúšku pozrieť, privítalo potleskom. Agentúra AP uviedla, že v sobou boli na Červenom námestí vidieť aj najmodernejšie zbrane ruskej armády, ako je medzikontinentálna balistická strela RS-24 Jars. Po námestí prešli samohybné delá a nad mestom preleteli bojové lietadlá a vrtuľníky.

Foto: Ministerstvo obrany RF
Moskva, vojenská prehliadka 2022 - pozemné vojsko

V tomto roku sa na prehliadke zúčastní 11 000 ľudí a súčasťou mechanizovanej kolóny bude 131 jednotiek vojenskej techniky, uviedla agentúra TASS. Ako znak podpory „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, preletí nad Červeným námestím osem stíhačiek MiG-29SMT, ktoré vytvoria písmeno Z – to je symbolom ruskej invázie na Ukrajine.

Foto: Ministerstvo obrany RF
Moskva, vojenská prehliadka 2022 - letectvo

Ruský prezident Vladimír Putin bude chcieť podľa západných predstaviteľov pravdepodobne využiť symbolický význam, ktorý v Rusku sviatok 9. mája predstavuje. Stanica CNN už skôr uviedla, že by šéf Kremľa mohol v ten deň oficiálne vyhlásiť Ukrajine vojnu, čo by mu umožnilo nariadiť plnú mobilizáciu ruských záložníkov. Moskva takéto tvrdenie odmietla.

Putin by tiež mohol vyhlásiť úplné ovládnutie mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny alebo urobiť kroky na pripojenie separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

Foto: Ministerstvo obrany RF
Moskva, vojenská prehliadka 2022 - pechota

Celkové straty Červenej armády počas druhej svetovej vojny sa blížia k deviatim miliónom mŕtvych, uviedol pred šiestimi rokmi expert ruského ministerstva obrany generál Alexander Kirilin. Štatistika je podľa neho výsledkom dlhoročného bádania.

Informácie o sovietskych vojnových stratách sa často líšia. K tomuto počtu dospeli bádatelia „s ceruzkou v ruke“ na základe údajov z centrálneho archívu ministerstva obrany. Presné číslo je podľa Kirilina 8 866 400 mŕtvych. Do bilancie obetí vojnového konfliktu sú započítaní vojaci padlí v boji, nezvestní a tí, ktorí sa nevrátili zo zajatia alebo zomreli v nemocniciach. Zo zajatia sa podľa Kirilina do vlasti vrátilo 1,8 milióna ľudí.

Vladimír Popov, ktorý má v ruskom ministerstve obrany na starosti vojnové pomníky, agentúre Interfax v roku 2016 povedal, že straty nemeckého wehrmachtu podľa ruských odhadov počas vojny dosiahli zhruba 6,7 milióna mŕtvych.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vojenská prehliadka #vojna na Ukrajine