Za nového správcu Hongkongu bol zvolený stúpenec Pekingu John Lee

Za správcu Hongkongu v nedeľu elitný volebný orgán zvolil bývalého šéfa bezpečnosti Johna Leeho, ktorý v roku 2019 dohliadal na potlačenie prodemokratických protestov.

08.05.2022 11:26
Čína / Hongkong / John Lee / Foto: ,
Bývalý šéf bezpečnosti John Lee sa ukláňa po zvolení za správcu Hongkongu
debata (11)

John Lee (64) dostal 1 416 hlasov. Volil ho zhruba 1500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády. Vo voľbách podporovaných Pekingom bol jediným kandidátom a jeho víťazstvo sa očakávalo. Lee nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú, a to 1. júla.

Voľba nového správcu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny sa pôvodne mala uskutočniť 27. marca, pre zlú pandemickú situáciu v meste však bola odložená na 8. mája.

Bývalý šéf bezpečnosti John Lee po zvolení za... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
John Lee Bývalý šéf bezpečnosti John Lee po zvolení za správcu Hongkongu

Hongkong sa vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov.

Britská vláda vlani obvinila Peking z porušenia spoločnej čínsko-britskej deklarácie z roku 1984, ktorá stanovila politický systém „jedna krajina – dva systémy“. Londýn tvrdí, že Peking zaviedol „radikálne zmeny“ vo volebnom systéme Hongkongu, čo viedlo k umlčaniu kritikov čínskej politiky.

Čína v posledných rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #John Lee