Stoltenberg vyzval Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom apeloval na Moskvu, aby ukončila vojnu na Ukrajine. Šéf NATO v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený v pondelok, tiež zdôraznil, že Aliancia bude Kyjevu, čo sa týka obrany krajiny pred ruskými silami, pomáhať aj naďalej.

09.05.2022 08:16
Jens Stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
debata

„Opätovne vyzývam (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina, aby okamžite ukončil vojnu, stiahol svoje jednotky z Ukrajiny a začal mierové rokovania,“ povedal Stoltenberg. „Stojíme pevne na strane Ukrajiny a tejto krajine budeme naďalej pomáhať presadzovať jej právo na sebaobranu,“ uviedol.

Šéf organizácie NATO ostro odmietol tvrdenia Moskvy, že Aliancia sa správa „agresívne“. Viac ako sedem desaťročí dokázali naši spojenci zabraňovať vojne, vyhlásil Stoltenberg. „NATO je defenzívnou alianciou a súčasná kríza ukazuje, že je životne dôležité, aby Európa a Severná Amerika v NATO držali spolu a zaistili tak mier a zachovali hodnoty slobody a demokracie,“ uviedol.

Stoltenberg pre nemecké noviny tiež poznamenal, že Rusko aj v minulosti pravidelne zneužívalo 9. máj, keď si pripomína 77. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, na „šírenie neprávd o Západe a kritizovanie NATO“. Dodal, že očakáva, že sa to bude diať aj tohto roku.

O tom, či šéf Kremľa plánuje na pondelok nejaké nové oznámenia, odmietol Stoltenberg špekulovať. Niektorí západní politici a médiá totiž predtým varovali, že Moskva by mohla 9. mája Ukrajine oficiálne vyhlásiť vojnu či rozhodnúť o všeobecnej mobilizácii. Kremeľ takéto plány minulý týždeň poprel. Rusko nazýva inváziu na Ukrajinu „špeciálnou vojenskou operáciou“, ktorej cieľom je „denacifikácia“ Ukrajiny.

NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jens Stoltenberg #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine