Putin v prejave na Červenom námestí označil útok na Ukrajinu za správne rozhodnutie

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas prejavu na vojenskej prehliadke k výročiu konca druhej svetovej vojny v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou - a za vlasť teraz bojujú ruské vojská v Donbase. Inváziu na Ukrajinu označil za jediné správne rozhodnutie.

09.05.2022 09:42 , aktualizované: 16:32
Vladimir Putin Foto: ,
debata (130)

Rusko sa vždy usilovalo o vytvorenie systému rovnoprávnej bezpečnosti, Západ ale nevypočul ruské návrhy, a to svedčí o tom, že v skutočnosti mali iné plány, vyhlásil Putin. Tvrdil tiež, že Kyjev chystal ďalšiu operáciu proti proruským separatistom na východe Ukrajiny, nezávislosť ktorých územia Moskva uznala tesne pred začiatkom vpádu na Ukrajinu.

NATO podľa Putinovho názoru začalo aktívne pripravovať územie pri ruských hraniciach a rozvíjať tam vojenskú infraštruktúru. Pri hraniciach krajiny vznikla bezprostredná hrozba, chystal sa útok, a to aj na anektovaný Krym, vyhlásil ruský prezident.

VIDEO: Vojenská paráda na Deň víťazstva v Moskve 9. 5. 2022.

Video

Rusko preto podľa Putina na svoju obranu proti agresii zasadilo preventívny úder. „Bolo to vynútené, včasné a jedine správne riešenie,“ zdôraznil.

Rusko na Putinov rozkaz napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna, v ktorej ruské sily nie sú doposiaľ príliš úspešné, si podľa odhadov už vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych, vrátane vysokého počtu ukrajinských civilistov.

Kyjev a Západ obviňujú ruské vojská z vojnových zločinov. Moskva to napriek množstvu dôkazov popiera a tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Západné krajiny, vrátane USA a štátov Európskej únie, na Rusko uvalili tvrdé ekonomické sankcie a stupňujú svoju vojenskú a ďalšiu pomoc Ukrajine.

Nesmrteľný pluk. V strede Vladimir Putin....
Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...
+7Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...

Korčok: Putin legitimizuje agresiu

„Základným problémom agresie voči Ukrajine je, že Rusko odmieta právo nášho suseda na nezávislosť, suverenitu a naďalej pošliapava základné princípy medzinárodného práva,“ uviedol v reakcii na Putinov prejav minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie kategoricky odmietol, že by príčinou ruskej invázie boli prípravy Severoatlantickej aliancie (NATO) na vojenskú intervenciu proti Rusku v súvislosti s Krymom či Donbasom.

„Tieto tvrdenia sú opakovaným a neakceptovateľným pokusom legitimizovať vojenskú agresiu. Opätovne žiadam, aby Rusko skončilo nezmyselnú vojnu, za ktorú nesie plnú zodpovednosť, okamžite zastavilo vojenské operácie, stiahlo vojská z územia Ukrajiny a vytvorilo tak základné predpoklady pre mierové riešenie tohto konfliktu,“ vyhlásil minister Korčok.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine