Putin je diktátor, čaká ho kriminál, písalo sa na prokremeľskom webe

Na hlavnej stránke prokremeľského média Lenta.ru sa dnes objavilo viac ako desať príspevkov kritizujúcich prezidenta Vladimira Putina, a to aj ako paranoidného diktátora, ktorý rozpútal vojnu proti Ukrajine - a v tej nebude víťazov, len porazených.

09.05.2022 14:24
putin Foto:
Ľudia držia podobizeň ruského prezidenta Vladimira Putina a písmeno Z, ruského symbolu vojny na Ukrajine, počas slávnostného ceremoniálu Dňa víťazstva v srbskom Belehrade v pondelok 9. mája 2022.
debata (53)

Na vzápätí zmazané príspevky upozornil server Mediazona, ktorý je v Rusku zakázaný. Podľa neho nešlo o útok hackerov, ale o protest v redakcii. Protivojnové slogany sa dnes nakrátko objavili aj na niektorých ruských televíziách, napísal server BBC.

Zmazané príspevky, zachytené v archíve, mali titulky „Putin rozpútal jednu z najkrvavejších vojen 21. storočia“, „Vladimir Putin sa premenil na úbohého diktátora a paranoika“, „Ruská elita je chorá nepotizmom a pätolizačstvom“, „Putina a jeho poradcov čaká kriminál" či „Vojnou sa ľahšie zamaskujú fiaska v ekonomike. Putin musí odísť. Rozpútal nezmyselnú vojnu a vedie Rusko do priepasti“.

Príspevky začínali upozornením, že daný materiál nebol schválený vedením. Za zverejnenie týchto príspevkov sa prihlásili vedúci ekonomickej rubriky Jegor Poljakov a redaktorka Alexandra Mirošnikovová.

Po varovaní založili Meduzu

Lenta.ru bola súčasťou holdingu Afiša-Rambler, ktorého majiteľ Alexander Mamut v marci 2014 prepustil šéfredaktorku Galinu Timčenkovú. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo cenzúrny úrad Roskomnadzor varoval Lenta.ru kvôli rozhovoru s jedným z vodcov ukrajinskej organizácie Pravý sektor, označovanej v Rusku za neonacistickú. Časť redakcie na čele s Timčenkovou potom založila server Meduza so sídlom v lotyšskej Rige.

Protivojnový slogan si dnes mohli podľa serveru BBC prečítať aj ruskí užívatelia smartphonov, ktorí sa chceli pozrieť na prenos osláv Dňa víťazstva z Červeného námestia v Moskve. V zozname kanálov na televíziách sa nakrátko zmenili názvy jednotlivých programov, a to aj pri veľkých staniciach ako Prvý kanál, Rossija-1 alebo NTV Plus.

Nesmrteľný pluk Čítajte viac 75. deň: Rusko v tieni vojny slávilo Deň víťazstva, Putina kritizoval Západ aj Kyjev

Namiesto mien týchto kanálov sa na obrazovkách objavil totožný nápis: „Na vašich rukách je krv tisícov Ukrajincov a ich stoviek zavraždených detí. Televízie a úrady klamú. Nie vojne.“

Protivojnové nápisy na obrazovkách boli dielom hackerov, uviedol denník RBK s odvolaním sa na operátorov. Problém mali aj klienti platených televíznych programov, a to aj tých určených deťom.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine