Lukašenko: Západ podporuje nacistické myšlienky Kyjeva

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, kľúčový spojenec Moskvy, obvinil Západ z podpory nacistických myšlienok. Zároveň vyhlásil, že Západ je na Ukrajine "vo vojne s Ruskom". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

09.05.2022 15:28
Lukašenko Foto:
Alexandr Lukašenko
debata (22)

„Prívrženci nacistov sú posadnutí myšlienkou pomsty, nie sú však pripravení otvorene bojovať s dedičmi sovietskeho ľudu,“ povedal Lukašenko v prejave pri príležitosti Dňa víťazstva, keď si Rusko a ďalšie bývalé sovietske republiky pripomínajú výročie porážky nacistického Nemecka z roku 1945.

„Preto zaplavujú Ukrajinu zbraňami, vedú vojnu proti pamätníkom, symbolom a veteránom,“ dodal.

Lukašenko zároveň obvinil „západné elity“ z vyzdvihovania „nacizmu na úroveň štátnej ideológie“.

putin Čítajte viac Putin je diktátor, čaká ho kriminál, písalo sa na prokremeľskom webe

„Nie je žiadnym tajomstvom, že celý západný svet je vo vojne proti Rusku na Ukrajine,“ povedal 67-ročný bieloruský prezident, ktorý v krajine železnou rukou vládne od roku 1994, píše AFP.

Brata budú podporovať

Lukašenko okrem toho kritizoval západné sankcie uvalené na Rusko a Bielorusko od začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára. „Nikoho v zahraničí nezaujíma, že bieloruská armáda sa na bojoch nepodieľa,“ uviedol s tým, že tieto „pokusy udusiť“ Bielorusko „ho len učinia silnejším“.

„Bielorusi nie sú agresori, zostávajú však spojencom a strategickým partnerom nášho bratského Ruska, budeme ho podporovať každou možnou cestou,“ vyhlásil ďalej Lukašenko.

Keď Rusko vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, armáda Moskvy vstúpila na územie svojho prozápadného suseda z vlastného teritória, z anektovaného polostrova Krym i z Bieloruska, pripomína AFP.

putin Čítajte viac Britský profesor: Putin úplne stratil o vojne na Ukrajine predstavy
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine