Ruského veľvyslanca vo Varšave obliali. K pomníku sa nedostal, veniec mu roztrhali

Ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva demonštranti poliali červenou farbou, keď sa napoludnie pokúsil položiť veniec k pomníku sovietskych vojakov vo Varšave. Oznámila to spravodajská televízia TVN 24 na svojom webe.

09.05.2022 15:51
Andrejev Foto:
Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev po tom, ako ho rozvášnený dav polial vo Varšave v pondelok 9. mája 2022 farbou.
debata (569)

Rusko si dnes pripomína 77. výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vo Varšave je stredobodom týchto osláv cintorín sovietskych vojakov, pri ktorom sa dnes protestovalo proti vojne na Ukrajine. „Fašisti, banditi!“ skandoval dav na adresu ruskej delegácie.

„Ľudia z davu sa pokúšali fyzicky napadnúť veľvyslanca. Niekoľko ľudí sa po ňom naťahovalo, ale odstrkávali ich strážcovia chrániaci veľvyslanca. V jednej chvíli veľvyslancovi poliali tvár červenou farbou,“ opísala stanica.

Veniec sa ruskému diplomatovi položiť nepodarilo. Demonštranti ho roztrhali a jeho zvyšky hádzali po delegácii.

Predtým ktosi na cintoríne namaľoval modro-žltý nápis „Zabiť Putina“, teda vo farbách ukrajinskej vlajky. Nápis mohol vzniknúť ešte v noci, hoci cintorín strážila polícia. Ešte pred poludním ho upratovacia čata odstránila, podotkla televízia TVN 24.

„Som hrdý na svojho prezidenta (Vladimira Putina),“ vyhlásil veľvyslanec po incidente podľa televízie Polsat.

putin Čítajte viac Britský profesor: Putin úplne stratil o vojne na Ukrajine predstavy

Polícia podľa agentúry TASS dorazila niekoľko minút po útoku, obklopila veľvyslanca s manželkou a niekoľkými diplomatmi a pomohla im dôjsť k autu s diplomatickou značkou a ruskou vlajkou. Kvôli agresívne naladenému davu s ukrajinskými vlajkami a protiruskými nápismi na transparentoch sa k pomníku nepodarilo dôjsť.

Moskva sa domáha nápravy. Ešte dnes

Poľské úrady, vrátane varšavského starostu a poľskej diplomacie, sa postavili proti „tradičným“ oslavám sovietskeho víťazstva, ruské veľvyslanectvo však na svojom webe v predstihu informovalo, že veľvyslanec na poludnie položí veniec k pomníku na cintoríne, na ktorom spočívajú ostatky 20-tisícov vojakov, ktorí padli rokoch 1944–1945.

putin Čítajte viac Putin je diktátor, čaká ho kriminál, písalo sa na prokremeľskom webe

Pri cintoríne sa objavili billboardy informujúce o následkoch ruskej agresie proti Ukrajine.

Rusko vznieslo „rozhodný protest“ kvôli napadnutiu veľvyslanca „extrémistami“ a „neonacistickými výrastkami“ a zrušeniu ceremónie kladenia vencov „za úplnej nečinnosti polície“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Od Varšavy ministerstvo požaduje, aby „neodkladne zorganizovala ceremóniu kladenia venca pri zaistení bezpečnosti pred provokáciami všetkého druhu“. Moskva sa domáha, aby tieto opatrenia prijala Varšava „ešte dnes“, dodal TASS.

569 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Varšava #vojna na Ukrajine