Kde bol Gerasimov? Kľúčový generál chýbal na vojenskej prehliadke v Moskve

Na záberoch z pondelkovej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve nebolo vidieť náčelníka generálneho štábu ruskej armády Valerija Gerasimova.

09.05.2022 18:22 , aktualizované: 18:56
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin počas vojenskej prehliadky v Moskve v pondelok 9. mája 2022. Po jeho boku chýbal náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.
debata (31)

Informoval o tom internetový portál amerického týždenníka Newsweek. Na jeho absenciu upozornila aj stanica BBC. Podľa západných vojenských expertov by počas akcie pripomínajúcej Deň víťazstva zrejme generál sedel po boku šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Video

Denník The New York Times s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov informoval o tom, že Gerasimov ešte koncom apríla navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny v snahe o oživenie ruskej vojenskej ofenzívy v oblasti. Údajne tam unikol útoku, avšak utrpel zranenie. Moskva ani Washington túto informáciu nepotvrdili. O zdravotnom stave Gerasimova preto médiá a analytici iba špekulujú.

Gerasimov je podľa týždenníka Newsweek považovaný za jedného z troch ľudí vrátane Putina a ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorí plánovali inváziu na Ukrajinu.

Práve Šojgu, o ktorého údajne zlom zdravotnom stave niektoré médiá v posledných dňoch opakovane špekulovali, pri dnešnej prehliadke v Moskve podával hlásenie Putinovi.

Vojenskej prehliadky na Červenom námestí sa zúčastnilo 11 000 príslušníkov ruských ozbrojených síl a 131 kusov vojenskej techniky, napísala agentúra TASS. Kremeľ tento rok na rozdiel od iných rokov nepozval žiadnych predstaviteľov zo zahraničia, kde ruský vpád na Ukrajinu vyvolal silnú kritiku a obavy.

Nesmrteľný pluk. V strede Vladimir Putin....
Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...
+7Nesmrteľný pluk. Pochod, na ktorom nesú ľudia...
Vitalij Gerasimov Čítajte viac Ukrajinci zabili Rusom významného generála. Kto bol Vitalij Gerasimov?
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Valerij Gerasimov #vojenská prehliadka #vojna na Ukrajine